cum a procedat samsung

Luni, 20 August 2012 | 3 Comentarii

Titlul este blând, în stil asiatic. Corect ar fi fost “cum a furat”. Acum şi noţiunea de furt este greu de explicat în acest context, dar evidenţele sunt evidenţe. Nişte băieţi au pus mâna pe un document care face parte din dosarul procesului în care Apple acuză Samsung de furt intelectual în cazul smartphone-urilor din seria Galaxy şi le cere daune uriaşe.

Documentul complet îl găsiţi aici. Are 263 de pagini, dar dacă aveţi răbdare să le parcurgeţi veţi avea o nouă perspectivă asupra tehnologiei în general şi asupra a ceea ce înseamnă inovaţia. Steve Jobs a fost un inovator.

Cele mai interesante pagini le găsiţi aici. Sunt puse în oglindă funcţionalităţile de la iPhone şi cele de la Galaxy S1, cu explicaţii de genul “Ce trebuie să facem pentru ca S1 să fie la fel de bun ca iPhone“.

Personal nu mă miră nimic, aşa cum japonezii au copiat după al doilea razboi mondial absolut tot ceea ce a însemnat tehnologie, în mod similar procedează şi micuţii acum. E simplu, eficient, ieftin. De ce să cheltui miliarde de dolari (pe care nu îi ai) pe cercetare/dezvoltare, când poţi pur şi simplu să iei de-a gata ce au cercetat alţii. Unde mai pui că ordinea meniurilor, dimensiunea şi poziţionarea butoanelor nu pot fi protejate în nici un fel.

Creşterea exponenţială a vânzărilor Samsung deranjează. Deranjează fiindcă tu ai investit ani şi miliarde pentru ca un micuţ să vină să copie ce ai făcut tu.

chart-of-the-day-samsung-us-smartphones-august-2012

Dacă în telefonie nu e chiar atât de grav, în domeniul armamentului este extrem de periculos. Pe acelaşi sistem se copiază arme nucleare. Iranul conduce detaşat, urmat la mică distanţă de Coreea de Nord.

Sursa foto: www.businessinsider.com

3 comentarii la “cum a procedat samsung

 1. AvatarMihaela a comentat:

  Mi-am zis “don’t!”, mi-am dat peste degete, degeaba…

  Adica Samsung e un micut iar Apple e Dumnezeu si Steve Jobs, Profetul Lui?
  E “inovator” ala care fura ideea mouse-ului de la Xerox PARC? Banii pe care i-a cheltuit Xerox pe cercetare n-aveau valoare sau cum?

  Iubim corporatiile (mult, putin, deloc, foarte) sau le dispretuim? Sau depinde de la caz la caz?

  Împartasesc mai degraba parerea lui Stallman despre Steve Jobs, “inovatorul”. Fara unii ca el omenirea ar fi fost cu siguranta mai putin avansata tehnologic dar poate ar fi ramas mai “umana”.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Am citit mult despre Jobs, am avut ocazia sa stau de vorba cu cineva care a fost in preajma lui. A fost un om extrem de dificil, un perfectionist, s-a neglijat pe el ca persoana. Dar a inovat mult. Samsung a furat – dovada sta si documentul din postul meu trecut. Sunt cam multe pagini, dar este si o sinteza de vreo 20. Daca le citesti te lamuresti cine, ce si cum a furat.

 2. AvatarMihaela a comentat:

  N-am spus ca Samsung n-ar fi furat.

  Am spus doar ca si Steve Jobs a furat cel putin o data în viata lui de “inovator”. La vremea când Steve Jobs a furat nu exista Internet, probabil nici brevetele nu erau ce sunt azi (am facut un stagiu la o firma ale carei culori din logo sunt protejate prin brevet, cum e cazul si cu Orange) deci n-a stat nimeni sa scrie 263 de pagini privind similitudinile structurale si functionale între cele doua “pointing device” si cu atât mai putin privind culorile lor.

  Se pare ca pe vremea aia o strângere de mâna era suficienta pentru încheierea unui contract si nu era musai nevoie de-o armata de avocati pentru asta. De-aia zic ca Occidentul ar fi ramas mai uman fara alde “perfectionisti” ca Jobs. OK, poate ar fi fost dominat de Japonia sau China la nivel tehnologic dar oamenii ar fi avut timp sa priveasca pe fereastra biroului lor si sa primeasca “în vizita” la locul de munca un amic care sa le fure ideile.

  Steve Jobs ar fi fost un inovator daca inventa mouse sau orice altceva bricolând în garaj (asa cum Brian May si-a “confectionat” chitara Red Special împreuna cu tatal lui).

  Pot presupune în ce masura s-a neglijat pe el datorita unei discutii pe Youtube: se pare ca n-a avut încredere în tratamentul citostatic recomandat de medici si s-a dus sa se trateze la “naturistii” care profeseaza în Mexic pentru ca nu-s autorizati în State.

  Si nu în ultimul rând: îmi plac autodidactii pâna la un punct. Îmi plac si geniile în marketing pâna la un punct (n-as fi în stare sa vând un capat de ata). Filmul se rupe în momentul în care pui presiune pe angajatii tai cerându-le sa faca în timp scurt lucruri a caror dificultate o ignori (angajatii Apple preferau sa-si rupa un picior decât sa-l întâlneasca pe Guru în lift sau pe culoar) sau când “stimulezi nevoile consumatorilor potentiali” care n-au un chior si-s capabili sa faca datorii ca sa cumpere produsul tau perfect!

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.