ce este un turnător

Marţi, 30 Septembrie 2014 | 1 Comentariu

Pe vremea comuniştilor, Securitatea racola aşa-numiţii turnători. Ei aveau rolul, printre altele, de a furniza informaţii cu privire la colegii care vorbeau de rău poporul român, conducătorul cel mai iubit sau pur şi simplu nu erau de acord cu sistemul socialist / comunist. Au fost vremuri nasoale, în care se asculta Vocea Americii sau Europa Liberă pe ascuns. Nu aveau toţi aparate de radio, aşa încât se asculta în grup. Îmi amintesc că Vocea Americii se prindea pe unde medii, AM, şi se auzea şi pe un aparat de radio RIC (funcţiona cu o baterie de 1,5V R6 şi avea doar o ieşire pentru cască). Ce vremuri …

radio-ric

Revenind, cei care erau turnători povesteau Securităţii despre aceşti oameni răi, duşmanii de clasă ai societăţii socialiste multilateral dezvoltate. Şi Securitatea selecta pe unii dintre ei şi-i ancheta, pe cei mai duşmănoşi îi băga la închisoare. Cred că doar pentru treaba asta erau utilizaţi turnătorii, şi încadrarea juridică de acum este “poliţie politică”. Adică pentru convingerile tale politice ajungeai la închisoare. Iar din închisoare mulţi nu au mai ieşit. Şi nu e deloc de glumă cu asta.

Turnătorii erau racolaţi de peste tot, din fabrici şi uzine şi terminând cu biserica. De aia nu au luptat comuniştii prea mult cu Biserica – instituţie, din cauză că, prin intermediul preoţilor turnători, mai afla şi Securitatea cum e treaba prin popor, care nu e de acord cu sistemul, care spune bancuri politice, etc. Că taina spovedaniei e treabă seriosă, nu?

Sigur, turnătorii (informatorii) mai furnizau şi alt gen de informaţii, despre mici furturi şi găinării (mari furturi nu prea erau, pentru că totul era de stat), şi despre acţiuni suspecte puse la cale de diverşi cetăţeni străini cu care intrau în contact. Dar cam atât …

Mulţi preoţi au semnat angajamente cu Securitatea, iar acum lucrurile se întorc împotriva lor. Nu ştiu dacă au avut de ales la acel moment, problema de imagine pe care o au acum îi urmăreşte până la moarte şi chiar după aceea. Un exemplu este mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.

Dacă vreţi să citiţi despre cum se întâmplă în zilele noastre cu genul ăsta de oameni, citiţi aici povestea unui om care, spune el, a fost racolat de SRI şi s-a ajuns până într-acolo încât omul a fugit cu declaraţia de agent, chiar înainte de a o semna. Nu mai povestim despre Turcescu, pentru că schema pusă la cale este legată de un film … spun sursele. Un film în care joacă şi el, dar mi se pare sinistră promovarea, dacă a publicat acel livret militar fals doar pentru a promova filmul.

Un comentariu la “ce este un turnător

  1. Caragiale a comentat:

    Acum te gaseste spanzurat daca ai o alta parere politica si nu faci ce se dicteaza de la Bruxel..noua inalta poarta.
    Iar la romani nu se poarta sa se faca politica aici ..aproape niciodata nu sa facut aici iar cine a indraznit sa faca politica aici gen ceausescu si putin altii au fost maziliti.

    Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

    Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.