cum nu verifici acoperiţii

Marţi, 19 Ianuarie 2016 | 0 Comentarii

Vă mai aduceţi aminte de Dan Mihalache? Ei, el este consilier prezidenţial, mâna dreaptă a preşedintelui României. Ieri, preşedintele povestea, într-un comunicat oficial, că toţi cei 23.000 de magistraţi sau asimilaţi acestora din justiţie au fost verificaţi de CSAT şi nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete (aşa cum era Turcescu în presă, de exemplu). Comunicatul spune aşa:

Din dispozitia Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, in anul 2015, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a verificat, in conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, prin institutiile abilitate, la solicitarile Consiliului Superior al Magistraturii si ale Ministrului Justitiei, veridicitatea declaratiilor judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti, personalului de specialitate juridica asimilat acestora si personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor, in sensul ca cei in cauza nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

In urma verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate, s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Rezultatele verificarilor au fost comunicate atat Consiliului Superior al Magistraturii, cat si Ministerului Justitiei, in functie de institutia care a solicitat efectuarea acestora. – sursa

Ei, Mihalache povesteşte astăzi că toată verificarea asta de fapt nu se poate face, pentru că nu există mijloace tehnice.

‘Mi se pare un pic hazardat si am sentimentul ca cineva este intr-o campanie electorala in justitie prin tema aceasta. Exista obligatia legala, nu noi am introdus-o pare-mi-se in 2005 sau 2006, ca CSAT sa verifice aceste lucruri. Daca ma intrebati pe mine este un pic complicat si nu vad aici foarte bine rolul CSAT si poate, intr-o zi, aceasta prevedere ar trebui regandita pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati. (…) Poate sa ia acele declaratii pe propria raspundere si sa le trimita institutiilor, institutiile raspund. Raspunsul institutiilor acesta a fost: nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. (…) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului’, a declarat Mihalache, la Palatul Parlamentului. – sursa

Deci, a verificat cineva ceva sau preşedintele a spus şi el o chestie ca să fie lumea liniştită? Aberează Mihalache?

Ca să vă lămuriţi care este poziţia preşedintelui, luaţi de aici:

R: Credeţi că e normal ca serviciile de informaţii să aibă ofiţeri acoperiţi în presă, în politică?
KWI: Da, eu cred că face parte din activitatea serviciilor, şi nu cred că este vreo problemă, eu personal consider că în servicii avem profesionişti foarte buni, dar nu cred că trebuie noi să le spunem cum să-şi facă treaba.

Ofiţerul “acoperit”, tocmai de aia se cheamă aşa pentru că adevărata lui identitate nu este cunoscută decât la nivelul serviciului respectiv. Şi această informaţie are caracter de secret de stat. Dezvăluirea unor secrete de stat e treabă grea, şi nu cred că persoane civile, agitaţi sau agitatori, societate civilă, etc., pot spera să vadă vreodată liste cu ofiţeri acoperiţi, indiferent de domeniul în care activează aceştia. Că aşa e peste tot, în toate ţările, fie ele democratice sau dictaturi.

Temă acasă: Unde mai pui că, inclusiv în justiţie, pot exista ofiţeri activi, acoperiţi, ai unor servicii de informaţii din ţări străine, inclusiv ţări partenere. Ghiciţi ce interese apără aceştia şi cam care e modalitatea prin care pot fi ei descoperiţi? Aţi ghicit, chiar prin intermediul unor agenţi acoperiţi ai serviciilor de informaţii ai propriei ţări, infiltraţi în structurile respective. Sigur, dacă deciziile judecătoreşti nu sunt influenţate prin intermediul serviciilor este şi mai bine. Dar cum toţi suntem oameni, se mai produc şi derapaje.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.