despre gărzile medicilor din spitale

Luni, 8 August 2016 | 4 Comentarii

Raed Arafat, acest guru al sistemului de medicină de urgenţă din România, are nişte păreri extrem de interesante despre cum ar trebui medicii să presteze muncă voluntară, atunci când fac gărzi în spitalele de urgenţă. Şi arabul nostru zice aşa:

“Chirurgia, chirurgia toracica, chirurgia pediatrica, medicina de urgenta, ORL-ul, astea toate sa aiba pe cineva care sa asigure interventia de urgenta in cazurile de urgenta. Si asta este continuitatea care trebuie asigurata si care nu trebuie sa se zica cine doreste o face si cine nu doreste nu o face.

Da, nu poti sa o faci, atunci nu poti sa lucrezi intr-un spital de urgenta si te duci si lucrezi intr-un spital care face operatii, cum zicem noi, elective. Si, da, nimeni nu te obliga acolo sa faci garda”

a spus Raed Arafat la emisiunea “In fata ta” de la Digi 24.

Plus:

“Daca un spital de urgenta nu poate asigura garzile în urgenţă atunci el îşi pierde statutul de spital de urgenţă”.

Sigur, unii medici îi combat şi spun că nu e normal:

“Ia uite cine s-a bagat in seama, era oarecum de asteptat; problema nu e ca noi nu am vrea sa facem garzi..daca e sa fim cinstiti nici nu vrem, dar nu ne intreaba nimeni despre asta; ideea e ca noi am vrea ca garzile alea sa fie platite asa cum zice legea si bunul simt si, mai important, sa fie considerate timp muncit (cand e vorba de vechime si concedii). Oare nu se gaseste nimeni sa-i explice cretinului asta despre ce e vorba? Cum oare reuseste asa un bou incaltat sa ramana in functii de conducere atat timp? Si de ce nu se regaseste intre solicitarile sindicatelor (macar la Solidaritatea) cerinta de a-l demite si a-l trimite sa faca garzi in UPU?”

Concluzia e una simplă: Daca nu platesti garzi nu ai garzi. Daca nu ai garzi, nu ai spitele de urgenta. Daca nu ai spitale de urgenta …

Deci, nasol.

#osaneiadracu

4 comentarii la “despre gărzile medicilor din spitale

 1. AvatarShare Bahn a comentat:

  E o neintelegere aici, astia vor sa faca garda pe 100 lei pe ora, adica daca fac 10 ore sa ia 10 milioane (cat ia unul cu salar minim pe luna), dupa care isi iau 48 ore liber.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   In acest moment legislatia muncii – valabila in Romania – nu este respectata de Ministerul Sanatatii. In rest, sume, ore si alte lucruri sunt irelevante in contextul dat. Daca un privat ar “folosi” angajatii asa cum se face acum in sanatate, probabil ca i s-ar face dosar penal si firma s-ar inchide.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. AvatarShare Bahn a comentat:

   La privat stii cum e, sper. Trebuie terminata lucrarea astazi, indiferent ce se intampla, iar daca zici de ore suplimentare o iei in freza cu productivitatea, pana la urma te simti tu prost ca nu esti capabil sa faci ceva ca lumea in 8 ore, deci mai bine taci si stai 12 ore!

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  3. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   La garda e altceva – trebuie sa fii pe felie acolo, ca vin victime din accidente, etc. Nu are treaba cu productivitatea, e ca la pompieri – arde focul sau nu, tu esti cu apa pe furtun.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.