cum pazim copacii

Joi, 26 Iunie 2014 | 5 Comentarii

Un fizician tânăr, pe numele lui Topher White, a avut o idee genială: pentru a supraveghea copacii dintr-o rezervaţie naturală din Indonezia a instalat câte un telefon mobil smartphone pe fiecare copac. Telefonul este alimentat cu celule solare şi anunţă când un copac este tăiat. A fondat un start-up şi a găsit bani pentru a-şi pune în aplicare ideea. Super idee, oare mai are şi altele asemănătoare?

When a tree falls to illegal loggers in the forest of the Kalaweit Supayang Nature Conservation Reserve for gibbons in West Sumatra, Indonesia, it most definitely makes a sound—and generates a text message to alert reserve managers. Last summer a tiny, nonprofit start-up called Rainforest Connection installed a handful of old, donated smartphones, each tricked out with a solar charger and reprogrammed to conduct audio surveillance, into the forest canopy. The system quickly brought logging to a halt, says Topher White, a 31-year-old physicist who designed the system and founded the outfit.

rainforest-connection

Aşa se asamblează dispozitivul:

Sursa: www.scientificamerican.com
Sursă foto: flickr.com

5 comentarii la “cum pazim copacii

 1. Gicu de la cazane a comentat:

  Interesant. Este semnal GSM in padurile tropicale? Mi se pare ca ar fi costisitor pentru operatori sa intretina antene directionate catre zone de unde nu vine nici un profit in afara de aceste mobile de paza care trimit din cand in cand cate un sms.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Nu ai sesizat ironia din articol? Reciteste!

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Gicu de la cazane a comentat:

  Nu am sesizat ! :shocked: Ok, multumesc de atentionare!
  Pe de alta parte ideea lui Topher White, asa, de principiu, nu este proasta, nu e nevoie sa-l ironizam. De fapt daca ne gandim un pic mai serios si citim ce face si cum aplica ideea, putem deduce ca:
  – cu un singur echipament poate detecta sunetul unui fierastrau pe o raza de citiva kilometri
  – loggerii (taietorii ilegali) actioneaza de regula in zone in care au si posibilitati de transport al lemnului furat, deci nu chiar in adancurile padurii tropicale ci mai degraba aproape de sosele. Altfel nu ar fi rentabil, nu?
  – ca sa tragi de lemnele taiate iti trebuie motorina, si nu mai renteaza daca trebuie sa le tragi cu tractorul 50 km pana ajungi la sosea la camionul in care incarci. Stiu chestia asta pt ca am lucrat cu cei care fura lemn din Padurea Bogatii langa Brasov.
  – rezulta ca zona care trebuie supravegheata se reduce ca suprafata, considerabil.
  – rezulta ca probabilitatea de a avea semnal GSM este destul de mare.
  Deci hai sa nu-i ironizam pe cei care au idei bune ! Pacat ca noi nu stim sa-l apreciem.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Trebuie luat in calcul ca cei care fura reactioneaza. Un GSM Jammer costa putin, si in mod clar se vor gasi si solutii pentru a pacali partea audio. Unde mai pui ca un topor plasat strategic intre butonul home si difuzor poate inactiva dispozitivul. Hotii sunt inventivi si ei!

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Gicu de la cazane a comentat:

  M-am gandit si eu la asta, dar e greu sa detectezi dispozitivul, vizual ma refer. Sa zicem ca a dat comanda ‘sefu de la casa alba (stim noi de la care) ca in 12 ore trebuie incarcate 10 camioane. Am intrat pe traseu, am ales copacii si ne apucam de taiat. Crezi ca mai are cineva timp sa caute pe 5000 de copaci pe care e amplasat dispozitivul? Mai ales ca e noapte ? Nici o sansa. Deci privind acum din punctul de vedere al lui Topher hotul ar putea fi prins in nici 15 minute.
  Partea proasta e ca exista o piedica majora: la noi Topher nu ar putea sa amplaseze nici macar un singur dispozitiv de acest gen, deoarece ar avea nevoie de o firma (chiar daca e non profit), iar firma merge prin registrul comertului si fisc, Si Dl Topher imediat ar fi expediat peste hotare daca ar declara cinstit ca vrea sa prinda hotii cu cravata si camasa alba 😉

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.