cocalarul, accidentul şi ziariştii

Sâmbătă, 15 August 2015 | 0 Comentarii

Un accident, petrecut în Bacău, generează un articol de presă şi o postare pe Youtube. Articolul zice aşa:

Imaginile surprinse de camera de supraveghere instalată chiar în sensul giratoriu de Poliția Locală Bacău și pe care vi le prezentăm în exclusivitate, sunt edificatoare. Astfel, se observă că accidentul s-a produs la ora 20.36, după ce o femeie la volanul unui Renault a oprit în giratoriu deși nu trecea nicio mașină și nu avea de cedat prioritate nimănui. În spatele ei, a oprit alt Renault, portocaliu, care a fost lovit violent de BMW-ul sosit în viteză și fără încercări vizibile de frânare.

Se sugerează cumva că vinovată de accident ar fi femeia care s-a asigurat la intrarea în sensul giratoriu. Iar înregistrarea video, făcută cu o cameră montată în intersecţie (pe un proiect finanţat din fonduri UE), arată aşa:

Mai trebuia spus că la volanul BMW-ului era un cocalar la bustul gol, în şlapi şi … beat. Care în momentul în care a sosit poliţia încerca o evacuare discretă. O persoană care se afla într-o maşină accidentată l-a interceptat la timp. Sigur, poliţiştii de la rutieră nu prea erau pregătiţi de ultraj, şi nici cătuşe nu aveau la ei. De tehnici de punere a pământ a recalcitrantului sigur nu au auzit nici măcar la teorie. Noroc de un băiat cu tricou alb care a ajutat un pic – de la minutul 6:30:

cocalar-calcat-pe-cap-accident-bmw-bacau

De ce autorităţile nu schimbă prevederile din codul rutier referitoare la consummul de alcool?

Art.87. – (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.

Eu aş vedea lucrurile aşa:

1. Ai provocat un accident rezultat doar cu pagube materiale şi ai acoolemia diferită de zero, amendă de 25 de salarii minime (sau muncă în folosul comunităţii) şi suspendarea dreptului de a mai conduce pe 12 luni.
2. Ai provocat un accident rezultat cu răniţi care necesită mai mult de 30 de zile de spitalizare şi ai acoolemia diferită de zero, amendă de 100 de salarii minime (sau muncă în folosul comunităţii), confiscarea autoturismului (indiferent cine este proprietar) şi suspendarea dreptului de a mai conduce pe 24 luni.
3. Ai provocat un accident rezultat cu victime şi ai acoolemia diferită de zero, amendă de 1.000 de salarii minime (sau muncă în folosul comunităţii), confiscarea autoturismului (indiferent cine este proprietar) şi anularea dreptului de a mai conduce autoturisme pe teritoriul României.

Punem pariu că dacă ar fi valabile prevederile astea numărul de accidente provocate de beţivani s-ar reduce de 1.000 de ori? Pentru că de vorbă bună nu înţelege nimeni.

sursa

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.