creatoarea magiunului

Vineri, 3 Aprilie 2015 | 0 Comentarii

Ştiaţi că magiunul are o inventatoare? Nu, nici eu nu ştiam. Interesant este că magiunul de Topoloveni este altfel decât magiunul standard, pe care îl făceau înaintaşi noştri acum 500 de ani. Priviţi-o pe doamna, ea este inventatoarea. A fost acum ceva timp într-o emiusiune de tip şezătoare la Antena 3, emisiune în care invitaţii se întreceau în a-l lăuda pe doctorul “Menci”, momentan aflat la bulău, laolaltă cu “domnul profesor” Voiculescu. Dar nu ăsta e subiectul acum.

creatoarea-magiunului-de-topoloveni

Doamna se numeşte Bibiana Dolores Stanciulov, şi este directoarea societăţii care produce magiunul.

bibiana

Nu spun că minunatul magiun are închinat şi o odă/baladă/manea sau cum s-o fi chemând sunetele înlănţuite de mai jos:

Inutil de amintit că localitatea Topoloveni este în judeţul Argeş (str. Maximilian Popovici, nr. 56, jud. Argeș, cod poștal 115500), deci nici vorbă de olteni pe acolo. Reţeta este oricum secretă:

Magiunul de Topoloveni este preparat după o reţetă care datează din 1905, iar prima fabrică din România care a produs acest magiun a fost „Cooperativa din Topoloveni”, atestată în 1914. Actualii producători, SC Sonimpex Serv Com Bucureşti, ţin reţeta la secret şi au dezvăluit doar că la prepararea dulceţii nu se foloseşte zahărul sau conservanţii, iar materia primă – prunele – provine doar din livezile româneşti.

Deci fierbi prunele, nu pui nici conservanţi şi nici zahăr, şi îmi spui că reţeta este secretă. Perfect, şi bunica fierbea prunele, fără zahăr, dar ea nu s-a gândit să breveteze fiertul prunelor.

Bonus: Am găsit acest clip în care doamna Bibiana ne explică de ce este bine să cerem bon fiscal:

Ea ştie că de pe bonul fiscal îţi poţi da seama dacă produsele sunt din România. Că dacă produsele sunt din export, este clar că ajutăm ţara respectivă. Deci, cu vaca …

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.