despre facerea de bine

Miercuri, 28 Octombrie 2015 | 0 Comentarii

“Ajuta pe cineva si iti vei face un prieten. Ajuta prea mult pe cineva si vei avea un dusman.” – Erol Ozan

Daca ajuti o data pe cineva, acel om iti va fi recunoscator. Insa daca faci prea multe pentru el, mai devreme sau mai tarziu il va coplesi un sentiment de inferioritate – tu poti sa il ajuti pentru ca esti puternic, insa el este slab si are nevoie de ajutorul tau. Nu are cum sa-ti mai fie recunoscator pentru ca propriile lui trairi de neputinta sau de inferioritate pe care le simte in fata ta il fac sa acceseze frustrare, invidie si chiar ura.

Nimanui nu-i place sa constientizeze ca este slab sau neajutorat, iar comparatia imediata cu un om pe care il percepe puternic, ii sporesc trairile de inferioritate. Iar in acest punct, incepe lupta sa interioara (si exterioara) cu tine. Gandeste ca “te crezi tare, esti arogant, il umilesti, etc.”, te barfeste cand are ocazia, vrea sa te coboare in proprii sai ochi si in ochii altora, iar astfel… ai castigat un dusman. Simpla ta prezenta ii acceseaza furie si, in acelasi timp, vinovatie si rusine. Gandul la tine il face sa simta un nod in stomac.

“Facerea de bine…” este periculoasa atunci cand ai de-a face cu un om fragil din punct de vedere emotional.

facerea-de-bine

Concluzia: Ajuta-i pe altii, dar straduieste-te sa nu devii un sprijin permanent pentru ei. Pe langa faptul ca le iei din puterea lor personala si ii faci sa fie dependenti de tine, vor ajunge sa te dispretuiasca pentru ca tu esti “puternic”, iar ei “slabi si neajutorati”.

sursa

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.