cum pregăteşti CV-ul pentru interviu

Duminică, 10 Aprilie 2016 | 2 Comentarii

Pregătirea pentru interviu, inclusiv a CV-ului, reprezintă poate cea mai importantă etapă. A redacta corect CV-ul şi a scrie în el doar informaţiile cu adevărat imporante – fără însă a omite intenţionat aspecte care au legătură cu job-ul vizat, este relativ greu. Cei care sunt începători fac deseori greşeli care pot avea ca efect inclusiv respingerea lor la angajare. Să vedem, pe rând:

1. Tot ceea ce nu are legătură cu postul vizat nu trebuie să apară în CV

Nu includeţi decât informaţii care sunt relevante pentru postul vizat. Nu are rost să scrieţi că aţi lucrat ca şofer de taxi în perioada studenţiei dacă vizaţi un post de software developer.

2. Job-urile anterioare, mai vechi de 10 ani

Dacă aveţi 45 de ani, nu are relevanţă că aţi lucrat ca electrician imediat după absolvirea facultăţii. De atunci au trecut 20 de ani …

3. Premii şi distincţii care sunt irelevante

Aţi câştigat concursul pe echipe de voluntari pentru salvarea florei spontane din zona de deal sau concursul de cel mai bun tăietor de lemne în competiţia pe sate. E în regulă, dar dacă vizaţi postul de inginer de sistem sau de reprezentant tehnic regional, s-ar putea să nu conteze.

4. Abilităţi care e de presupus că ar trebui să le ai

Să scrii în anul 2016 că stăpâneşti Word sau Excel e jenant, cum la fel de jenant e să nu ştii să scrii în Word sau să faci un calcul simplu în Excel.

5. Imagini sau alte elemente grafice fără utilitate directă

Un CV înflorat nu este citit de nimeni, cu excepţia cazului în care te angajezi ca artist decorator.

6. Clişee sau fraze vagi.

Un “bun membru în echipă” sau “rezistenţă la stres” sunt lucruri care le poate confirma sau infirma altcineva, nicidecum să le poţi aprecia tu. Include în lista de referinţe un nume sau două de persoane care să poată afirma că lucrezi bine în condiţii de stres.

7. “Referinţe la cerere”

Referinţele pot conta pentru un anumit post, dacă măcar unul dintre posturile anterioare au presupus sarcini şi responsabilităţi asemănătoare postului vizat. Indicaţi persoanele care pot da referinţe, cu datele de contact complete, cu observaţia că acele persoane trebuie să ştie că le-aţi inclus în CV-ul dumneavoastră şi că s-ar putea să fie contactate. Nu o dată m-am trezit că mă caută diverse pesoane pentru a le da referinţe despre un candidat sau altul, fără să ştiu despre asta.

8. Interese ciudate sau hobby-uri bizare

De obicei să menţionezi că faci parte dintr-un anume partid mai mult strică decât ajută, cum la fel poate să strice dacă spui că eşti un vânător pasionat care poate ucide un mistreţ în sub 20 de secunde. La unele firme contează că faci sport, dar nu toţi apreciază dacă pe tine te pasionează parapanta sau alte sporturi extreme.

9. Adresa de E-mail

Poate e unul dintre primele elemente care e văzut la un candidat. Dacă ai o adresă de E-mail de tipul numeletau.prenumeletau@gmail.com e în regulă, dar dacă ai o adresă de genul mozolici69@gmail.com, pussypusi32@yahoo.com, bambinatadulce47@yahoo.fr, musculosultau13@yahoo.es, şi altele similare poţi avea surprize.

10. Greşelile de redactare

Un CV are 1-2 pagini, rareori 3. Este total inadecvat să nu fii în stare să-l redactezi corect din punct de vedere al limbii. Pentru că dacă nu poţi scrie 2 pagini corect, cum vei fi în stare să faci un manual de utilizare de 30 sau 100?

2 comentarii la “cum pregăteşti CV-ul pentru interviu

  1. AvatarGicu cazangiul a comentat:

    La 4 te contrazic, eu eram un maestru in excel 97, faceam calcule de deviz pentru incalzire pe 30 de pagini inclusiv cu linkuri externe, dar cand m-au pus la jobul nou pe un excel 2013 (sau 355) cum i se mai spune la inceput ma uitam ca boul la poarta noua dupa care incercand sa fac total materiale si manopera vreo 2 ore am inceput sa sparg tastaturi si monitoare e nervi.

    Răspunde
    1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

      Nu e vina ta – e vina cretinoizilor care au schimbat sistemul de meniuri. Dar exista solutie si la asta – iti aduce inapoi meniurile civilizate. Probabil ca stii solutia acum.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.