cum ne dam cu internetul in cap

Marţi, 3 Aprilie 2012 | 1 Comentariu

Urmăresc de ceva vreme modul în care evoluează mediul on-line, inclusiv dezvoltarea furnizorilor de servicii web de toate categoriile. O prezență pe Internet care să se poată încadra la categoria “civilizată”, implică niște lucruri absolut obligatorii. Prima condiție este să ai un nume de domeniu. Un nume civilizat se găsește greu. La nevoie se poate cumpăra și www.consumaberilenoastreresponsabil.ro. Asta e în caz de avarie. Personal mi se par reduse șansele unui potențial băutor de bere să țină minte așa o adresă.

O a doua condiție, este să ai un web-hosting civilizat. Aici oferta este foarte generoasă. O căutare cu Google te lămurește rapid, ai de unde alege. Singura problemă este că românii sunt extrem de creativi. Numeroși smecheri s-au prins că fraierii plutesc în derivă și au cumparat, de la firme serioase din vest, web-hosting în regim de reseller. Asta nu e rău, deranjant fiind că pe un server care este gândit să găzduiască 50 de site-uri, tu bagi 500. Utilizatorii sunt nemulțumiți și cu banii luați. Constată doar că pe factură, în loc să apară un GmbH (așa cum scrie pe pagina unde au dat click să cumpere hosting) apare un SRL cu sediul în Baia-Mare, pe o stradă oarecare, în apartamentul 16 situat la scara B și etajul 3. Nu dăm nume că nu are rost … ei se știu.

Unele firme de web-hosting oferă și serviciul DNS, altele nu. Din motive pe care nu le explic aici, este indicat de serviciul DNS să fie pe o arhitectură IP Anycast. Avantajele sunt evidente, iar dacă furnizorul de web-hosting nu vă oferă așa ceva, e cazul să vă orientați spre soluții profesioniste, achiziționate separat. Un exemplu foarte bun este și DNSMadeeasy.com. Disponibilitatea acestora din urmă este de necontestat, fapt dovedit și la ultimul atac DDOS despre care scriam într-un articol precedent.

La acest moment intervine dezavantajul de a trăi în România. Românii sunt un popor inventiv, prostul cu clona și hackerul de Râmnicu Vâlcea vor avea mereu clienți. Dar sunt și persoane care, în lipsă de ocupație, contribuie cu modestele lor resurse hardware la atacuri DDOS. Asta se manifestă la nivelul disponibilității serviciului, așa:

server_dns_atacat_ddos

Se observă perioade lungi de timp în care serviciul nu este disponbil. Evident, site-ul nu a căzut nici o secundă, din cele 6 IP-uri Anycast au fost indisponibile 2, maxim 3. Blocarea atacului presupune blocarea întregii clase de IP-uri, ceea ce însemană că sute/mii de clienți din România nu au avut acces la anumite resurse. Să nu uităm că serverele de care pomeneam mai sus se află în rețelele marilor provideri. Viteza agregată a tuturor atacurilor pe DNS de tip DDOS a fost de 200 Gbps – este evident pentru oricine că asta nu se este posibil în nici o rețea obișnuită.

La momentul respectivului atac, am scris un comentariu pe pagina de Facebook a celor de la DNSMadeEasy, legat de faptul că anumite servere DNS nu se văd în Romania. Răspunsul lor este mai mult decât concludent:

raspuns_dnsmadeeasy_facebook

Prin E-mail au scris așa:

raspuns_dnsmadeeasy_support_atac_ddos

Mai pe scurt, oamenii au spus că dacă țara în care trăiești exită și cozi de topor care – dacă în loc să meargă la prășit, au ca hobby atacurile DDOS, îți meriți soarta.

Akamai, unul dintre cei mai mari transportatori de date la nivel mondial, cu peste 100.000 de puncte de prezență în întreaga lume – inclusiv în România, oferă public o hartă a atacurilor din internet:

harta_atacuri_akamai

Se observă că suntem la loc de cinste la acest capitol. Ce este cu adevărat deranjant spre revoltător, este de ce asemenea specimene au dreptul să aibă acces la Internet ? Întreb asta fiindcă din cauza lor avem de suferit ca țară în ansamblul ei. Ce se poate face în această direcție ? Nu ar fi necesară cumva o lege care să pedepsească acest gen de preocupări ? Lege care, în mod evident, să se și aplice !

Un comentariu la “cum ne dam cu internetul in cap

  1. AvatarDaniel Condrea a comentat:

    Cand lumea se plictiseste de jocuri, youtube, MANELE, si altele; ataca serverele unde sunt gazduite situ-rile noastre. 😐 Ar trebui sa fie restictionat internetul pentru multi, dar si asa tara noastra, are cea mai mica conexiune la internet pe cap de locuitor.

    Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.