dreptul proastei la imagine

Joi, 14 August 2014 | 2 Comentarii

Maria Grapini, această persoană agramată şi deosebită, fost ministru, actualmente colegă cu B07EBA în PE, a ieşit la o plimbare cu un afiş cu Antena 3 pe piept. Nişte băsişti au filmat-o şi fotografiat-o. Ei, ţăţismul şi prostia în stare pură au ieşit la iveală:

Ascultaţi cu atenţie ce spun babele pe fundal şi ce opinii pertinente exprimă ele. Vă daţi seamă că o asemenea inteligentă vă reprezintă în Europa? Deci, Maria, dacă vrei imagine, stai dracului acasă şi te uită la Gâdea!

Idee: Mircea a fost înregistrat într-un spaţiu privat, casa lui, iar imaginile şi sunetele au fost difuzate – fără acordul lui, de pastor. Conform noului Cod Civil, acest lucru este interzis şi se pedepseşte.

Explicaţii juridice: Legat de imaginile filmate în public, noul Cod Civil prevede clar ce fapte sunt considerate atigneri aduse vieţii private prin articolul 74 din Sectiunea a III-a a Capitolului 2.

Ce nu avem voie:

c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;
f) difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză;
g) difuzarea de materiale conţinând imagini privind o persoană aflată la tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstanţe în legătură cu boala şi cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fără acordul persoanei în cauză, iar în cazul în care aceasta este decedată, fără acordul familiei sau al persoanelor îndreptăţite.

Sigur, la litera g) e comic, nu pot face publice rezultatul unei autopsii decât dacă cel autopsiat îşi dă acordul – dacă este în viaţă, iar dacă nu, cu acordul familiei.

2 comentarii la “dreptul proastei la imagine

    1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

      Legal se poate, dar ce minte a putut concepe totusi fraza din codul civil?

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.