cât costă să încarci telefonul mobil

Duminică, 12 Aprilie 2015 | 7 Comentarii

Foarte multe persoane nu au calculat niciodată cât consumă un telefon mobil, mai precis cât costă în bani încarcarea telefonului mobil. Fie că este smartphone sau telefon obişnuit, aproape că nu are nici un fel de importanţă. Am întâlnit persoane aparent cu ceva minte în cap şi cu studii superioare care îşi încarcă telefonul mobil la serviciu, pentru că este gratis. În opinia lor încărcatul acasă costă, şi curentul este scump.

Să facem un calcul … Luăm ca exemplu un telefon mobil Samsung Galaxy S4, care are o baterie de aproximativ 10Wh, şi care trebuie încărcată o dată pe zi la o utilizare moderată. Calculul de mai jos se poate reface pentru orice alt tip de telefon sau tabletă.

samsung-galaxy-s4-baterie

Asta înseamnă 365 de încărcări pe an, adică o cantitate de energie consumată de 3650Wh. Considerând un randament al încărcării acumulatorului de 80% (ca proces chimic) şi un randament al încarcătorului de 90% (randamentul convertorului), rezultă o cantitate de energie consumată din reţea de: 3650/0,8/0,9 = 5.069Wh, adică în jur de 5kWh. La preţul de astăzi al kilowatt-ului, adică de 0,5 RON, rezultă că un telefon Samsung Galaxy S4 consumă curent de 2,5RON pe an. Adică fix 2 lei şi 50 de bani, respectiv 50 de eurocenţi – jumătate din moneda pe care o bagi în căruţul de cumpărături la supermarket!

Pentru comparaţie, un bec cu o putere de 9W, în tehnologie LED, care stă aprins în medie 8 ore pe zi timp de 200 de zile din an, consumă o cantitate de energie de 14,4kWh, adică triplul energiei consumate de telefonul mobil.

Bonus: Se merită achiziţionarea diverselor dispozitive solare, manuale şi care mai de care mai “eco”, totul pentru a salva planeta de dezastrul provocat de încărcarea telefoanelor mobile? La ce ajută un incarcator solar ca ăsta?

7 comentarii la “cât costă să încarci telefonul mobil

 1. AvatarMihu a comentat:

  Ar mai trebui de adaugat cam cat consuma incarcatorul fara sarcina.. ceva foarte putin x 365 zile mai rezulta cativa centi …Sa fim seriosi, cati dintre noi se mai apleaca sa scoata incarcatorul din priza? Oricum dupa atatea telefoane avem incarcatoare care stau degeaba in prize peste tot locul…

  Răspunde
 2. Avataradi a comentat:

  Am patit sa fim pe plaja la mare in Bulgaria intr-un sat (nu in statiune) si sa ne prinda tare bine o baterie de 10.000 mAh sau panou solar.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Poluarea generata de producerea panourilor solare este incomparabil mai importanta decat cei cativa Wh consumati la incarcare. O baterie externa ajuta, nimic de spus – dar nu asta era ideea.

 3. AvatarViorel a comentat:

  Va ganditi doar la economia de curent.Dar la faptul ca tinand un incarcator de telefon in priza non stop si ca se poate arde si poate lua casa foc din cauza lui,v-ati gandit?
  Eu sunt in cumpana sa-mi cumpar sau nu un mini panou solar de marimea unei tablete de 10 inchi.
  Am citit ca un incarcator de telefon tinut in priza fara sa incarce,consuma 1 leu pe an.Adunat cu 3 lei este egal aproximativ 5 lei pe an.Daca ai 4 incarcatoare tinute in priza timp de un an si mai si incarca vine ca dai la curent 20 de lei consum.
  Voi ce sfat imi oferiti:
  Sa iau panoul solar sau nu?
  Cred ca are si acumulator integrat ca e gros de cam 2cm.Si deci ar fi bun fiindca incarca si noaptea.
  Astept raspunsul vostru.
  Bafta.

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.