criminalul toader covali este liber

Duminică, 28 Iunie 2015 | 3 Comentarii

De ce este absolut necesară reintroducerea pedepsei cu moartea? De asta:

Un bărbat din comuna Volovăţ, ajuns la vârsta de 68 de ani, care se plasează cu uşurinţă printre criminalii cei mai feroce pe care i-a avut România în istoria recentă, a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Botoşani, în luna aprilie a acestui an, la 22 de ani după ce a comis primele crime, victime fiind soţia şi fiul său. Povestea lui Toader Covali este una realmente incredibilă, care spune multe despre ce poate face un om bolnav atunci când sistemul judiciar nu ia măsurile necesare pentru a-l izola la timp. Victimele lui Covali au fost soţia sa, fiul său, concubina pe care a avut-o ulterior la Spitalul de Psihiatrie Iaşi, dar şi o asistentă care a avut ghinionul de a se afla în faţa sa într-un moment de nebunie.

Animalul:

toader-covali

Seria crimelor comise de Toader Covali începe în anul 1993. De profesie şofer, bărbatul era căsătorit cu o femeie, Maria, cu care a avut doi băieţi şi o fată.
Prima victimă a bărbatului a fost chiar soţia sa. Supărat că nu poate pune mâna pe o moştenire care credea că i se cuvine, bărbatul s-a apucat de băut. Sătulă de atitudinea agresivă a soţului, femeia l-a ameninţat într-o seară că-l duce la Psihiatrie. Cuvântul Psihiatrie i-a înnegrit minţile bărbatului.
„M-am enervat, am pus mâna pe topor şi i-am crăpat capul. Cum putea soţia mea să spună că eu sunt nebun. Nu am fost nici o clipă nebun, ştiam foarte bine ce fac şi că am dreptate. Am iubit-o foarte mult. Însă eu m-am ghidat după o vorbă: femeia te urcă, femeia te coboară şi tot femeia te omoară. Decât să mă omoare ea, adică să mă interneze la Socola, mai degrabă am ucis-o eu. A fost o greşeală”, le-a povestit ziariştilor Toader Covali, din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi.
Unul dintre băieţi, Viorel, în vârstă de 16 ani, era acasă în momentul în care tatăl i-a omorât mama. Deşi era fiul său, l-a eliminat pentru că a asistat la crimă.
“Viorel îmi era mai drag ca lumina ochilor. Dar nu mă simt vinovat pentru moartea lui. Viorel a dat cu capul în topor. Eu am ieşit nervos din casă şi am vrut să-l împing, nu să-l omor”, şi-a continuat povestea halucinantă bărbatul.

topor-sange

Deşi prins, seria crimelor comise de Toader Covali nu s-a încheiat. De aici încolo se poate vorbi şi de alţi vinovaţi de crime, nu doar de cel care le-a comis efectiv.
Declarat fără discernământ de medici, bărbatul a fost internat la Secţia de la Grajduri a Spitalului Socola din Iaşi. Aici avea să comită un dublu asasinat. Se îndrăgostise de o femeie abia trecută de 30 de ani. În timp relaţia lor devenise foarte apropiată, aşa că cei doi au fost lăsaţi să locuiască în aceeaşi cameră a spitalului. În 1996, aflând că rudele vin să o ia acasă pe femeie, a omorât-o cu cruzime. Anchetatorii au stabilit, la acea vreme, că bărbatul nu a suportat gândul că va rămâne singur.
“Am iubit-o foarte mult şi urma să mă căsătoresc cu ea. Nu era nimic ilegal în asta. Înainte de a veni rudele să o ia acasă am ucis-o, pentru că ea m-a provocat şi a pus cuţitul pe masă”, şi-a continuat povestea Covali.

După ce i-a aplicat mai multe lovituri de cuţit femeii, bărbatul nu s-a oprit. A intrat în camera de gardă şi le-a atacat pe asistentele medicale şi bucătăresele care i-au ieşit în cale. O tânără de 29 de ani, asistentă medicală la spital, a fost şi ea înjunghiată mortal de asasin. Bărbatul a intrat apoi în bucătărie şi a înjunghiat mai multe bucătărese, fiind imobilizat în cele din urmă.
„O cunoşteam din vedere pe asistentă, dar eram sub influenţa medicamentelor şi nu mai ştiu de ce am ucis-o”, a mai povestit în 2008 bărbatul. După ce a comis şi aceste două crime, Covali a primit condamnare pe viaţă, fiind închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.

La puţin timp, în 2007, Tribunalul Iaşi i-a înlocuit pedeapsa închisorii pe viaţă cu 25 de ani de detenţie. Conform legii penale din România, după executarea a mai mult de jumătate din pedeapsă bărbatul a avut dreptul să ceară eliberarea condiţionată. Nu a făcut absolut nici o problemă în penitenciarele în care a fost închis, a urmat tratament pentru problemele medicale, astfel că acum două luni de zile instanţa nu a mai avut motive să respingă din nou cererea de eliberare condiţionată.

E nebun, a comis 4 crime şi nu există tratament? Pedeapsa cu moartea ar scuti alte victime, pentru că după codul penal actual omul este bine-mersi în libertate şi cine ştie cine mai dă cu capul în toporul lui.

sursa

3 comentarii la “criminalul toader covali este liber

 1. Avatarcătălin a comentat:

  Oare măcar înainte să-l elibereze i-au mai făcut un control psihiatric? Trebuiau să îl supună la aceeași probă, în care asistenta i-a pus un cuțit în față, sau un topor. Justiția e mișto rău

  Răspunde
 2. AvatarGicu Cazangiu a comentat:

  De ce nu se introduce pedeapsa cu moartea? (explica si de ce s-a abrogat imediat dupa impuscarea lui Ceausescu) Pentru ca politicienii se vor protejati unul impotriva celuilalt. Daca ar exista pedeapsa cu moartea ar putea fi eliminati rapid prin inscenarea unor crime etc. Dar asa e mai complicat si mai riscant.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nu e chiar aşa cum pare. În SUA, izvorul democraţiei şi al drepturilor omului, există pedeapsa cu moartea şi nu are nimeni nimic de comentat.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.