conectare gigabit la internet

Marţi, 1 Aprilie 2014 | 16 Comentarii

Mai multe firme din România oferă viteze de conectare la Internet de peste 100 Mbps, lucru care este extraordinar de bun. Mai avem până să ajungem ca în Coreea de Sud, unde guvernul şi-a propus în 2010 să conecteze toate locuinţele într-o reţea de fibră optică de 1 Gbps. La noi doar RCS-RDS oferă viteze de conectare la Internet de 1 Gbps. Minunea se numeşte Digi Net FiberLink 1000.

A te conecta la o reţea Gigabit nu este tocmai un lucru banal. Dacă pentru o conexiune de până la 100 Mbps este suficient un cablu UTP banal, cu doar 4 conductoare conectate efectiv, la Gigabit e necesar Cat 5, dar şi mai bine Cat 6, cu toate cele 8 conductoare conectate. Lumea nu cunoaşte detaliile astea minore. Mă amuz teribil când citesc pe forum-uri cum clienţi de Gigabit se plâng că ei obţin viteze mici, mult mai mici decât viteza maximă din contract. Unii postează aşa ceva, pe acelaşi forum:

internet-gigabit

şi colegii de suferinţă se chinuie să facă la fel, dar nu reuşesc. Să vedem de ce:

1. Testul de viteză presupune că aduci datele de undeva. Acel undeva trebuie să fie capabil să furnizeze fluxul necesar. Dacă sunt mai mulţi curioşi, simultan cu tine, trebuie să îţi imaginezi că toţi utilizaţi aceeaşi bandă în locul de unde vin datele. Şi acolo dacă este o placă de reţea Gigabit şi voi care măsuraţi sunteţi 30, ghici ce viteză de download rezultă? Priviti parere – ore diferite, viteze diferite, experiente interesante:

image

2. Chiar dacă furnizorul de net îţi dă fix 1.000 Mbps, trebuie să iei în calcul şi restul echipamentelor de reţea pe care le ai. Asta include un eventual router, un switch, etc. Dacă ai o router obosit, e cazul să nu ai pretenţii prea mari. Nici un router Gigabit nu îţi dă viteză după NAT de 1.000 Gbps (e drept că foarte puţini declară această viteză). De exemplu, SafeStream Gigabit Dual-WAN VPN Router TL-ER6120, un echipament scump, echipat cu un hardware decent, oferă NAT Throughput de doar 350 Mbps. De pomană îţi dă RDS Gigabit …

3. Testele de viteză se fac pe un calculator. Acel calculator trebuie să aibă o placă de reţea Gigabit decentă şi un procesor la fel de decent. Dacă ai un cazan de calculator, nu are rost să îţi faci vise prea mari. Fără un SSD, măcar un i5 şi 8GB de RAM DDR3, nici nu are rost să speri la 1.000 Mbps.

4. Testele de viteză se fac pe fir, nu pe wireless. E distractiv când văd diverşi meseriaşi care fac testele de viteză pe wireless şi se declară nemulţumiţi de furnizorul de servicii.

Intervine şi o altă întrebare, legitimă spun eu: ce anume poţi face cu o legătură la Internet de 1.000 Mbps? Dacă ai un Smart TV legat la net, cu 10 Mbps te uiţi la ce film vrei tu. Nici un joc, indiferent de cât de scump sau complicat este, nu consumă mai mult de 1 Mbps. O navigare absolut mulţumitoare se face cu 10 Mbps. Dacă presupui că ai în casă 2 Smart TV, 2 PC, 2 Laptop-uri, 3 telefoane smart şi mai presupui că toţi utilizatorii le folosesc simultan, nu rezultă un necesar de viteză mai mare de 60-70 Mbps.

Tehnic, cum face furnizorul că poate să ofere viteze atât de mari? RCS-RDS folosesc tehnologia GPON. În principiu, pe aceeaşi fibră sunt “înghesuiţi” mai mulţi utilizatori, banda de upload (download la client) pe port OLT la GPON fiind de 2,488 Gbps, bandă care se împarte între toţi utilizatorii conectaţi pe aceeaşi fibră. Dacă sunt conectaţi 32 (maximul permis de standard), împărţiţi şi vedeţi ce viteză vă dă.

gigabit-gpon-rcs-rds

Dacă sunt toţi curioşi simultan, rezultă aproximativ 77 Mbps per utilizator. Cum nu toţi utilizatorii stau simultan cu “ţeava” pe maxim, se pot obţine experienţe mult mai plăcute decât dacă se utilizează alte tehnologii. Asta cu simultaneitatea e destul de relativă, la scară macro (o reţea dintr-un oraş), coeficientul ăsta e undeva pe la 4-5 %.

Am făcut un test dintr-o reţea care arată aşa: în LAN clădire Gigabit pe sârmă Cat 6 cu conectare Gigabit pe fibră cu LAN clădirea vecină, 10 Gigabit pe fibră conectare în POP local, 10 Gigabit conectare din POP local în NOC Bucureşti şi peering de 40 Gigabit cu reţeaua unde este serverul de test din Bucureşti. Computerul de test este cu echipare de top, dar fără SSD. Rezultă asta:

speed-test-eu

Nu e 1.000 Mbps … E cazul să ne agităm?

Concluzia este una foarte simplă: ca să poţi utiliza conexiunea de 1 Gbps sunt necesare nişte condiţii tehnice, atât la client cât şi în reţeaua de unde aduci datele. La ce ajută conexiunea Gigabit dacă vizitezi un site care are un server conectat cu orice fel de conexiune posibilă tehnic, dar accesat de 1.000 de utilizatori simultan? Dar dacă sunt 10.000 de utilizatori simutan? Dar 100.000? Ajută că la toţi clienţii am condiţii tehnice de top? Acesta este principalul motiv pentru care site-urile trebuie optimizate, în aşa fel încât cantitatea de date trimisă la client să fie cât mai mică posibil şi astfel experienţa utilizator să fie cât mai plăcută.

16 comentarii la “conectare gigabit la internet

 1. AvatarOvidiu a comentat:

  Un articol excelent ce inglobeaza adevaruri tehnice si le explica pe intelesul tuturor.

  Referitor la intrebarea formulata undeva in corpul scrierii: de ce ne trebuie 1000mbps?

  As vedea ca pe o dezvoltarea a infrastructurii. Poate nu ne trebuie acum dar cu singuranta tehnica nu se va opri aici si poate in viitorul apropiat, cand “the Internet of Things” va deveni realitate cei care au gigabitul implementat vor culege primii roadele. Tin minte o discutie cu o persoana implicata in acest domeniu care spunea ca IPTV e o probabilitate in viitorul apropiat, si va necesita o banda larga pentru implementare, undeva la 20mbps pentru fiecare canal.

  Desi comparatia e deplasata, imi vine acum in minte imaginea clasica a oraselor din Romania (nu toate) care au artere de circulatie cu o banda pe sens (maxim 2 la bulevarde) pentru ca acum 50 de ani cand le-au proiectat era mai mult decat suficient.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Dna. profesoara stia ea ceva, dar nu foarte bine. Pentru un canal IPTV (sau televiziune digitala) trebuie 10Mbps, insa ideea e ca un utilizator se uita simultan la 1 singur canal, deci chiar daca are 100 de canale in abonament tot de 10Mbps are nevoie. Daca sunt 5 televizoare in casa care merg fiecare pe alt canal (daca sunt toate pe acelasi post se merge pe multicasting) trebuie 5×10 deci 50Mbps in total.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. AvatarMihai a comentat:

  Logica este incompleta. Nu e neaparat nevoie sa am “de unde” sa aduc ceva cu gigabit, pot sa aduc de exemplu pe 100 de fire P2P un fisier din 100 de locuri fiecare de cate 10Mbps upload (sau dacaca vrei, poftim: din 1000 de locuri cu cate 1Mbps). Daca nimeresc si ca cele 100 de locuri sa fie cat de cat pe rute diferite atunci nici nu se mai gatuie nicaieri, deci teoretic daca am un ruter de top o sa vina fix cu 1000.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Tu vorbesti despre P2P si adus fisiere cu continut ilegal. Eu am spus despre servere web, servere ftp, continut video streaming, etc. Fiecare cu treaba lui. Si daca aduci filme peste filme, ce faci cu ele? Cand le vezi, ca pentru a le vedea ai nevoie de un timp mai mare decat necesar a le aduce. Ceva nu se leaga.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. AvatarMihai a comentat:

   Nu tot ce e P2P e ilegal ! Bine, recunosc, mai descarc si eu porn cativa TB din cand in cand dar concret eu vorbeam acum de rute din directii diferite cu capacitate redusa dar care se insumeaza si cum se poate obtine in final 1Gbit, nu de chestii ilegal sau legal.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  3. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   P2P legal e foarte rar, cu exceptia unor kit-uri de instalare.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Da, adică un cablu face legatura intre switch 1 si switch 2 (indiferent care este 1 si care 2).

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Avatarchm0d a comentat:

  Corea de Sud e mult inaintea noastra..ideea de baza e sa avem servicii pe fibra optica pana in casa..FTTH..RDS are fibra cu echipamente ieftine(chinezarii) dar are..e foarte simplu,la noi e foarte ieftin..daca intr-un bloc exista 10 abonamente de 1 Gb atunci ar trebui ca sa mearga la toti cu 1 Gb sa fie ONU cu port de 10Gb..pe cand la RDS e de 1 Gb..in Corea de Sud cred ca retele principale de fibra sunt subterane si nu sunt proprietatea furnizorilor de internet pentru oamenii de rand..la fel ca si la Google Fiber..viteza de internet este 1Gb download cat si 1Gb upload..iar pentru tv e separat..

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Foarte adevarat exemplu cu blocul si conexiunea FTTB de 1Gbps. Dar … coeficientul de simultaneitate in utilizarea serviciilor este undeva pe la 4-5% – in medie. Seara se aduna toti pe acasa si apar problemele. Solutia e simpla: pentru ca oricum nu poti utiliza 1Gbps, faci abonament minimal, de 100Mbps – suficienta pentru orice tip de utilizare. Cine se prinde bine, cine nu, face abonament de 1Gbps, face teste permanent si se plange ca nu merge ca in contract.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. AvatarGeorge a comentat:

  Salut,
  Am facut upgrade la Fiberlink 300 (fiind primul din bloc) si mi-au instalat un convertor de fibra optica GPON HG8240 iar cablul intra direct in PC (nu am nevoie de net pe alte dispozitive).
  Insa viteza la net a ramas aceeasi dinainte (Fiberlink 100).
  Am un Intel Pentium 4, CPU 3 Ghz, 3 GB RAM (DDR2), placa retea gigabit, 256MB NVIDIA GeForce 6600, 186 GB HDD, Win XP Pro SP3 (32 bit).
  Nu am procesor Intel 2,5 GHz 2 core si nici Windows 7 (conditii ce apareau pe site RCS doar la Fiberlink 500).
  Ce pot face sa obtin totusi viteza peste 100 Mbps?
  Multumesc anticipat pentru orice sfat!

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Puteai sa ii rogi sa iti demonstreze pe calculatorul lor, cand au venit cu instalarea, ca ai abonamentul de care povestesti. Cum anume stii ca ai doar 100?

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. AvatarGeorge a comentat:

   Multumesc pt raspunsul prompt.
   Am facut sesizare, a venit cu laptopul si mi-a demonstrat ca este viteza Fiberlink 300.
   Deci PC-ul meu este de vina dar pe site-ul lor nu apareau acele conditii de configuratie decat de la Fiberlink 500 in sus.
   Ma intreb ce pot face acestui PC:
   – sa cumpar alt procesor Intel 2 core (dar vad ca scrie memorie DDR3 si eu tocmai am facut upgrade la 3 GB RAM cu 1 GB DDR2)
   – sa cumpar licenta Win 7 (e cam scump) iar saltul direct la Win 8 de la XP e dificil.
   – un router gigabit desi nu am alte dispozitive decat PC

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  3. AvatarGeorge a comentat:

   Adaug ca am citit ca cineva, cu un procesor pe 3 GHz, 2 GB RAM si LAN 1000 (deci calculator vechi de 9 ani) cu Win XP Home, prin router GB RT-N16, la Fiberlink 1000 obtine 500 Mbps down si 100 Mbps up.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Avataradrian a comentat:

  “Fără un SSD, măcar un i5 şi 8GB de RAM DDR3, nici nu are rost să speri la 1.000 Mbps”

  Testele pe speedtest (flash) folosesc partea de RAM a calculatorului. Nu trebuie sa ai HDD SSD. Aceleasi rezultate le obtii si cu un sata amarat de 7200 rpm. 4 GB de RAM sunt suficienti.

  Ai uitat sa precizezi ca RDS ofera gigabit doar in reteaua lor (userii RDS). In rest limita este de 100 Mbps.

  “La noi doar RCS-RDS oferă viteze de conectare la Internet de 1 Gbps.” FALS
  Vezi ca mai exista in Bucuresti si alti provideri care ofera gigabit inainte de a o face RCS-RDS si nu e limitata viteza doar in reteaua proprie.

  Succes

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Adevarat: “Fără un SSD, măcar un i5 şi 8GB de RAM DDR3, nici nu are rost să speri la 1.000 Mbps” – Eu nu ma refer la speedtest, care foloseste memoria. E vorba despre programe, P2P in special, care salveaza datele local.

   Fals: “Ai uitat sa precizezi ca RDS ofera gigabit doar in reteaua lor (userii RDS). In rest limita este de 100 Mbps.” – Daca nu ai RDS si nu poti testa, roaga pe cineva care are sa-ti trimita un print-screen.

   Iar faptul ca intr-un oras anume sunt si alte firme care dau gigabit este complet irelevant in contextul discutiei. RDS este singura firma care poate oferi la nivel national asa ceva, si dispune si de infrastructura necesara. Intra si Telekom, dar deocamdata extrem de timid.

   Care era ideea comentariului pana la urma? Te plictisesti?

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.