de ce e ieftină Dacia – 2

Marţi, 8 Decembrie 2015 | 5 Comentarii

Nişte oameni au pus pe contul de Facebook un film despre cum se fac reglajele fine la uşile de Sandero în fabrica Dacia de la Mioveni. Respectiv un Giolgău Geolgău (pentru că giolgău e nasol) trage de uşă, bagă genunchiul, bate cu ciocanul, şi alte chestii fine care ţin de reglaje profesioniste.

Ideea e că o grămadă de analfabeţi tehnic susţin că ăla de înfinge genunchiul în uşă e un mare meseriaş de fapt şi că noi, ăştia de privim şi nu ne place ce vedem, suntem nişte proşti. Urmăriţi comentariile, sunt savuroase.

Sigur, aşa se lucrează la BMW:

Calitatea costă, dar ceea ce se vede în filme explică diferenţa de preţ.

În ’60, la VW se lucra aşa:

Dar era acum peste 60 de ani …

Mai sunt motive pentru care Dacia este ieftină … am mai scris.

5 comentarii la “de ce e ieftină Dacia – 2

 1. AvatarAndrei a comentat:

  Este si o chestie de design initial. Tin minte unul din directorii Dacia laudandu-se de costurile mici de design a Loganului. Daca nu ma insel el se lauda ca Loganul a costat cca 500 milioane euro sa fie proiectat, in timp ce alte masini costa 1-2 miliarde, si ca de aici rezulta un pret mai redus, nu din folosirea unor materiale slab calitative.
  Poate acolo au facut economiile la proiectare, cand au pregatit masina pentru a fi produsa “usor”.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Costul de proiectare se imparte la numarul de bucati. De exemplu, s-au produs 1.500.000 de masini pe platforma X90, ceea ce inseamna ca proiectarea reprezinta aproximativ 750 de euro pe masina, la 500 de milioane proiectul. Si cu proiectele e discutabil, pentru ca multe lucruri se refolosesc de la proiecte anterioare.

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Eu as fi curios sa citesc procedura dupa care se fac reglajele astea, pentru ca au ISO9001 implementat.

 2. Avatargabi a comentat:

  vorba aia, pierdem 30% din valuarea masinii in momentul in care am am luat-o din showroom. De ce? pai deschidem usa si se duc draqu setarile lu ala din film…

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.