de ce facem alegeri

Sâmbătă, 24 Martie 2012 | 6 Comentarii

Am găsit textul de mai jos pe mai multe pagini, inclusiv pe Facebook. Unii s-ar putea să-l cunoască, eu nu îl știam și mi s-a părut interesant.

—————————————
Într-o zi, un florar a mers la un frizer pentru o tunsoare. După tunsoare, el a întrebat despre factura lui, iar frizerul a răspuns: “Eu nu pot accepta bani de la tine, eu fac asta în folosul comunităţii în această săptămână”. Florarul a fost mulţumit şi a plecat. A doua zi, când frizerul a mers la serviciu, a găsit la uşa lui un bilet “Mulțumesc”, un teanc de cărţi şi un buchet mare de trandafiri roșii.

A doua zi, un poliţist vine pentru o tunsoare, şi atunci când el a încearcat să plătească factura, frizerul a răspuns din nou: “Eu nu pot accepta bani de la tine, eu lucrez în folosul comunităţii în această săptămână”. Polițistul a fost fericit şi a plecat. A doua zi, când frizerul a mers la serviciu, a găsit la ușa lui un bilet “Mulțumesc”, un teanc de cărţi şi o pungă cu gogoși calde.

A treia zi, un senator a venit pentru o tunsoare, şi când a vrut să plătească, frizerul a răspuns din nou: “Eu nu pot accepta bani de la tine. Eu lucrez în folosul comunităţii în această săptămână.” Senatorul a fost foarte fericit şi a părăsit frizeria. În dimineaţa următoare, când frizerul a mers la serviciu, a găsit o duzină de senatori aliniați, în aşteptare pentru o tunsoare gratis.

Aceasta, dragii mei prieteni, ilustrează diferenţa fundamentală dintre cetăţenii ţării noastre şi politicienii care-i conduc. Atât politicienii, cât şi scutecele trebuie schimbate cat mai des … motivul fiind același !
—————————————

Personal sunt de acord cu povestionara, singura problemă pe care o avem în România este că toți cei care stau la coadă pentru o tunsoare au mai fost la putere și au ajuns ca pamperșii. Din păcate, nu cred că mai avem pentru schimb nimic. Dacă urmăriți ce se întâmplă pe scena politică acum, vedeți că au ajuns să se aresteze între ei. În cărți spune că asta este faza terminală, după care urmează dictatura !

6 comentarii la “de ce facem alegeri

 1. Muad_Dib a comentat:

  Frumoasă povestioara, şi în mare parte adevărată. Nu sunt de acord în totalitate cu sfârşitul, respectiv concluzia ta. Într-o măsură ai dreptate, cei care vor să vină la putere în locul Băsului şef au mai fost, într-o formă sau alta la putere. Ştim ce le poate pielea. Dar asta nu este o scuză pentru a continua să îl suportăm pe Băs. Îl dăm jos pe ăsta, punem pe altul, dacă şi el face la fel îl dăm jos şi pe el, până se prind că, dacă încep cu mânăriile, vor fi daţi jos repede repejor, aşa că îi forţăm să se gândească de două ori înainte de a face prostii.

  De asemenea, există totuşi o alternativă. Nu este încă formată ca partid politic, deoarece cei de la putere au avut grijă să pună tot felul de bariere în faţa celor care vor să facă un partid, dar mişcarea este în continuă creştere. Îţi recomand să arunci o privire şi să citeşti ce au ei să spună şi să vezi dacă măsurile propuse de ei au sau nu o oarecare logică (din punctul meu de vedere doctrina libertarriană este singura care este consecventă şi obiectivă, fără a avea tot felul de chestii stabilite în mod arbitrar). Poţi citi manifestul libertarian aici: * External link removed *

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Manifestul respectiv contine o gramada de aberatii si se bazeaza pe ce spune “gura lumii”, fara nici un argument solid. Un exemplu rapid: “Un student „instruit” în universităţile de stat costă de 10 ori mai mult decât cel instruit la privat (ţinând cont nu doar de alocaţia efectivă pe cap de student, ci şi de costurile totale ale aparatului birocratic aferent)”. Este o mare prostie. Statul aloca pentru un student o suma de bani, suma in care este inclus tot, inclusiv “aparatul birocratic” de care vorbesc ei. In Romania la acest moment, o alocatie per student ajunge undeva in jur de 1.200 EUR pe an. Un student in SUA plateste la privat intre 30.000 si 90.000 de USD pe an, in functie de universitate. Universitatile de stat din SUA sunt foarte prost finantate si destul de prost vazute. La noi invatamantul privat (adica pacalelile de genul Spiru Haret) nu ofera educatie, ele ofera diplome fara nici o acoperire in cunostinte. Asa incat si cu manifestantii astia …. am rezerve.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Muad_Dib a comentat:

  După o privire superficială asupra manifestului nici nu ai cum să ai alte păreri decât că e naşpa şi că tot sistemul actual este mai bun. Dar dacă stai să analizezi puţin în profunzime vezi că totul are o logică (şi fiind un om specializat pe IT, bănuiesc că nu duci lipsă de logică) de bun simţ.

  Comparaţia cu America este inutilă, deoarece acolo sistemul de învăţământ privat la care faci referire este o mare bulă speculativă, la fel ca cea imobiliară, produsă de băncile comerciale care acordă credite în prostie fără a avea acoperire în economisiri voluntare. De aceea, mai devreme sau mai târziu se va prăbuşi, la fel ca piaţa imobiliară. Faptul că acum preţurile sunt atât de mari nu este un argument cu privire la imposibilitatea unui sistem privat de învăţământ, atât universitar cât şi pre-universitar.

  Pentru ca sistemul de învăţământ să fie privat şi liber, trebuiesc îndeplinite mai multe condiţii. În primul rând să fie posibil pentru un părinte să aleagă dacă vrea să îşi dea copilul într-un sistem public sau într-unul privat. Apoi sistemul privat trebuie lăsat să îşi aleagă singur programa de învăţământ, nu să fie obligat să respecte nişte condiţii impuse de aparatul de stat. Mai trebuie să existe nişte organisme independente de rating (nu cum sunt S&P sau Moody’s, ci chiar independente) care să poată să arate care sunt cele mai bune entităţi private în privinţa calităţii învăţământului oferit. Nu în ultimul rând trebuie să existe un mediu de informare a părinţilor cu privire la performanţelor pe care le au acele entităţi.

  Spiru Haret iarăşi nu este un exemplu elocvent în discuţie. Din punc de vedere al pieţei acţionează perfect normal, deoarece atunci când se cer diplome pe piaţă, se va găsi şi un furnizor pentru serviciul respectiv. Iar cum la noi diploma îl face pe om, nu ce ştie să facă, universităţi ca Spiru Haret e normal să prospere. Dar există şi alt fel de universităţi private, cum este Universitatea Româno-Americană care are, la anumite programe de şcolarizare, exigenţe mult mai mari decât la stat (comparativ cu ASE-ul de exemplu). Dar mulţi studenţi se lovesc de următoarea chestie în viaţa reală: “Ah, tu ai terminat o facultate privată, nu ASE-ul? Atunci lasă, că alegem pe cineva care are ASE-ul, e mai potrivit”. În loc să testeze angajaţii pentru a vedea cine ştie să facă mai bine ceea ce scrie pe diplomă că ar şti să facă, mulţi angajatori se uită doar la diplome.

  Pentru a rezuma ideea acestor “manifestanţi” cum îi numeşti tu, spun că ei doresc ca fiecare om să decidă pentru el absolut tot ce ţine de viaţa lui şi de proprietatea lui privată, fără a exista statul care să impună, în mod coercitiv, un anumit mod de acţiune. În principal se referă la taxare şi impozitare, pe care ei le consideră un furt. Este un furt deoarece statul stabileşte în mod unilateral şi complet arbitrar, fără anumite criterii obiective, cât să îţi ia din bunurile şi banii pe care le deţii, având posibilitatea de a impune acest lucru în mod coercitiv şi legal, fără a-ţi lăsa posibilitatea de a decide ce anume să se facă cu banii tăi.

  Din această perspectivă singurul mod în care poţi să ajungi la prosperitate este prin reducerea influenţei statului în toate aspectele vieţii socio-economice, deoarece orice om ajuns în fruntea sistemului, mai devreme sau mai târziu ajunge să fie corupt sau să lucreze în primul rând în folosul propriu nu în folosul public.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Fiecare e liber sa gandeasca si sa exprime o multime de aberatii. Universitati ca Spiru Haret exista tocmai datorita lipsei reglementarilor sau a neaplicarii reglementarilor existente. Inexistenta oricaror reglementari duce la anarhie. Daca vrei sa experimentezi cum e sa nu platesti taxe, poti sa o faci – experimenteaza o operatie intr-un spital din vest atunci cand nu ai asigurare de sanatate. Poti sa intrebi pe cineva care a fost la sky de exemplu si si-a rupt piciorul pe partie. Iti explica el cum e treaba cu taxele, cu asigurarile, etc. Daca nu ar fi avut asigurare, trebuia sa vanda masina ca sa plateasca spitalizarea. In rest … esti liber sa-ti exprimi punctul de vedere atata timp cat nu deranjezi pe nimeni.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Muad_Dib a comentat:

  Din păcate pare că, deşi te opui la modul declarativ lui Băsescu (ca şi mine de altfel) nu reuşeşti să priveşti probleme în profunzime ci te loveşti de aparenţe.

  Răspunsul pentru problemele societăţii nu este mai multă reglementare şi mai multă intervenţie a statului, deoarece acest lucru duce în mod inevitabil la corupţie (cei care au bani vor face lobby pentru a fi introduse acele reglementări care îi favorizează cel mai mult, sau vor plăti pentru a nu se suspune acestor reglementări) şi haos. Să îţi dau un exemplu legat de ce face statul prin intermediul reglementărilor: să presupunem că eşti într-o cameră plină cu oameni, să zicem la serviciu, şi tu vrei să comanzi prânzul pentru colegii tăi. Dacă nu iei în considerare fiecare opinie a fiecăruia dintre colegii tăi şi vei comanda ceea ce crezi tu că ar fi mai bine pentru ei, este absolut normal ca unii dintre ei să fie nemulţumiţi, unii să nu poată să mănânce ceea ce ai comandat pentru că ţin regim şi tot aşa. Nici într-un sistem condus în mod central, prin intermediul statului, nu poţi să satisfaci nevoile tuturor. Doar un sistem cu piaţă liberă poate face asta. Problema cu statul e că el impune modul său de percepere a lumii asupra celorlalţi. Ca şi cum tu, în exemplu de mai sus, ai impune tuturor să mănânce ceea ce ai comandat tu, pentru că mâncarea respectivă este cea mai … şi completezi tu pe linia punctată (cea mai bună, gustoasă, sănătoasă, sigură etc).

  Sunt liber să îmi exprim punctul de vedere, spre deosebire de comunism, dar diferenţele se opresc aici. Dacă vreau să şi acţionez liber, aşa cum consider eu, nu sunt lăsat (bineînţeles cu condiţia de a nu leza, prin intermediul libertăţii mele, libertatea şi proprietatea privată a celorlalţi).

  Tocmai, soluţia sistemului de sănătate este reprezentată de asigurări. Plăteşti o asigurare pe care o poţi folosi atunci când ai nevoie sau, dacă eşti norocos, poţi să nu o foloseşti deloc. Dar esenţa ar fi posibilitatea de a alege între mai mulţi furnizori care sunt în competiţie pe o piaţă liberă, fără reglementări. Deoarece existenţa reglementărilor duce automat la favorizarea unora în detrimentul altora, iar consumatorul final este cel care are de suferit.

  O zi bună îţi doresc şi mult succes în continuare!

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Piata de educatie din SUA – la care faceai referire intr-un comentariu anterior, este o piata libera in care fiecare poate sa faca ceea ce doreste cu banii si cu viitorul lui. Dupa cum singuri spuneai, nici acolo nu ar fi perfect, interesul bancilor determinand taxele de studii foarte mari. Undeva te contrazici si am impresia ca nici nu stii exact cum ai vrea sa fie. Sistem de asigurari inseamna reglementare. In tarile vestice oamenii sunt nemultumiti inclusiv cu un sistem concurential bazat pe asigurari. Nu exista societate perfecta – nici capitalista, nici comunista, nici … orice vrei tu. Poate daca o sa vina DD la putere o sa fie mai bine – daca citesti ce ne propune Danut, se apropie de modul de gandire al celor cere nu vor reguli. Numai ca fara reguli inseamna anarhie.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.