cat costa gazul rusesc

Luni, 16 Iunie 2014 | 0 Comentarii

Preţul gazelor naturale a crecut în Europa, în ultimii ani, ca efect al crizei economice. Asta este placa pe care o auzim de la diverşi analişti. Ideea este că tocmai preţul gazului natural, un element cheie al oricărei economii dezvoltate, poate întreţine criza. Sau o poate chiar genera. Dacă ne uităm cu cât vinde Rusia acest gaz, constatăm că preţul mediu – pentru ţările UE – a crescut cu mai bine de 50% din 2006 încoace.

pretul-gazului-natural-rusesc

Dacă ne uităm la Ucraina, vedem că în 2006 plătea jumătate din preţul mediu pe care îl plăteau europenii, pentru ca din 2009 lucrurile să se schimbe radical. Şi poate că tocmai acela este momentul în care Rusia a spus că trebuie să regândească relaţiile cu Ucraina. A fost momentul în care oficialii ucraineni au afirmat public că doresc integrarea în UE. Vreţi integrare – corect, deci plătiţi preţul la gaze pe care îl plătesc europenii. Poate şi un pic mai mult.

A urmat Crimeea şi probabil că vor mai urma şi altele. Momentan Rusia a întrerupt cu totul livrările de gaze către Ucraina. Pentru că pot!

Sursa: rt.com

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.