cum filmezi lumina

Luni, 27 Ianuarie 2014 | 3 Comentarii

Un deştept de la MIT ne povesteşte cum a filmat el lumina. Mai precis cum călătoresc fotonii … se numeşte femtofotography, spune el.

filmare-lumina-fotoni

Filmul este la o rezoluţie de 360px. Pare credibil … 🙂

Coca-Cola nu au sponsorizat, era singura sticlă pe care o aveau în laborator când au filmat experimentul. Şi s-a nimerit sticla într-un mare fel, de zici că s-a aşezat intenţionat pentru poză, cu scrisul integral la vedere. Pare credibil … 🙂

Au folosit o cameră Hamamatsu Streak Camera, cu performanţele de aici.

Ştiu, TED, poveşti, etc. Mai am un exemplu de experiment fake prezentat tot pe TED. Scriu despre el în zilele următoare.

Gândiţi doar ce cantitate de informaţie trebuie înregistrată. Dacă fac 1.000.000.000.000 de poze pe secundă şi o poză are 640×480 cu 8 biţi de culoare, care câţi zeci de TBytes am nevoie? Şi unde stochez atât de repede, în sensul în care încă nu s-a inventat o memorie atât de rapidă.

Deci e hoax sau nu? Eu votez pentru!

Ia priviţi aici un top al celor mai mari minciuni ştiinţifice de-a lungul timpului.

3 comentarii la “cum filmezi lumina

 1. gabi a comentat:

  inteligenta reclama, doar trebuie sa castige si TED.
  poate e hoax, sau poate nu am cautat destul prin patente, la capitolul memorie.

  PS: de obicei orice idee e dusa(prezentata) la extrem, deci un minim de realitate exista undeva pe glob; parerea mea

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. Om de bine a comentat:

  Nu cred ca este necesara inregistrarea a 1.000.000.000.000 de cadre pe secunda. Daca avem o sursa de lumina pulsatorie foarte precis sincronizata cu camera de filmat putem activa sursa de lumina la T0, facem poza dupa care stingem lumina. La T0 + o secunda aprindem din nou lumina si dupa o femtosecunda facem o noua poza dupa care stingem din nou lumina. La T0 + 2 secunde o aprindem din nou, iar dupa 2 femtosecunde facem o noua poza si tot asa. Punand cap la cap pozele facute obtinem un filmulet cu diferenta dintre cadre de 1 femtosecunda, realizat cu o camera de fotografiat cu doar 1 fps. Problema consta in realizarea unor dispozitive de intarziere cu precizie de femtosecunde si sincronizarea intregului sistem.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Eu am priceput teoria, ideea e ca in practica inregistrarea cu sincronizare la T0, apoi la T0 + k*10^-18s, si apoi la … T0 + k*n*10^-18s unde k poate fi oricat este pur si simplu imposibila, din cauza ca nu exista inca o sursa de timp atat de precisa, adica cel putin cu un ordin de marime mai precisa decat 1 femtosecunda, adica de 10^-19s. Nici electronica actuala nu permite asa ceva. Asamblarea unor fotografii facute la intervale de 1 secunda nu inseamnca ca ai filmat fotonii. Nu spun de aplicatiile posibile pe care le prezinta … care nu au absolut nici o legatura cu asamblarea cadrelor intr-un film.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.