concorde avionul supersonic

Vineri, 2 Martie 2012 | 0 Comentarii

Avionul Concorde (cu numele de cod Aerospatiale-BAC Concorde 102) a fost proiectat şi construit integral la uzinele Aerospatiale din Toulouse. A fost primul avion de pasageri supersonic. Descrierea lui pe site-ul oficial arată aşa:

avionul concorde

The design, development and production of Concorde, along with its historic maiden flight, are reviewed in this fascinating collection of archival footage. The delta-wing aircraft – which provided scheduled passenger service at twice the speed of sound for nearly three decades – lifted off for the first time on 2 March 1969 from Toulouse, France, demonstrating Europe’s capabilities in commercial jetliner production.

Avionul avea o viteză de croazieră de 2.200 km/h (de 2,02 ori viteza sunetului) la o altitudine de 18.300 m. Ultimul zbor a avut loc la data 24 Octombrie 2003, motivul oficial al retragerii fiind nivelul crescut de poluare fonică, mult mai mare decat al altor avioane. În toata istoria lui, Concorde a avut un singur accident, pe 25 iulie 2000, zborul Air France 4590. Atunci au murit 100 de pasageri, 9 membrii ai echipajului și 4 persoane la sol. Accidentul nu a fost provocat de o defecţiune tehnică, ci de o lamelă din titan, căzută dintr-un reactor al unui alt avion care tocmai decolase pe aceeaşi pistă şi care a perforat un cauciuc, bucăţi din cauciuc spărgând rezervorul din aripă. Cu toate acestea, Concorde rămâne un simbol al aviaţiei moderne, cu recorduri încă neegalate.

Mai jos aveţi filmul oficial al acestui din urma zbor, film care s-a aflat pe site-ul companiei dar – din motive necunoscute, a fost retras.

Get the Flash Player to see this content.

Încă am în memorie imaginile pe care le-am vazut în interiorul fabricii Aerospatiale din Toulouse, pe care am avut privilegiul să o vizitez în luna februarie 1996.

Surse: airbus.com, wikipedia.org

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.