drumuri spre sibiu

Duminică, 30 Septembrie 2012 | 4 Comentarii

O pauză de scris generată în mare parte de un drum prin ţară. Drum care m-a dus spre Sibiu. Sibiul, oraş frumos de altfel. Dar ca să ajungi la el cu maşina, venind dinspre Nord, este dezastru. La venire am mers prin Bistriţa, Reghin, Tg. Mureş, Mediaş. Drumurile sunt dezastru. E drept că se lucrează, dar batjocură mai mare de banul public nu mi-a fost dat încă să văd. Se lucrează pe zeci de kilometri, în zeci de puncte, fără coordonare şi fără un plan clar. Ca să vă faceţi o idee, e ca şi cum muncitorii, treziţi în zori după o noapte de somn, se adună şi fac o mini-sedinţă:

– Astăzi unde ne apucăm de lucru?
– Eu zic să continuăm podeţul la care am lucrat şi ieri.
– Nu e bine, eu zic să ne apucăm de celălalt podeţ că suntem deja în întârziere.

Şi uite aşa sunt sute de podeţe neterminate, zone de zeci de kilometri cu asfaltul turnat în zeci etape şi pe porţiuni, cu denivelări de 8-10 cm. Dacă nu eşti foarte vigilent rişti să rupi maşina în două.

La întoarcere am zis să evit dezastrul dintre Tg. Mureş-Mediaş-Sibiu şi am ales să vin prin Sibiu-Mediaş-Sighişoara, Tg. Mureş, Gheorghieni, Bicaz. Surpriză, şi spre Sighişoara drumul era la fel, până la întâlnirea cu E60. Spre Bicaz a fost mai bine. Drumurile naţionale în Harghita sunt ca în palmă, marcate, etc. O plăcere să conduci. Doar că plăcerea se termină fix, dar fix la limita judeţului. Se cunoaşte că UDMR a fost la guvernare din 1990 până nu demult.

Radare au fost puţine, pe arătura din apropiere de Sibiu nici nu avea rost să pună. În Harghita poliţiştii au pus într-o zonă de munte, într-o localitate unde în stânga şoşelei era un deal cu pădure, iar în dreapta o apă (dar totuşi localitate), două radare. Faţă în faţă, la o distanţă de 500 de metri unul de altul. Nu erau suficiente semnele făcute de şoferi. Când credeai că ai trecut de radar, uite că apare şi ala care te ia pe tine. Cam ca în fotografia de mai jos era zona:

radar_harghita_munte_localitate

Am avut şansa să am în faţa mea încă trei maşini, primele două fiind oprite pentru amendă (e o discuţie aici ce facem când în film la radar apar mai multe maşini şi nu doar a ta). Nu spun că şi detectorul şi-a făcut treaba, din lipsă de mâini de poliţist radarul emitea continuu. Mâinile erau ocupate cu scris procese verbale. Parcă spunea cineva că radarele se amplasează în zone cu pericol pentru reducerea numărului de accidente. Nu cred că zona respectivă se poate încadra în categoria zonelor periculoase.

Din păcate nu există nici o metodă de a te informa înainte de plecare despre starea reală a drumurilor într-o anumită zonă a ţării. E imperios necesar ca pe viitor cineva să inventeze aşa ceva. Ar fi de un real folos pentru mulţi dintre cei care călătoresc cu maşina.

google_maps_viteza

Google Maps afişează viteza medie de deplasare a autovehiculelor pe anumite porţini de drum. E şi asta o informaţie utilă, dar nu spune nimic despre găurile din drum.

4 comentarii la “drumuri spre sibiu

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Deci e clar că trebuie făcut ceva. Mă gândesc …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 1. AvatarTibanu a comentat:

  Sighisoara -> Odorhei -> Gheorgheni -> Toplita ->Coada lacului -> Suceava. Cea mai buna varianta. Si eu am fost suprins de frumusetea de drum din Harghita.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Da, dar pana in Sighisoara iti rupi masina. Asa am venit la intoarcere … Cineva imi spunea ieri ca cel mai bine se vine prin Brasov, pe drum european integral, ala fiind singurul drum civilizat din Sibiu.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.