ducem lipsa de programatori

Joi, 16 Mai 2013 | 8 Comentarii

Populaţia României este de aproximativ 18 milioane de oameni. Dintre aceştia doar 6 milioane lucrează. Dintre aceştia, doar 4 milioane lucrează legal, restul de 2 milioane lucrează la negru. Pe scurt, doar 4 milione susţin sistemul bugetar prin taxe şi impozite. Bugetari sunt medicii, profesorii, poliţiştii, vameşii, armata, funcţionarii din diversele instituţii ale statului.

computer-programmer

Firmele private care vin să investeacă la noi se plâng că nu au pe cine angaja. De exemplu, Oracle vrea să bage nişte bani dar nu găseşte pe cine să angajeze. Numărul de absolvenţi de “computers” (calculatoare, informatică, automatică, electronică) este de 7.000 pe an, iar necesarul din acest moment ar fi undeva la 15.000 pe an.

La cum este condusă ţara şi modul absolut penal în care guvernul îşi bate joc de profesori, sunt extrem de slabe şanse ca numărul de absolvenţi pregătiţi corespunzător să crească.

8 comentarii la “ducem lipsa de programatori

 1. Andrei a comentat:

  Eu aș da vina pe programatori, nu avem un gram de patriostism în noi, în loc să rămânem în țară să o ajutăm. După ce că suntem insuficienți de multi, mai și plecăm pe salarii decente prin alte țări :).

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 1

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Plecatul se va termina odată cu trezirea la realitate a celor care finanţează studiile, în cazul de faţă statul. E o operaţiune juridică destul de complicată şi va trebui făcut ceva similar cu SUA (în care banca dă banii). Sistemul actual în care banii din impozite sunt utilizaţi pentru a educa persoane care la finalizarea studiilor pleacă din ţară şi nu mai returnează nimic este un sistem falimentar.

   Comentariu bun. Thumb up 4 Thumb down 0

 2. Andrei a comentat:

  Se poate face o conditionare a studiilor, doar daca este implementata in toate statele europene, lucru foarte putin probabil.
  De exemplu Danemarca are sistem universitar gratuit, si este facut special pentru a atrage studenti internationali, chiar acum exista dezbateri pentru a extinde la majoritatea specializarilor predarea in limba engleza….
  Problema o sa dispara atunci cand in romania se va produce , cand vor exista centre de design ( nu outsourcing, cu salarii modice si necesar de cunostinte minime), astfel incat , un proaspat inginer sa aiba de unde alege, iar calitatea vietii conferita de loc de munca ca si inginer, sa determine si pe alti viitori studenti, sa urmeze cursuri de inginerie ( si sa si invete ).

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Din pacate sistemul de invatamant de la noi este aproape distrus. Un absolvent bun, care insista sa ramana in tara, daca e pus ca aleaga intre un salariu de 1600 ca asistent si unul de 4000 la o multinationala, ce alege?

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

 3. Andrei a comentat:

  Mai un lucru , sistem de asistenta a absolventilor e inexistent in Romania, ori este absolut nepromovat. Absolventul este la mila primului angajator care ii ofera un job.
  In Danemarca, ca si absolvent al unei facultati de inginerie, urmatoarele lucruri se intampla:
  – primesti somaj 2 ani
  -primirea somajului e conditionata de o continua cautare a unui job
  – statul te ajuta sa obtii perioade de practica la firme (lucrezi neplatit) , dar primesti somaj ( aproximativ 1000 euro), deci ai ocazia sa capeti experienta, si sa iti promovezi calitatile
  -esti in mod activ instruit cu privire la modul in care trebuie sa aplici la job-uri , etc., cand zic activ, ma refer ca e obligatoriu
  -exista conditii foarte stricte pentru a putea primi somajul: pleci din tara sau prin vacante => nu mai iei somaj, nu mergi la interviurile programate de ei ( in alte orase te cheama, la 100-200 km distanta) => nu mai iei somaj, nu aplici la un minim de joburi saptamanal=> nu mai iei somaj, refuzi sa faci practica la o firma => nu mai iei somaj, etc.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 4. Adrian a comentat:

  “Întrebat dacă investiţia Oracle este în România şi vizează call-centere, el a răspuns afirmativ.” – deci e clar despre ce e vorba de fapt…. customer support.”

  Ma mir totusi ca au ales sa faca outsource in Romania..si nu in “tara custormer support-ului”, si anume India…

  O fi ceva targetat pe Europa, si probabil cauta vorbitori de italiana/ spaniola/ franceza….si engleza ca backup…altfel nu inteleg alegerea.
  —–
  PS: pentru cine nu stie exact cum sta treaba in domeniu, customer support-ul in general nu necesita abilitati iesite din comun in domeniul IT. Exista un software cu care se lucreaza…si niste raspunsuri standard…iar in caz de “probleme neindentificate” se paseaza catre support ceva mai specializat- second level support ( un procent foarte mic din cazuri )..care sunt 2-3 baieti mai rasariti.

  Mai pe scurt..Oracle vine sa-si faca “munca de jos” in Romania.
  —-

  Cat despre absolventii din IT-ul Romanesc…cel putin din cunostiintele mele…multi au ales sa spuna PAS micilor firme cu salarii de 2 lei ( hai 1000 )…sau corporatiilor cu salarii de ~ 3000 RON si program ca boutiqurile NON STOP… si sa-si faca propriile mici afaceri in tara sau strainatate…sau sa lucreze freelanceri ( exemplul asta il cunosc pe pielea mea sa zicem..)
  Intradevar..n-ai “siguranta zilei de maine”…dar nici nu trebuie sa suporti orice sef incompetent pentru un salariu mizer. In lunile bune insa..poti castiga mult peste orice director de banca din Romania…si ai si sansa sa vezi cum e sa fii antreprenor. In plus…posibilitatea sa pleci in afara e cu atat mai mare cu cat esti independent. In corporatie mori legat de scaunul de birou…sau in caz fericit..pana te inlocuieste un indian la relocarea intregului call center.

  In Romania nu sistemul de invatamant e marea problema a IT-ului…pentru ca asa prosti cum suntem …ne duce capul…si pe bazele invatate in facultate…in timp relativ scurt orice inginer mediocru devine bun daca-si da interesul. In Romania problema e ca micul antreprenor nu este ajutat…este pur si simplu asfixiat de taxe si impozite…si este incurajata munca la negru si evaziunea fiscala.

  Iti place comentariul? Thumb up 3 Thumb down 0

  Răspunde
 5. om a comentat:

  M-am lamurit cu Oracle. Pe anumite functii (in special cele de entry level) criteriul de angajare este ca in primii 2 ani sa nu vrei nici un fel de marire de salariu indiferent de performante si sa nu aspiri la o pozitie superioara. Si nu e singura multinationala care cauta oameni competenti, fara aspiratii.. Sa fie fericiti si sa caute in alta tara.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Dacă îţi imaginezi cumva că la alte job-uri ai în primii 2-3 ani măriri de salariu te înşeli. Depinde, sunt şi excepţii, dar ca regulă nu aruncă nimeni cu banii atâta timp cât nu dovedeşti ceva. Şi ca să dovedeşti ai nevoie de timp …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.