chromebook

Sâmbătă, 20 Octombrie 2012 | 11 Comentarii

Google a lansat un nou dispozitiv netbook. Partea care mi se parea cea mai interesantă din toată ştirea este că dispozitivul rulează sistemul de operare al lui Google, ChromeOS. Este primul sistem de operare de dupa Linux, Windows şi asociatele (Android este tot Linux, pentru cine nu ştie) care este construit de la zero. Adică este proiectat pornind de la zero, fără a mai căra după el balastul unor versiuni anterioare.

chromebook

Dispozitivul este orientat 99% pentru lucrul în Cloud (Google Drive) şi asta pentru simplul motiv că nu are decât 16GB de stocare locală pe o memorie flash. În schimb sunt 100GB pe Cloud, acolo unde sunt disponibile gratuit aplicaţii comparabile cu tot ce oferă Microsoft Office. Deci nu mai trebuie plătit lui Bill Gates nici un ban? Nu, dispozitivul de la Google este independent de orice înseamnă Microsoft şi politicile sale.

Dispozitivul porneşte de la 249USD, iar reclama este genială.

Ce e nasol? Dacă nu ai conexiune la Internet, dispozitivul este aproape inutil.

Mai multe detalii aici.

11 comentarii la “chromebook

 1. Gelu a comentat:

  Pana la urma cred ca utilitatea acestui dispozitiv nu se va deosebi foarte mult de tablete, iar ideea ca altcineva are grija de documentele mele nu prea imi confera incredere.
  Pretul mi se pare in schimb interesant si cred ca va prinde.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 1

  Răspunde
 2. Ionuț a comentat:

  @Gelu: După cum indică și reclama, produsul are un grup țintă de utilizatori. Unii pur și simplu nu înghit tabletele și nu au bani pentru un ultrabook. Partea bună e că beneficiezi de acei 100 GB de stocare în cloud, în condițiile în care ăsta e viitorul.

  Puteau să mai „umble” puțin la autonomie. Google zice „up to 6.5 hours” iar cei de la engadget l-au testat:
  „With light usage (read: web surfing and Gmail) you should be able to achieve that, though if you plan on watching a movie you’ll want to have the charger nearby. In our standard battery test, with a video looping, WiFi on and the screen brightness set to 65 percent (in this case, 10 out of 16 bars), it lasted three hours and 23 minutes.”
  Dacă ești într-o zonă cu semnal WiFi slab, nici măcar în web surfing nu mai atingi 6 ore. Dar cred că pentru 250$ e ok.

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde
 3. NoName a comentat:

  @Ionut:De ce crezi ca “ăsta (cloud) e viitorul”?
  Un cloud gazduit acasa (i.e. pe un calculator vechi cu linux configurat pt. acces sftp) mi se pare ok, dar sa trimiti date confidentiale sau chiar secrete catre serverul cine stie carui S.R.L. mi se pare absurd.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Nu e SRL … e marele Google, sau marele Amazon, sau care o fi. Tine mine si ne auzim peste 10-15 ani …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. NoName a comentat:

  Ai uitat sa enumeri Facebook.

  …mda, s-ar putea ca aceste firme sa devina si mai mari. La fel si ignoranta userilor, care le vor alimenta din belsug cu date corecte.

  Knowledge is power (F. Bacon)

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Facebook este zero barat din cauza ca nu detine infrastructura proprie. Spre deosebire ce ceilalti enumerati de mine. Facebook e o adunatura de script-uri care ruleaza pe servere Akamai. Taie Akamai curentul, se inchide Facebook …

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Asta e parerea ta, sau ai si niste argumente pentru asta?

   “The new OS is designed from scratch, as was the browser, whose the interface as you can see is different and sleek.”

   Cauta pe Google si vezi ca esti in eroare. Atat Chrome cat si ChromeOS au fost proiectate de la zero, nu au preluat balast de la versiuni sau sisteme de operare anterioare.

   Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

 5. Sorin a comentat:

  La acest capitol nu pot decat sa dau bile albe celor de la Google. Un design simplist, foarte placut, portabil cu touchscreen si cu o rezolutie de invidiat. Ce-i drept seamana intr-o mica masura cu macbook pro la design dar acest lucru e semn ca sunt si altii ce fac ultrabook-uri pretentioase si cu gust ce nu folosesc windows. Daca sistemul de operare isi face treaba si este stabil. Atunci pe viitor ma gandesc si eu la achizitionarea jucariei…

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.