cea mai bună reţea de telefonie mobilă 2015

Vineri, 29 Ianuarie 2016 | 2 Comentarii

O aceeaşi companie denumită pompos “auditor independent” a defăşurat o campanie de măsurători de “calitate” a serviciilor de voce şi date ale principalelor companii de telefonie mobilă din România. Oamenii au făcut un tur prin cele mai importante oraşe ale patriei, într-o perioadă de 20 de zile (20 measurement days, November 20th ‐ December 22nd, 2015). Acesta a fost traseul pe hartă:

traseu-test-retele-telefonie-mobila-romania-2015

Anul trecut, în 2014, au făcut un test similar.

Spre deosebire de precedentul test, anul ăsta au avut bani de nişte telefoane mai scumpe, respectiv un smartphone de top Samsung Galaxy S5, LTE. 🙂

sumar-test-telefonie-mobila-romania-2015

Pentru voce, cea mai bună reţea a fost Vodafone. La fel ca anul trecut.

rezultate-voce-telefonie-mobila-romania-2015

Şi pentru date lucrurile stau cam la fel. Vodafone.

rezultate-date-telefonie-mobila-romania-2015

De remarcat că toate testele s-au desfăşurat în mişcare, (100% Drivetest, ~51% in Big Cities, ~19% in Small Cites, ~30% in Transfers), făcând ca repetarea testelor în exact aceleaşi condiţii să fie practic imposibilă. Deci nu poate nimeni să îi contrazică – la acel moment, în acea poziţie a telefonelor în maşină, astea sunt rezultatele. E mult de povestit pe tema condiţiilor de testare şi a factorilor care influenţeată rezultatele (poziţia terminalului, poziţionarea faţă de antena sau antenele operatorilor, dacă la un operator am făcut handover şi la altul nu, fix în momentul apelului, numărul de utilizatori ai respectivului operator în zona respectivă fix la momentul testului, etc.).

Spuneam şi data trecută că pentru ca un experiment să fie relevant trebuie ca el să poată fi repetat în exact aceleaşi condiţii, la un moment ulterior. Ceea ce nu se poate spune despre testul de faţă, iar dat fiind că diferenţele dintre rezultate sunt mici, se poate concluziona că e cam la fel peste tot, cu observaţia că depinde de norocul utilizatorului la momentul în care vrea să utilizeze serviciile unui anumit furnizor.

Raportul poate fi citit integral aici.

Ce mă miră este că Vodafone se laudă cu aşa nişte date irelevante şi că plăteşte reclame pe diverse site-uri unde bagă texte laudative. Sigur, oamenii se bazează că lumea nu pricepe, şi atunci un auditor independent deja e văzut ca miezul din ştiinţa şi tehnologia momentului.

2 comentarii la “cea mai bună reţea de telefonie mobilă 2015

 1. mihaibadea1969 a comentat:

  As fi curios cum e cu handoverul vodafone comparat cu digi. Incepe sa ma enerveze erdeeshul cu setarile aiurea, ma gandesc sa trec la voda daca calitatea e mult mai buna. (sofer curierat cu multe apeluri in miscare)

  Iti place comentariul? Thumb up 3 Thumb down 0

  Răspunde
 2. Mircea a comentat:

  La capitolul reclame și povești cu supernet stau cel mai bine.
  Eu încă nu știu ce să aleg dintre Orange și Vodafone. Mi-aș face un abonament, pentru că am nevoie de mai mult internet pe mobil dar pe net lumea se plânge de acoperirea Vodafone.
  OpenSignal le dă locul 1 pe România, dar la acoperire 3G-4G stă mai bine Orange (nu știu dacă e relevantă harta din zona Moldovei unde Orange e lider de piață).
  Totuși Vodafone îmi oferă dublu internet pe mobil față de Orange, la același preț, dacă mi-aș porta numărul la ei.
  Pe mine studiul ăsta mă face să-mi pun și mai multe semne de întrebare, dacă merită sau nu portarea. Mi-e să n-am semnal când am mai mare nevoie de net…

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.