comunism versus capitalism

Miercuri, 23 Mai 2012 | 6 Comentarii

Am citit undeva un text extrem de interesant, legat de diferenţele dintre capitalism şi comunism, dar nu mai găsesc pe unde. Aşa încât încerc să recompun din memorie mesajul.

Un student întreabă profesorul care sunt diferenţele dintre comunism şi capitalism. Profesorul îi răspunde că în comunism resursele se împart la toţi în mod egal, pe când în capitalism fiecare primeşte exact atât cât merită. Pentru a-i convinge, le propune un experiment legat de această chestiune.

Astfel, la primul examen susţinut, toate notele obţinute de studenţi erau adunate şi se făcea media lor, astfel că toţi studenţii primeau aceeaşi notă. În practică media a fost 7,50. Studenţii care au învăţat la primul examen şi luaseră 10, dar au primit media grupei (adică 7,50), au considerat că nu mai are rost să înveţe atât de mult fiindcă şi aşa nu vor lua nota meritată. La fel au considerat şi cei care au ştiut de 5 şi au luat 7,50 – nu are nici un rost să înveţe de 5, fiindcă sunt studenţii buni care învaţă şi ridică media grupei, implicit şi nota lor. La următorul examen, metoda de notare a fost menţinută. Surpriza cea mai mare a fost când la calculul mediei a ieşit sub 5, deci toţi picaseră. Cauza este evidentă … Cei care anterior au învăţat de 10, acum au învăţat de 6-7, iar cei care învăţaseră anterior de 5, acum nu au învăţat nimic.

Uite aşa a reuşit să-i lămurească profesorul pe studenţi că atunci când bunurile se împart la toţi în mod egal, se ajunge să se moară de foame.

6 comentarii la “comunism versus capitalism

 1. tudor a comentat:

  1. Deci concluzia articolului de sus e ca in comunism se murea de foame, ok sunt de acord, dar oare in capitalism nu se moare de foame?
  2. Mie mi se pare comparatia cu profesorul si studentul nepotrivita, mai degraba spuneai de un muncitor si intreprindere.
  3. In comunism mai degraba mureai ideologic, daca erai impotriva comunismului ajungeai prin inchisoare, extrem de multi romani au stat zeci de ani in inchisoare pt ca nu renuntau la ideile lor(Corneliu Coposu, Petre Tutea), altii au reusit sa fuga din tara.
  4. Capitalismul actual nu are defecte? Lipseste harta viitorului !

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   @tudor

   In comunism mureau toti de foame, in capitalism mor doar cei lenesi. Ce nu ai priceput ?

   Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

 2. tudor a comentat:

  care toti? Comunistii de ieri conduc tara de azi, marea majoritate a populatiei nu a dus-o bine si nici nu o duce f bine acum, nu justifici cu nimic ceea ce ai spus. In capitalism putini oameni castiga de pe seama celor multi (si nu neaparat pt ca ar fi ei mai destepti, mai buni), iar cei multi o scalda de pe o luna pe alta. Desigur putem spune : nu-ti convine salariul pleaca afara sau cauta alt job, dar ce ne facem cand la vreo 60 de ani suntem dati afara? unde mai putem lucra? contribuim la pensie vreo 40 de ani, multi nu apuca pensia, altii doar cativa ani se vor bucura de pensie, vine statul capitalist si iti spune ca nu are cine sa iti plateasca pensia tie ca nu sunt oameni care sa contribuie la fondul de pensie. discutia se poate amplifica mult, cert e ca nu imi plac frazele batute in cuie: In comunism mureau toti de foame, in capitalism mor doar cei lenesi.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   @tudor

   Eu ti-am mai spus si cu alta ocazie ca te chinui. Nu are rost prietene – nu pricepi mesajele, sunt prea complicate. Nu mai citi si nici nu mai comenta. Amesteci foarte grav lucrurile, e o varza de nedescris in afirmatiile tale. Mesajul era simplu si clar.

   Legat de comentariul tau, statul capitalist iti da pensie – doar statul de la noi nu iti da, fiindca am fost condusi de incompetenti. Si incompetenti au fost cam peste tot, nu numai la pensii. Vezi transporturi, comunicatii, agricultura, etc. Da o tura prin parlament si vei avea surprize majore. Iar la 60 de ani nu mai gasesti ceva serios de munca nici in Cuba, nici in China si nici in Germania.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 3. tudor a comentat:

  tu lasi sa se inteleaga ceva si atat, nu accepti alte opinii, exista si calea de mijloc dragule, si nu detii adevarul absolut. asa cum tu nu ma intelegi nici eu nu te inteleg, sentimentul e reciproc, eu am incercat sa zic ca ambele sisteme (comunism si capitalism) au avut si au si elemente pozitive si elemente negative, si ce sa vezi, au si elemente comune.
  in ceea ce priveste mesajul tau ca eu sa nu mai citesc/scriu am sa incerc sa ti.l respect , oricum nu se inghesuie lumea sa comenteze pe aici.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   @tudor

   Cred ca nu ai citit sectiunile care descriu ce se vrea cu acest blog. Nu traiesc din el, nu ma intereseaza daca citeste acum cineva ceva sau daca isi da cu parerea comentand. Lucrurile raman in timp si servesc ca aducere aminte si lupta impotriva uitarii. De Mang deja nu se mai spune nimic, asta ca sa amintesc doar un singur subiect. In rest, datul cu parerea e sport national – iar subiectul articolului era dintr-o istorioara pe care nu am compus-o eu si ai fi observat asta daca citeai cu atentie. Acestea fiind spuse, iti doresc mult noroc in viata si fie care punctele tale de vedere sa fie mai comentate decat ale mele.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.