cum alegi furnizorul de internet

Marţi, 1 Iulie 2014 | 15 Comentarii

Nu este prea mult de povestit, am experimentat de-a lungul timpului toate tehnologiile posibile, am crescut cu ele. Am pornit cu modem de 9600bps – în anul 1994, adică acum fix 20 de ani, şi am continuat cu modem de 33,6kbps, 56kbps – toate pe dial-up (plăteai şi la furnizorul de Internet şi la Romtelecom costul convorbirii telefonice – ce vremuri), cu conexiune wireless pe antena la 2,4GHz cu viteză de 128kbps, ulterior 256kbps şi la final 512kbps. A urmat firma de cartier cu 1Mbps, apoi 5Mbps, 10 Mbps şi la final 100Mbps. Finalul a însemnat cumpărarea firmei de către RDS atunci, dar fără investiţii în echipamente, deci ne-am despărţit. Scurta aventură cu UPC a fost ca un vis urât, noroc că nu a durat mult. A urmat apoi Romtelecom cu tehnologie ADSL, cu 2Mbps la început, apoi 6Mbps şi la final 12Mbps. Simultan cu Romtelecom a mai funcţionat şi o legătură pe LAN la o firmă de cartier care funcţiona foarte bine atunci când afară era soare şi vecinii erau plecaţi de acasă. Vremurile s-au schimbat şi a venit rândul RDS, cu tehnologie FTTH.

Acum am Romtelecom pe ADSL de 12Mbps care costă 50 de lei pe lună şi merge aşa:

abonament-romtelecom-internet-viteza

şi RCS-RDS pe fibră optică de 500Mbps care costă 54 de lei pe lună şi merge aşa:

abonament-rcs-rds-internet-viteza

Ambele abonamente includ şi telefon fix (tarifele la RDS sunt net inferioare celor de la Romtelecom), iar RDS a mai dat şi un stick de Internet mobil – Digi Net Mobil, gratuit.

Concluziile le trage fiecare, contractul cu Romtelecom expiră în curând.

15 comentarii la “cum alegi furnizorul de internet

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Pai nu e nevoie – zici sa raman pe Romtelecom si sa platesc aceiasi bani pentru mai nimic?

 1. AvatarRadu a comentat:

  Romtelecom inca se bazeaza pe clientii care sunt obligati sa le foloseasca serviciile pentru ca nu au alte variante.In plus iti baga pe gat si telefonia fixa care costa destul de mult. Eu tot de la ei am internet cu 8Mbps si costa in jur de 5 euro.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Abonamentele la pachet sunt asa:

   Power: 8 – 22 Mbps pentru ADSL / 30 – 100 Mbps pentru VDSL
   Play: 4 – 6 Mbps pentru ADSL / 20 Mbps pentru VDSL
   Surf: 2 Mbps

   Deci, ca să ai 8 Mbps fie ai Power (aşa cum am eu) fie ai un Play, pe VDSL. Ca preţ, dacă ai Power costă cât am spus eu, dacă ai Play costă vreo 8 euro pe lună. Cu “in jur de 5 euro” Romtelecom nu îţi oferă nimic. Pune un scan după o factură (după ce ai şters datele de identificare) şi te cred. Altfel … just trolling.

 2. AvatarIonuț Hw a comentat:

  Cel mai aiurea e atunci când pe strada ta există doar Romtelecom cu infrastructură care suportă maxim 6 Mbps, iar ceilalți provideri (ăia de cartier nu intră în calcul pentru că au conexiuni super instabile) n-au ajuns cu căblăraia în zonă.
  ~100 de lei pe lună pentru net + TV. Frumos.

  Răspunde
 3. AvatarPaul a comentat:

  La capitoulul suport, Romtelecom sta extrem de prost. Am facut 6 reclamatii in interval de 2 luni, au venit, au schimbat firele, modemul, linia din centrala – la fel de prost merge, adica 1-2mbps ocazional fata de 4mbps cum ar trebui. Singurul lor avantaj este ca nu au concurenta in zonele rurale.
  Nu sunt singurul care a avut probleme cu ei pe partea de relatii cu clientii, cunosc multe persoane care se plang de asta.
  In oras, 50mbps+telefon+tv=10euro/luna fara TVA.

  Răspunde
  1. AvatarPaul a comentat:

   Piatra Neamt, nu am link, este abonament facut de 2 luni, ultima factura e de 59RON (Clicknet play fizic + voce nelimitat 100 + CATV variat). Initial doamna de la romtelecom a spus ca cel mai ieftin abonament e de 90RON/luna si cand am vrut sa plec, s-a razgandit, sa verifice ca se poate si mai putin.

 4. AvatarGicu de la cazane a comentat:

  Bre. Spidtestu ala e fals, Eu am de la erdeesh net de un giga si am aplod de 30 megabit ! Tu ai falsificat poza ! Sau ti-au facut astia cadou 70 Mbit din gresala ?

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Limitarea de 30Mbps intra pe extern – pe majoritatea serverelor din retele care au peering civilizat cu RDS am 100 upload.

 5. AvatarGicu de la cazane a comentat:

  Bre ! Inca ceva ! Poti sa explici si pingu de 2ms ? Ciudat rau ! As ceva nu am vazut in 20 ani de cariera de netist! Tu ai manipulat bre pozele !

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nu e nimic ciudat – e un server dintr-o retea care are peering cu RDS iar reteaua interna e gigabit, router wd-3600 (cu 800Mbps WAN-to-LAN) si calculator civilizat.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.