chromium os

Joi, 7 Februarie 2013 | 5 Comentarii

Sistemul de operare Chromium OS a fost gândit pentru nişte dispozitive dedicate, denumite Chromebook. Am scris despre asta şi le găsiţi de vânzare, dar nu în România. Puteţi încerca pe Amazon.

Iată că am avut ocazia să instalez – pentru prima dată, Chromium OS, noul sistem de operare al Google, pe sisteme obişnuite. Sistemul este open source, iar Google pune la dispoziţie doar codul sursă, nu şi distribuţiile binare. Astea le găsiţi destul de greu pe net. După ce am încercat iniţial Vanilla – fără prea mult succes deoarece pe cele 3 configuraţii diferite de laptop pe care am testat, pe absolut toate obţineam un ecran gol după boot, am reuşit până la urmă să găsesc o versiune binară civilizată – care s-a dovedit în final doar o versiune de Linux, construită în jurul browser-ului Chrome. Numele ei este Cr OS Linux. Pentru cei interesaţi, găsiţi pe site-ul precedent tot ce aveţi nevoie pentru a încerca singuri (aveţi nevoie de un stick USB de minim 4GB şi un calculator care ştie boot de pe USB – nu se strică nimic, nu se modifică nici un bit de la HDD locale ale computerului).

Aşa arată o linie de log pe serverul web, client fiind Chrome Cinnamon.

[07/Feb/2013:08:16:33 +0200] “GET /index.php HTTP/1.1” 200 10074 “Mozilla/5.0 (X11; Linux i686) AppleWebKit/537.13 (KHTML, like Gecko) Chrome/24.0.1290.0 Safari/537.13 SUSE/24.0.1290.0”

Sistemul nu permite rularea browser-ului Chrome ca root – din motive de securitate. Ceea ce e bine, programele Malware venite de pe diverse pagini dubioase nu vor mai produce pagube.

chromiumos_linux_2

Am ales varianta USB, variantă pe care nu v-o recomand absolut deloc. Motivul principal este viteza exagerat de mică de transfer, timpii de aşteptare fiind foarte mari (la primul boot cursorul se vede după vreo 8 minute, la următoarele după 3-4 – depinde însă foarte mult de configuraţia hardware pe care rulaţi). Cred că o instalare pe HDD este infinit mai bună.

chromiumos_linux

Da, este Linux şi codul sursă este construit de la zero. Cei de la Google au investit serios în acest sistem de operare. Rămâne de văzut dacă vor reuşi să convingă utilizatorii de Microsoft Office să migreze pe aplicaţiile echivalente care lucrează în pagină de browser web şi care salvează documentele în Google Drive. Legat de acest aspect, Microsoft vine însă foarte tare din urmă şi au lansat Office 365 şi suita Office 2013 care au posibilitatea să salveze în cloud (Microsoft Azure) şi permit, de asemenea, editarea documentelor în pagină de browser web.

Se anunţă o luptă interesantă şi nu cred că se poate intui de pe acum câştigătorul. Marissa Mayer – CEO Yahoo, presupun că nu stă cu mâinile încrucişate şi se gândeşte la lucruri interesante.

Later edit: Sistemul de operare Cr OS Linux nu are de-a face cu Google Chrome OS, ci doar cu browserul Chrome, aşa cum scrie şi pe pagina lor: “Cr OS Linux (formerly Chrome OS Linux) is a free operating system built around the revolutionary Google Chromium browser.” Deci mai încerc cu Lime şi cu Vanilla, poate iese.

5 comentarii la “chromium os

 1. ov1d1u a comentat:

  Seamănă prea mult mediul desktop din screenshot cu Cinnamon-ul de la Mint. Asta adunat cu faptul că e o distribuție construită cu SuSE Studio (deci 100% e SuSE-based) mă face să cred că ce ai instalat acolo e străin de Chromium OS-ul celor de la Google.

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde
 2. Sorin Chihaia a comentat:

  Chiar daca e pe langa subiect, eu timp de o saptamana am incercat sa fac un hackintosh pe laptop ASUS n56vz cu o versiune de Mountain Lion si nici un rezultat, ori primeam kernel panic ori se bloca la logo. Daca are cineva ceva idei si poate sa ma ajute. Dupa multe forumuri citite am observat ca nu doar eu am problema aceasta iar intr-un final pe un canal youtube rusesc au reusit sa instaleze macos pe acest tip de laptop. Dar fiind rusesc, nu inteleg mai nimic…

  http://www.youtube.com/watch?v=L0LHZ83hScs

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Eu nu sunt prost, dar nu merge nici macar pe masina virtuala (am incercat pe VirtualBox) … Cred ca e o problema combinata hard/soft.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.