domenii .ro cu plată anuală

Joi, 5 Decembrie 2013 | 7 Comentarii

Am ajuns să trăim şi momentul în care domeniile .ro nu mai sunt închiriate pe viaţă, ci trebuie să plătim o chirie anuală. Conform unui proiect de act normativ:

Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileşte, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională. Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni.

mediafax.ro

eugenie_staicut

Nu că mă aşteptam ca cei care administrează ROTLD de zeci de ani să înveţe ceva de la lumea civilizată, dar aveam pretenţia că măcar pot copia exact ce fac alţii. Ar fi de spus multe, dar să concentrăm informaţiile:

0. Pagina rotld.ro foloseşte frame-uri, tehnologie abandonată acum mulţi ani. Nu mai vorbim de design, că e fix la fel ca acum 20 de ani.
1. Majoritatea domeniilor, adică .com, .info, .net, .eu, .org etc. se pot închiria pe perioade de la 1 la maxim 10 ani. De ce alea .ro se pot închiria pe maxim 2?
2. Majoritatea registrarilor pun la dispoziţia utilizatorilor modalităţi eficiente, rapide şi sigure de gestionare a înregistrărilor pentru un domeniu. Profesioniştii de la ROTLD consideră că pentru FIECARE modificare trebuie să introduci un cod de validare transmis prin E-mail. Dacă faci 30 de modificări, primeşti 30 de E-mailuri cu tot atâtea coduri de validare.
3. Majoritatea registrarilor permit administrarea tuturor domeniilor unui deţinător dintr-o singură interfaţă. ROTLD nu permite.
4. Domeniile civilizate .com, .info, .org, .net au o taxă anuală ce porneşte de la 9 USD şi până pe la 14 USD. De ce domeniile .ro vor costa mai mult?

Cât priveşte suspendarea şi anularea numelor de domenii, ea se va putea face aşa:

Art.11. – Un nume de domeniu poate fi suspendat în următoarele cazuri:
a) pe baza unei hotărâri judecătoreşti;
b) la solicitarea unui organ de urmărire penală;
c) în cazul în care datele de identificare ale înregistratorului nu sunt actualizate, pe baza procedurii stabilite prin ordin al ministrului pentru societatea informaţională;
d) în cazuri prevăzute în mod expres de legislaţia în vigoare.

Aşa că procedura de suspendare a unui domeniu este foarte simplă şi potenţial abuzivă. Ea cuprinde 3 paşi simpli:

1. Un personaj face o plângere (poate fi şi anonimă) că tu ai publicat pe site materiale pornografice cu minori. Fabrică nişte capturi de ecran (nu e necesar decât Print Screen şi Paint).
2. Organul începe urmărirea penală în secunda 2 – din cauza potenţialului gravităţii faptei, şi face o adresă la ROTLD.
3. ROTLD, conform legii, suspendă domeniul.

Opţional:

Pasul 4. Ai dat faliment, dacă afacerea ta depindea de acel site.

Concluzia: Investigaţi rapid ce domenii sunt libere si care se potrivesc domeniului .ro pe care îl aveţi şi căraţi-vă acolo. E mai ieftin, mai sigur, mai rapid (ROTLD are cele mai lente servere DNS) şi nu afectează în nici un mod funcţionarea site-ului.

Fix în secunda asta sunt 712789 domenii .ro:

numar-domenii-ro-2013

Să vedem câte domenii .ro vor mai fi peste 2 ani!

7 comentarii la “domenii .ro cu plată anuală

 1. Adrian a comentat:

  Nu inteleg ceva. Cei care au cumparat domeniul “pe viata”, platesc si ei? Relativ scurta “viata” asta pentru unii 🙂 ( daca au cumparat acum 2-4 ani ). As putea numi-o chiar TZEAPA
  Nu detin nici un .ro , era mentionat undeva ca este posibila aceasta schimbare odata ce ai platit?

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. omrau.ro Post author a comentat:

  1. Da, si cei care au cumparat inainte de aceasta regula platesc.
  2. Scrie in contract ca daca se vor hotara sa ceara o taxa o pot face. Si mai scrie ca acel contract poate fi modificat fara acordul tau.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 3. gabi a comentat:

  prietene, in contractul initial cica ar fi fost stipulat: “ROTLD va incepe sa perceapa taxa de mentenanta in momentul in care veniturile din vanzarile de domenii nu sunt suficiente pentru intretinere…” , deci cum a zis si omrau mai sus, nu avem ce face, doar ca este/sunt o/cateva clauza/e abuziva/e…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Contractul spune asa, citez:

   “5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
   (1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
   (2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract.”

   Adica dai banii si ei pot face orice mai apoi, inclusiv sa-ti ia domeniul. Ca asa scrie la contract.

   Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

 4. Adrian a comentat:

  @gabi : Dupa stiinta mea clauzele abuzive din contracte ( fie ele si semnate si in cursul exercitarii ) pot fi declarate NULE si eliminate din contract ( vezi cazul recent al creditelor cu comisioane ascunse sub diferite clauze );
  Acum…ramane de vazut daca da cineva in judecata ROTLD ..si daca mai si castiga intr-o instanta:)

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 5. Bucovinean a comentat:

  Eu am vazut si eu stirea si am ramas masca, idea era ca si pana acuma puteai sa iei anual domenii .ro.

  Chiar ma interesasem intr-un timp si pentru asta ca sa fi reseler trebuia sa platesti macar 1000-1500 anual indiferent de cate vindeai tu (bineinteles la pret discount).

  Ce pare mai interesant e altceva, dupa cum preciza si Dnl. Profesor, ei nu prea au facut mai nimik, decat sa cumpere niste infrastructura de servere supra evaluata in toti ani astia si acuma spera ca daca baga o taxa de 10 e sa piarda cam vreo 20% din domenii si dupa sa faca 5-6 mil de euro anual, pentru ce nu stiu, dar sunt o groaza de bani……

  Sa traim bine…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   ROTLD nu închiria decat “pe viaţă”, iar distribuitorii faceau bişniţă cu păcăleala de “anual”. Iar unii distribuitori au înregistrat domeniile fraierilor pe numele lor … e mult de povestit. Eu deja lucrez la mutare pe .info la absolut tot.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.