ce program de compresie foloseşti?

Joi, 14 Ianuarie 2016 | 11 Comentarii

Dacă foloseşti calculatorul e imposibil să nu fi avut nevoie vreodată să utilizezi un program de compresie/arhivare. Chiar dacă ai spaţiu suficient pe disc, motivul pentru care ai avea nevoie de un astfel de program e relativ simplu: cum trimiţi, de exemplu, un număr de 20 de fişiere prin E-mail? Cam greu de ataşat fişier cu fişier. Cel mai simplu este să pui toate fişierele într-o arhivă şi să le trimiţi. Elegant.

Clasicele programe care se ocupă de asta sunt WinZIP şi WinRAR, ambele extrem de vechi, de pe vremea când sistemul de operare DOS rula nestingherit. Lucrurile s-au schimbat, doar că, pe lângă schimbări de interfaţă utilizator, au mai apărut şi alţi algoritmi de compresie, mai evoluaţi. Că doar matematicienii lucrează, nu dorm.

Am intrat în contact, fără să vreau, cu un program numit 7-zip, de compresie, arhivare sau cum îi spune fiecare. Pe lângă faptul că este gratuit (fără reclame şi alte prostii), merge şi foarte bine, în sensul în care o arhivă în format .7z e mai mică decât una .zip sau .rar, pentru acelaşi conţinut comprimat. Comparaţia o vedeţi în poză:

programe-compresie-2016

Aşa cum am spus, programul este freeware (sigur, fiind oameni civilizaţi puteţi dona de o bere dezvoltatorilor) – se poate descărca de aici, are meniu contextual, are de toate. Adică fix tot ceea ce are nevoie un utilizator normal, chiar şi unul cu pretenţii, de ce nu.

11 comentarii la “ce program de compresie foloseşti?

 1. Avatarmihaibadea1969 a comentat:

  Are un singur cusur, la care nu s-a gasit solutie nici cu hack si nici dezvoltatorul nu-l poate rezolva. Daca arhiva contine poze si faci dublu click n-o sa vezi poza ci o eroare: file not found! Enervant de-a dreptul.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nu e adevarat – in secunda asta am testat si functioneaza perfect. Versiunea 15.14 pe 64bit.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Sa citam si sa citim cu voce tare, rar: “Freeware is proprietary software that is available for use at no monetary cost.” Pentru utilizatorul obisnuit e suficient. Sigur, pentru profesionisti conteaza ca este si open source pentru ca asta permite o gramada de scamatorii.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Avatarshareban a comentat:

   “Pentru utilizatorul obisnuit e suficient” sa spui ca e “moka”. Sa fiti iubiti 🙂

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. AvatarAlice a comentat:

  In urma cu o saptamana inca nu auzisem de el. Dar intre timp, am avut nevoie sa “repar” doua fisiere ODT, asa ca l-am folosit pentru dezarhivare: e magic!

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 3. AvatarName a comentat:

  Folosesc de mult 7-zip. Este foarte bun. In cele ce urmeaza am sa va propun sa incercati si alte doua programe care le folosesc pe Windows:
  Incercati cdburnerxp.se pentru scris CD-uri si DVD-uri. Este gratuit, nu este opensource, are multe optiuni si este disponibila si versiunea fara OpenCandy (softul care va propune la instalare sa instalati si…)
  De asemenea s-ar putea sa va trebuiasca si-un antivirus gratuit. In cazul antivirusilor nu pot sa spun bun sau rau, dar va propun sa incercati Comodo Internet Security. Varianta gratuita, contine antivirus, firewall, sandbox, application control, lista alba, etc. Varianta platita pentru home vine in plus cu asistenta tehnica de la distanta, iar cea pentru business cu un modulul de management centralizat. Din cate stiu eu varianta gratuita este gratuita inclusiv pentru firme.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Pentru scris CD si DVD, de la Windows 7 in sus, nu mai ai nevoie de nici un program. Copy -> Paste -> Burn Disk. Si, magic, s-a rezolvat. Legat de antivirus, lucrurile sunt complexe si e greu de spus care e mai bun. Eu personal ma impac foarte bine cu AVG Free si MalwareBytes cu bani. Si asta de ani de zile, fara incidente. E drept ca nici nu ma bag pe site-uri dubioase si nici nu descarc tot felul de chestii aparent free.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. AvatarName a comentat:

   @omrau.ro: Folosesc cdburnerxp pentru scris CD si DVD, intrucat probabil m-am obisnuit cu interfata si n-am stat sa caut unde sunt controalele de viteza si sesiune deschisa/inchisa in Windows. Cat despre comodo, vroiam doar sa spun ca datorita modulelor suplimentare, in special lista alba, ofera teoretic o protectie ceva mai buna decat un antivirus pur. In ceea ce priveste MalwareBytes, cred ca este una dintre cele mai bune solutii comerciale pentru curatarea unui calculator deja infectat.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.