conjectura lui catalan si o lectie de viata

Duminică, 21 Aprilie 2013 | 0 Comentarii

În teoria numerelor, Conjectura lui Catalan se enunţă astfel: singura soluţie a ecuaţiei x^a − y^b = 1 pentru x, a, y, b > 1 este x = 3, a = 2, y = 2, b = 3. A fost enunţată în 1844 de către matematicianul belgian Charles Catalan şi demonstrată, abia în 2002, de către matematicianul român Preda Mihăilescu, demonstraţie denumită şi “Teorema lui Mihăilescu”.

conjectura lui catalan

Legat de emigrare sau nu, Preda Mihăilescu spune în interviu aşa:

… este să înveţe devreme că aceasta este o alegere, că nu există doar lumea pe care ai cunoscut-o pentru că ai trait in ea, şi mai târziu poate lumea unde te duce munca, mai exista atâtea alte lumi, cu atracţiile şi frumuseţile lor, cu pericolele şi durerile lor, şi în care oamenii trăiesc, cum noi trăim aici. În ceea ce priveşte alegerea şi lumea actuală, noi acum trăim o mare încercare de curăţire. Uneori am senzatia că jegul acumulat în lume pe decade, ba secole şi milenii, pe toate planurile, iese la suprafaţă, ne sperie puţin, dar de fapt se spală. Trăim de aceea puţin ca într-o latrină, nu pentru că ar fi mai rău, poate dimpotrivă – dar pentru că lucruri ţinute mult sub capac ies la iveală. Şi am senzaţia că şi graţie păcii lungi sunt nişte generaţii care vor să trăiască în adevăr.

Interviul cu matematicianul român este foarte interesant. Îl puteţi citi integral aici.

Sursa foto: adevarul.ro

Update: Din cauză că demonstraţia matematică se găseşte extrem de greu (link-ul de pe Wikipedia nu mai este activ), consider că este de folos să pun aici o captură după un document public:

teorema_preda_mihailescu_catalan_conjecture

Sursa: https://www.dpmms.cam.ac.uk/seminars/Kuwait/abstracts/L30.pdf

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.