donatii in loc de spaga

Miercuri, 8 Ianuarie 2014 | 0 Comentarii

O ştire de anul trecut anunţa că la spitalul judeţean din Slobozia medicii nu mai iau şpagă, mită, atenţii, etc. O asemenea veste nu are cum să nu stârnească invidia – poate au găsit soluţia minune şi managerii spitalului plătesc medicii şi asistentele cu salarii ca în Anglia, oficial.

donatii-in-loc-de-spaga-mita
b1.ro

Adrian Berbece, directorul financiar al spitalului spunea că:

Aici este aplicaţia unde centralizăm toate donaţiile, pe luna decembrie avem donaţii de 12.175 de lei, oameni ce au dat banii ăştia suplimentar solicitând servicii la cerere sau programări peste cele impuse de CAS.

dar şi că:

De la începutul anului, donațiile în lei sunt de aproximativ 150.000 de lei. Suma asta ori se pierdea, ori intra în buzunarul clinicilor private din Slobozia. De câteva luni, în curtea spitalului se construieşte un centru modern de tratament. Banii vin exclusiv din donațiile pacienților din ultimele luni.

Dacă tu într-un an de zile ai adunat 150.000 de lei şi povesteşti că e vreo legătură între aceşti bani şi centrul modern de tratament, aflat în construcţie, nu e mai e nimic de spus. Dacă jumătate din aceşti bani au rămas la spital, asta înseamnă 75.000 lei, adică un pic peste 16.000 de euro. Atât costă o garsonieră în Slobozia, poate, nu un centru de tratament.

Mai mult, acelaşi director financiar declară halucinant că: “Ăsta este rodul muncii noastre, adică bani obținuți din nimic!” Deci munca lor, a doctorilor, este … nimic!

Ipocrizia este maximă şi cred că un control al Curţii de Conturi ar lămuri foarte rapid situaţia. Condiţionarea efectuării unui act medical este ilegală (chiar dacă numeşti banii donaţie şi nu mită), împărţirea jumi-juma a sumelor între spital şi medic este, de asemenea, la buza legii (pe orice fel de contract l-ai plăti pe medic, trebuie viraţi bani la stat ca taxe şi impozite). E mult de povestit şi nu cred că e cazul să insist. Cine are de priceput pricepe că nu e ceva tocmai în regulă – cel puţin din ceea ce reiese din declaraţiile celor de mai sus. Dacă spitalul ar fi administrat privat, lucrurile ar sta cu totul altfel.

Nu mai spun că medicii utilizează aparatura spitalului de stat pentru scopuri private, aşa încât e de verificat şi modul în care au fost încheiate contractele de muncă pentru virarea sumelor provenite din “donaţii”. Un contract de muncă pentru activităţi independente iese, cred, din discuţie.

Later edit: Între timp s-au prins şi alţii că “donaţiile” solicitate la Slobozia sunt tot şpagă …

donatii-in-loc-de-spaga-mita-slobozia

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.