cu ce m-am ales in viata

Miercuri, 17 Octombrie 2012 | 4 Comentarii

Ce e scris mai jos nu îmi aparţine, iar locul de unde am preluat textul nu cita pe nimeni. Deci îl considerăm anonim. Dacă ştie cineva autorul, îl punem la loc de cinste. Textul zice aşa:

Un profesor de filosofie stătea în faţa clasei având pe catedră câteva lucruri. Când ora a început, fără să spună un cuvânt, a luat un borcan mare de maioneză gol, pe care l-a umplut cu mingi de golf. I-a întrebat pe studenţi dacă borcanul este plin şi aceştia au convenit că era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan, scuturându-l uşor. Pietricelele au umplut golurile dintre mingile de golf. I-a întrebat din nou pe studenţi dacă borcanul era plin, iar aceştia au fost de acord că era.

Profesorul a luat o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a întrebat din nou pe studenţi cum stătea treaba iar aceştia au răspuns în cor “pliiin”!

Profesorul a scos de sub catedră două ceşti cu cafea pe care le-a turnat în borcan, umplându-l de această dată definitiv. Studenţii au râs.

pietre-nisip

“Acum, a spus profesorul după ce hohotele s-au domolit, aş dori să înţelegeşi că acest borcan reprezintă viaţa voastră. Mingile de golf reprezintă lucrurile importante pentru voi, familia, copiii, sănătatea, prietenii şi pasiunile voastre, şi că dacă totul ar fi pierdut în afară de acestea, viaţa voastră ar fi tot plină. Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează pentru voi, serviciul, casa, maşina, iar nisipul e restul lucrurilor mărunte. Dacă veţi începe cu nisipul, a continuat el, nu veţi mai avea unde să puneţi mingile de golf şi pietricelele. La fel şi în viaţă, dacă îţi iroseşti tot timpul şi energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodată timp pentru lucrurile importante pentru tine. Acordă atenţie lucurilor importante pentru fericirea ta. Joacă-te cu copiii, fă-ti controale medicale periodic, ieşi cu soţia în oraş la cină, joacă golf, vei avea suficient timp altă dată să faci curat sau să repari cine ştie ce dispozitiv. Ai, în primul rând, grijă de mingile de golf, ele conteazã cu adevărat. Stabileşte-ţi priorităţile, restul e doar nisip.”

Unul dintre studenţi a ridicat mâna interesându-se ce reprezentau cele două căni de cafea. Profesorul a zâmbit. “Mă bucur cã întrebi asta, ele vor doar să arate că, oricât de plină ar părea viaţa ta, e loc întotdeauna pentru două căni de cafea, împreună.”

E spus frumos, e în foarte mare măsură adevărat, dar îmi sună puţin a predică la o biserică adventistă. Per ansamblu lucrurile sunt idealizate. Nimeni nu are parte şi de sănătate şi de o familie fericită şi de bani mulţi şi un serviciu plăcut şi bine plătit. Pe scurt, distracţie, fericire, bucurii, toate la un loc. Lumea e făcută aşa cum e, nicăieri nu vei găsi pe cineva care să aibă de toate. Ca să vă dau un exemplu foarte bun, Steve Jobs, om cu notorietate, familie fericită, bani mulţi, serviciu interesant. Doar că boala nu iartă. Să nu-mi spuneţi că nu ştia de chestia cu borcanul şi nisipul …

4 comentarii la “cu ce m-am ales in viata

 1. Mihaela a comentat:

  Probabil ca este-o alta legenda urbana, ca si cea cu profesorul care-ar fi picat o grupa întreaga de studenti ce apreciau comunismul. Cea mai veche referinta pe Google dateaza din septembrie 2002: http://www.barricksinsurance.com/christmas_jokes_links.html La numarul 104 e-un .doc, textul nu este semnat dar se încheie cu formula magica “Please share this with someone you care about. I JUST DID!” Rugamintea a fost ascultata! 😉

  Borcanul poate parea plin chiar daca nu contine decât mingile de golf (“familia, copiii, sănătatea, prietenii şi pasiunile voastre”). Am sentimentul ca lipseste o minge, ceva în genul “acceptarea propriilor limite”…

  “According to Steve Jobs’ biographer, Walter Isaacson, the Apple mastermind eventually came to regret the decision he had made years earlier to reject potentially life-saving surgery in favor of alternative treatments like acupuncture, dietary supplements and juices. Though he ultimately embraced the surgery and sought out cutting-edge experimental methods, they were not enough to save him.” http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2011/10/24/steve-jobs-cancer-treatment-regrets/
  Pe la ei n-or fi la moda icoanele facatoare de minuni.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 2. Bucovinean a comentat:

  Am vazut si eu de 1 an aceasi povestioara pe undeva pe Facebook. Intradevar suna idealist. Dar aici ceea ce reiese nu e neaparat ca ai un serviciu foarte bun, multi bani sau te ocolesc bolile, ci odata ajuns la un anumit nivel (clasa de mijloc – fiecare intelege cum vrea) sa iti faci timp si pentru familie, prieteni, relaxare in general. Ca sa nu ai regrete mai tarziu, gen am muncit toata viata si nu am apucat sa fac nimic. :)) Plus ca relaxarea ajuta. Am un prieten antreprenor din EU care are zicala “Noi Europeni muncim ca sa avem bani si sa ne permitem timp liber vs Americani care muncesc pentru datorii”.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 3. Mihaela a comentat:

  —pe asta poti sa-l lasi daca nu-l postez de-un miliard de ori—

  Dar de chirurgie si de citostatice probabil ca auzise Guru… O fi fost un complex al baiatului sarac si fara diploma universitara (care-a construit un imperiu inutil pe-un mic furt intelectual) în fata unor medici cu diploma care-l sfatuiau de bine iar el nu si nu.

  Cazul lui îmi aminteste de filmul despre Andy Kaufman “Man on the Moon” , singurul film in care mi-a placut Jim Carrey. Mai precis îmi aminteste partea în care Andy s-a dus sa-i extirpe tumora niste vraci din Caraibe…

  Si-mi mai aminteste de teribilul ghinion al Ancai Parghel, Dumnezeu s-o odihneasca! O artista minunata care-a adus mai multa bucurie celor din jur de-a lungul vietii ei decât Steve Jobs.

  Viata e nedreapta si nu scrie nicaieri c-ar trebui sa fie altfel. Ma multumesc cu mingile de golf si cu cele doua cesti de cafea ca nu stiu ce va aduce ziua de mâine.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.