cum te pazesti de hoti

Luni, 25 August 2014 | 3 Comentarii

Furturile din avutul public sau din cel privat reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă. Polarizarea socială şi numărul mare de oameni fără un loc de muncă a dus la creşterea numărului de furturi. Câteva întâmplări recente m-au determinat să trag nişte concluzii şi să pot da şi nişte sfaturi celor care pot cădea victime.

Pentru început trebuie să ştiţi că dacă vă intră cineva în casă, în lipsă, şi vă fură nişte lucruri, şansele să le recuperaţi sunt extrem de mici. De obicei hoţii vând lucrurile furate, deci dacă v-au furat bicicleta, un laptop, un telefon sau alte bunuri care se valorifică rapid, v-aţi luat gândul de la ele. Chiar dacă poliţia investighează şi se presupune că îl indentifică pe autor, acesta nu va ajunge la închisoare (aşa e legea la noi) decât foarte rar. Pentru o bicicletă sau un telefon furat nu faci închisoare.

Dacă hoţul nu reuşeşte să fure mare lucru ci doar provoacă distrugeri, din nou rămâneţi doar cu paguba, fie hoţul este identificat, fie nu. Un exemplu pe care îl ştiu, este când hoţii au furat nişte elemente metalice din cupru de la un utilaj extrem de scump. La demontarea respectivelor elemente au produs stricăciuni care, pentru remediere, este necesară cheltuirea unor sume foarte mari de bani, comparabile cu cele care ar fi necesare pentru înlocuirea utilajului cu unul nou. Chiar dacă se recuperează ce s-a furat, utilajul nu mai poate fi reparat.

Într-un alt caz hoţii au intrat printr-o uşă de termopan a unui magazin şi au furat bunurile care erau pe rafturi (piese de calculator, laptop-uri, etc.). Şi asta în 40 de secunde, firma de pază care era conectată la sistemul de alarmă a ajuns în 2 minute. A fost prea târziu. Uşa nu a trebuit înlocuită pentru că nu s-a stricat.

hot-infractor-infrarosu-curte

O altă situaţie, la fel de ciudată, a fost când un hoţ a intrat în curţile unor oameni – o captură de pe sistemul de supraveghere aveţi mai sus (era ora 3 dimineaţa). Multe curţi, multe case. A furat diverse nimicuri de prin maşinile şi curţile oamenilor (din maşinile lăsate descuiate – deci încuiaţi maşina, chiar dacă este lăsată în curte). Cu filmele de pe camerele de supraveghere s-a reuşit crearea unui portret robot al nefericitului (se mai luminase între timp şi camerele au captat imagini color). Procurorul criminalist nu a putut identifica absolut nici o amprentă sau altă urmă de la faţa locului. După portret acesta a fost identificat în persoana unui hoţ recidivist, abia ieşit din închisoare. Nu s-a luat nici o măsură împotriva lui, omul a rămas în libertate. În lipsă de probe solide, procurorul a refuzat să se ducă în faţa judecătorului, pentru că ştia că hoţul va fi eliberat.

Cazurile sunt multe şi se poate povesti o grămadă. Întrebarea care se pune este cum ne apărăm de hoţi? Răspunsul este unul care poate dezamăgi multă lume, dar din păcate cam asta este. Poate că de apărat nu ne putem apăra, dar putem face în aşa fel încât infractorul să nu producă pagube prea mari.

Dacă vă imaginaţi că un sistem de supraveghere, unul de alarmă – conectat sau nu la o firmă de pază, ajută la ceva, vă înşelaţi amarnic. Hoţii care au stagiile făcute prin Europa ştiu foarte multe detalii tehnice şi metode de a păcăli sistemele. Un sistem de supraveghere video vă ajută doar ca să vedeţi pe unde umblat hoţul şi ce a luat. Eventual. Şi asta doar dacă nu vă fură chiar sistemul de înregistrare. Dacă vă uitaţi la filme şi vedeţi investigatori care adună amprente, vin cu câini specializaţi pe luat urma … uitaţi. O pereche de mănuşi chirurgicale costă mai nimic, iar nişte substanţe chimice ieftine împrăştiate la faţa locului fac din câinele de urmă doar animal de companie. O cagulă se găseşte inclusiv la un magazin de jucării care vinde jocuri din alea gen “Micul detectiv”.

Bun, dar ce ajută? Ar putea ajuta doar paza umană cu agenţi. Trei schimburi, cu un punct central cu sistem de monitorizare video a întregului perimetru supravegheat şi agenţi. Depinde de cât de mare este perimetrul, în funcţie de asta fiind dimensionată şi echipa care păzeşte. În cazul unor perimetre mici, se poate pune sistem de supraveghere şi un singur agent care urmăreşte camerele. Dacă sesizează probleme, alertează echipa mobilă de intervenţie de la firmă. Sigur, trebuie calculat că agentul poate adormi în post, i se poate face rău din cauze medicale, sau poate fi adormit cu diverse substanţe chimice.

Fără agent la faţa locului care să urmărească un sistem video de monitorizare a perimetrului supravegheat, totul e în zadar. Trebuie reţinut acest aspect fundamental. Sigur, ajungem fără să vrem la costuri. Pentru o casă particulară nu cred că se justifică aşa ceva, dar pentru o firmă sau o scară de bloc este perfect justificat. Sunt deja asociaţii de proprietari din blocuri care au angajat pază cu agent, sunt case particulare cu proprietari bogaţi care au agenţi de pază în curte. Pentru că doar paza umană te poate, eventual, scăpa de neplăcerile vizitei unui hoţ. Nu e sigur, dar probabilitatea este mult mai mică să ai necazuri decât cu orice alt sistem de alarmă sau supraveghere inventat vreodată.

Subiectul este extrem de vast şi nu poate fi acoperit într-un spaţiu atât de mic. În funcţie de ceea ce păzeşti se dimensionează şi paza.

Later edit: Un cititor, care doreşte să rămână anonim, ne semnalează o ştire de astăzi dimineaţă:

Mulţumim cititorului.

3 comentarii la “cum te pazesti de hoti

 1. Gicu de la cazane a comentat:

  Paza umana mai adauga cateodata vreo 50% sanse sa fii furat. De ce? Agenti cu salar 600 lei, anturaj dubios, cunoasterea sistemului de alarma si video, si tentatia. Doar un pas pana sa-ti goleasca firma de bunuri. Si nu vorbesc doar ipotetic. Caz concret a fost la noi la firma acum 2 ani, de sus de la birouri intr-o singura noapte au disparut toate calculatoarele. Agentul a incercat sa se fofileze cum ca a adormit si texte similare, dar a doua zi a fost prins. Normal. Ca nici politistii nu erau chiar atat de prosti si au derulat rapid firul. Paguba a fost recuperata integral in acest caz, dar nu toti pot fi atat de norocosi ! In cele mai multe cazuri marfa este plasata in cateva ore de n-o mai gaseste nimeni.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Si la noi la firma este paza cu agenti, dar avem si un sistem de monitorizare video. Sistem la care nu au acces fizic ci doar vad imagini pe monitor, si care inregistreaza permanent. Pe langa camerele pe care le pot vedea paznicii pe ecran, mai sunt niste camere care inregistreaza pe un alt sistem – si paznicii stiu asta. Deci trebuie sa fii complet idiot sa te apuci sa furi, cu speranta ca nu se prinde nimeni ca esti tu.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.