de ce merge emag mai bine

Vineri, 23 Noiembrie 2012 | 1 Comentariu

Foarte mulţi copii din on-line, unii mai pricepuţi alţii mai puţin, îşi dau cu părerea privitor la site-urile magazinelor care au reduceri de Black Friday. E normal, e firesc şi până la urmă e atât de românesc să îţi dai cu părerea despre orice … Fie că ai avut sau nu tangenţă vreodată cu un furnizor serios de hosting (şi nu vorbesc aici de cel cumpărat pentru un blog de copil cu 1 EUR pe lună) sau nu, e musai să-ţi expui punctul de vedere.

Nu vreau să insist pe temă, dar pentru încurajarea celor care cred că Altex a picat doar fiindcă e codul neoptimizat, priviţi imaginea de mai jos:

emag_www_dns_a

Da, sunt 16 adrese IP diferite în spatele cărora se află căte un server web (cel puţin). Bun, adresele sunt din aceeaşi clasă, pachetele merg pe aceeaşi rută spre toate, router-ul de acolo e doar unul, etc. Personal aş fi pus un TTL mai mic (chiar cu Round Robin, 86400 este exagerat în asemenea condiţii) şi aş fi mutat, cel puţin temporar, DNS-ul spre un furnizor de tip IP Anycast. Sigur, sunt şi alte puncte slabe aici.

La Altex, lucrurile stau aşa:

altex_www_dns_a

Deci până la urmă e absolut normal ce se întâmplă, nu e vorba despre nici o conspiraţie. Pentru cazuri din astea, pentru profesionişti, există cloudcomputing, adică Amazon, Akamai şi alţii mai mici şi mai mărunţi care oferă servicii adaptate unor asemenea nevoi. Şi unde mai pui că nu te forţează nimeni să cumperi resurse pentru un an întreg dacă tu ai nevoie de ele doar o zi.

Şi nu, Altex nu a avut 200.000-300.000 de vizitatori dimineaţă, pentru simplul motiv că nu le-a funcţionat site-ul.

zoso_dezinformeaza_black_friday

Dar ce contează că eşti pe câmp cu părerile, important e că sunt fraieri care pică în plasă şi unii te citesc şi alţii îţi dau bani pentru ca primii să dea click. Interesant şi imparţial, o cărămidă pusă la temelia libertăţii de exprimare. Din cauza lipsei de pregătire a unor cititori, se ajunge ca unii care nu au absolut nici o pregătire tehnică sau un minim de cunoştinţe, să emită păreri care să fie considerate literă de lege. Aşa a spus Guru pe site, deci aşa e!

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.