circulaţie alternantă par-impar la Paris

Luni, 23 Martie 2015 | 0 Comentarii

Vă mai aduceţi aminte când pe vremea comuniştilor a existat o regulă cu circulaţia alternantă, în funcţie de terminaţia numărul de înmatriculare – pară sau impară, în zilele de duminică? Ei, vremurile respective deabia acum încep în Franţa, mai precis în Paris. Totul din cauza depăşirii nivelului de alertă în ceea ce priveşte concentraţia de particule solide în aer (PM10 în principal). Poluarea provine, în mod special, de la gazele de eşapament. Da, de la prea multe autoturisme care merg continuu în capitala Franţei.

paris-poluare

Cel mai poluat loc este Place de L’Opera, unde lucrurile stau aşa:

poluare-paris-pm10sursa

Astăzi este prima zi în care se aplică regula. Eu am aşa o vagă bănuială că în familiile în care sunt două maşini, una va avea număr par şi cealaltă impar. Şi dacă nu are încă, se va rezolva. De ce? Pentru că dezvoltarea ţărilor capitaliste s-a făcut fără un calcul de impact de mediu. Oamenii locuiesc la 20-30 de km de serviciu, copiii care merg la şcoală sau la grădiniţă trebuie să parcurgă distanţe de kilometri. Ei, transportul public nu e gândit să preia avalanşa de oameni care merg la muncă, fie din cauza orarului mijloacelor de transport fie datorită locaţiilor unde se află potenţiali călători. Şi ce faci cu un angajat care merge la muncă 25 de kilometri, zilnic? Ce faci cu unul care merge 100?

Măsura interzicerii va genera o reducere a poluării în prima fază, pentru ca în timp (câteva săptămâni) lucrurile să reintre pe făgaşul normal. Nu era mai inteligent să pună o taxă pentru cei care vor să treacă cu maşina prin centrul oraşului? Dacă taxa era cât 10 bilete de autobuz sigur se găseau suficienţi oameni care să lase maşina acasă. Acolo unde este posibil, pentru că sunt situaţii în care e imposibil să mergi cu altceva decât cu maşina.

E o încurajare pentru cei care produc automobile electrice, atât în a dezvolta un produs mai ieftin dar şi cu o autonomie a bateriilor mai mare.

sursa

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.