de ce este ieftin rds

Joi, 8 Mai 2014 | 6 Comentarii

O ştire extrem de importantă legată de telefonia mobilă de la RDS a fost trecută sub tăcere, atât de mass-media audio-video cât şi, parţial, de cea scrisă. Ştirea se referea la faptul că Vodafone şi RCS-RDS au încheiat un parteneriat pentru ca abonaţii digi Mobil să poată fi preluaţi în roaming naţional în reţeaua Vodafone. Cu observaţia că abonaţii nu vor plăti nimic, dar absolut nimic, în plus, toate costurile (inclusiv cele de interconectare) vor fi acoperite de RDS. Asta în condiţile în care RDS oferă un abonament de telefonie mobilă – digi mobil optim nelimitat, cu 5 EUR. Nelimitat cu 5 EUR!

digi-mobil-optim-nelimitat

Sună halucinant şi atât de interesant că nu ai cum să nu suspectezi – aşa cum o făceam şi eu la acea dată, că se pune la cale o tranzacţie în care Vodafone va cumpăra cel puţin segmentul de telefonie digi Mobil. Dar ce să facă Vodafone cu încă nişte echipamente şi abonaţi de telefonie mobilă? Nimic … Ideea e alta, probabil că Vodafone intenţionează să cumpere mai mult, cel puţin distribuţia TV prin satelit de la RDS (Orange are aşa un serviciu în România), dacă nu cumva şi toată reţeaua de transmisie de date.

Robert Turcescu publică pe pagina de Facebook o informaţie, fără să-i precizeze sursa:

O informatie pe care o public aici in EXCLUSIVITATE si care va provoca schimbari majore pe piata de telecomunicatii din Romania, dar si din regiune: Vodafone e la un pas sa achizitioneze de la RCS-RDS distributia de cablu, plus operatiunile de telefonie si date! Intre cele doua companii a fost semnat un precontract, iar tranzactia finala se invirte in jurul sumei de 1-1,5 miliarde de euro. Vodafone devine astfel cel mai mare jucator pe piata telecom din regiune, dand o lovitura puternica principalului competitor, Orange.

Deja lucrurile se complică şi se pare că vom avea parte de mişcări importante pe piaţa telecom, Orange rămânând în poziţie de fraier dacă o asemenea tranzacţie se finalizează.

Şi, pentru a răspunde la întrebarea din titlu: RDS este ieftin pentru a atrage cât mai mulţi clienţi (trebuie să reţineţi că RDS nu vinde doar un singur serviciu – eşti obligat să alegi cel puţin două servici la abonare). Când se face ofertarea, se înmulţeşte preţul per client cu numărul de clienţi. Preţul e dictat şi de factura medie dar şi de condiţiile din piaţă, pe când numărul de clienţi se poate creşte în mod natural, sistematic, prin oferirea de servicii al căror preţ de vânzare este sub costuri – de exemplu digi Mobil nelimitat, cu roaming naţional gratuit. Şi este doar un exemplu.

Later edit: Întrucât informaţia postată de Turcescu pe Facebook a fost dezminţită de RCS-RDS:

Informaţiile postate de jurnalistul Robert Turcescu pe contul său de Facebook privind o presupusă vânzare a operaţiunilor de distribuţie prin cablu, telefonie şi internet ale companiei RCS & RDS sunt complet false, neavând nici o bază reală. Este regretabil faptul că un jurnalist cu experienţa lui Robert Turcescu răspândeşte cu atâta uşurinţă şi lipsă de responsabilitate zvonuri care ne pot crea importante daune materiale şi de imagine, fără a verifica aceste aşa-zise informaţii şi fără ca măcar să ceară şi un punct de vedere din partea companiei RCS & RDS.

vă invit să consultaţi tarifele maximale de interconectare între operatorii din România. Chiar dacă acestea au scăzut de la 1 Aprilie 2014, este realmente imposibil să oferi cu 5 Euro minute nelimitate oricând şi spre orice destinaţie, în roaming naţional. Dacă ştie cineva cum se poate aşa ceva, îl invit să demonstreze cu cifre cum stă treaba de nu o pricep eu. Că dacă s-ar putea, atunci înseamnă că Orange şi Vodafone comit un jaf naţional cu tarifele pe care le percep abonaţilor. Repet, explică cineva cu cifre cum e business-ul cu telefonia mobilă? Dacă e explicat deja, puneţi link-uri!

6 comentarii la “de ce este ieftin rds

 1. AvatarIon a comentat:

  Eu mi-am portat la RDS 3 abonamente. Le folosesc de aproape 3 saptamani si sunt extrem de multumit.

  Comentariu bun. Thumb up 5 Thumb down 0

  Răspunde
 2. AvatarGicu de la cazane a comentat:

  BreKing Niuwz: reteaua RDS Digimobil este pe butuci la ora actuala, de la atatia noi abonati. Se incearca remedierea problemei. M-as mira sa poata face ceva in timp util.

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 2

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   La un moment dat trebuia sa se intample si asta. Se numeste “Network planning” si se face de profesionisti din firma, sau se externalizeaza serviciul. Nu am inca digi, dar am in plan. Sunt curios cum si daca vor specula problema cei de la orange sau Vodafone. Vodafone cu care digi a anuntat ca are acord de roaming national pe voce, si din iunie 2014 si pe date 3G.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

 3. AvatarGicu de la Cazane a comentat:

  Simt o adiere care se face mai puternica cu fiecare zi/ora ce trece. Un faliment rasunator al anului 2014, ori Digi ori toti ceilalti. Ma intreb daca Zoli stie ce face? Poate stie, poate nu. In orice caz numerele de reclamatii Digi in continuare te deconecteaza cu mesajul “toti operatorii sunt ocupati”. Sincer ii cred pe cuvant.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 1

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Dezvoltarea s-a facut cu credite bancare. In lumea civilizata asta e normal, dar s-ar putea cu dobanzile de la noi sa nu fie o decizie prea inteleapta. Vom vedea. Oricum, nu sunt chiar atat de sigur ca niste oameni care au dezvoltat asa o afacere chiar nu stiu ce fac.

   Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

 4. Avataredy a comentat:

  La Orange daca vrei sa faci reclamatie dupa nr. de PREPLAY nu poti., iar daca doresti sa faci pe un nr. de fix te taxeaza cu 0,57 euro . Ce mai proasta legatura intre beneficiar si prestator serviciu

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.