cum minte cercetatorul

Marţi, 19 Februarie 2013 | 1 Comentariu

Fostul ministru al educaţiei a dat un interviu (cel puţin aşa susţin cei de pe ziare.com) în care a făcut o analiză a schimbărilor care au avut loc în legislaţie după ce a plecat el. Nu am timpul necesar să discut tot ce a spus omul, dar trebuie să remarc unele aspecte:

funeriu_basescu

1. Daniel Funeriu nu are dreptate când spune că s-a anulat clasificarea universităţilor pe care a făcut-o el. Minciuna este că nu s-a făcut nici o clasificare şi nu există nici o dovadă în acest sens. Dovezi au fost căutate şi la minister dar au fost solicitate şi de instanţă în procesele deschise pe această temă. Inclusiv cei care se presupune că au făcut clasificarea au precizat, în scris, sub semnătură, că nu au făcut nici o clasificare – ei doar au fost de acord cu criteriile după care se va face o viitoare clasificare. Repet, nu există dovezi că s-a făcut clasificarea!

2. Daniel Funeriu nu este racordat la nimic din ceea ce înseamnă şcoala europeană. El a dat afară toţi profesorii universitari care aveau peste 65 de ani. Personal ştiu cazuri de asemenea oameni care au plecat la universităţi din Turcia şi din Germania. Cel plecat în Germania îmi povestea că are colegi de 80 şi respectiv 85 de ani, germani. Noi nu avem nevoie de oamenii cu experienţă. Hai să-i dăm afară ca să-i poată lua alţii. Cât a costat formarea unui asemenea om?

3. Înfiinţarea clasei zero – făcută tot de Daniel Funeriu, este o altă imensă prostie. Am explicat de ce.

4. Criteriile de promovare impuse de Funeriu nu aveau nici o legătură cu ceea ce a fost la noi. Nu poţi impune criterii de apreciere pentru nişte activităţi trecute, activităţi care s-au desfăşurat după alte reguli. Atunci altele erau criteriile. E ca la fotbal – trimiţi oamenii să joace şi după ce se termină meciul le comunici regulile.

Omul greşeşte grav şi cu alte afirmaţii. De exemplu: “Astazi competitia nu mai e intre Timisoara si Iasi sau Bucuresti, ci intre Timisoara si Viena, Munchen etc.”. Costul educaţiei nu poate pune pe picior de egalitate şi în concurenţă Timişoara cu Viena. Diferă startul – noi l-am ratat mai demult. La noi un an la universitate costă 1000 de euro, in vest costă de 15-20 de ori mai mult. Cum să concurezi? E simplu de înţeles.

Aşa cum am mai spus, omul a fost pus să distrugă ceea ce mai mergea. Şi se pare că – cel puţin parţial, a reuşit.

Am o întrebare logică pentru domnul Funeriu, aşa pentru final: dacă tot te ţii că ai fost profesor universitar, cercetător, om de ştiinţă apreciat, etc. de ce nu mergi matale la o universitate din aia şmecheră din vest, să lucrezi pe contracte de sute de mii de euro? Nu de alta dar eu cel puţin nu am cum să înţeleg cum un om atât de valoros alege să trăiască în România, o ţară condusă nasol (după cum singur ai declarat) …

Şi nu te cred, domnule Funeriu, când mai spui că “Eu nu m-am luptat cu mediocritatea pentru interesul meu.”. Nu de alta, dar mediocritatea e la aprecierea cui? Ai tu căderea să faci astfel de aprecieri pentru întreg sistemul românesc de învăţământ? Eu personal nu te cred … Mai era un deştept care ne comunica imediat după revoluţie că industria românească este un morman de fiare vechi. Numele deşteptului este Petre şi este fost soţ al doamnei Mioara.

Referitor la mediocritate, priviţi aici:

P.S. Mai merge domnul Vlaston la departamentul juridic din minister să verifice – aşa cum declara că făcea pe vremea lui Funeriu, în calitate de persoană particulară, dacă a plecat ordinul de ministru la Monitorul Oficial?

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.