cascaval maturat

Duminică, 15 Iunie 2014 | 6 Comentarii

O reclamă foarte simpatică ne prezintă mai multe tipuri de caşcaval maturat. Maturat 15, 30 sau 60 de zile. Maturarea este un proces foarte clar definit, care durează o anumită perioadă până când se produc toate modificările biochimice necesare:

das-kaskaval-muller

Brânza maturată este brânza care nu se poate consuma imediat după fabricare, deoarece trebuie menţinută un anumit timp, la o anumită temperatură şi în alte condiţii necesare pentru a avea loc modificările biochimice şi fizice specifice fiecărui tip. Brânza maturată cu mucegai este o brânză maturată în care maturarea a fost însoţită de creşterea caracteristică a mucegaiului la interior şi/sau pe suprafaţa brânzei. Brânza nematurată (brânza proaspătă) este brânza gata de consum imediat după fabricare.

cascaval-maturat

Maturarea se face în anumite condiţii de mediu, temperatură, umiditate, iluminare, etc., deci într-un mediu controlat. Ei, păstrarea în acel mediu controlat costă bani, nu se face de pomană. O logică simplă ne spune că preţul caşcavalului maturat 60 de zile trebuie să fie mai mare decât cel al celui maturat 15. Surpriză, costă la fel, în sensul în care preţul per kilogram de produs este acelaşi!

Priviţi preţuri de supermarket:

das-kascaval-15-zile

das-kascaval-30-zile

das-kascaval-60-zile

Preţul per kilogram fiind acelaşi, se poate trage concluzia că maturarea în sine nu costă nimic. Spus altfel, cazarea în climă controlată la fabrica de caşcaval este gratuită. Oare nu se apucă şi de afaceri în turism? Dacă le iese şi cazarea turiştilor gratis, poate fi o chestie interesantă.

Unde mai pui că, de pe etichetă, nu ai cum să-ţi dai seama unde este fabricat:

das-kaskaval-eticheta

6 comentarii la “cascaval maturat

 1. Alice a comentat:

  Poate au facut o medie a costurilor de productie per kg? O diferenta de pret proportionala cu durata maturarii ar putea duce la scadea vanzarilor de cascaval maturat 60 de zile.
  Aparent, produsele sunt fabricate la Rachiti, Botosani: http://www.wall-street.ro/articol/Companii/166993/nemtii-de-la-muller-au-batut-palma-cu-o-fabrica-din-botosani-si-intra-pe-piata-cascavalului.html. Numai ca pe site la Five Continents nu se poate gasi nicio informatie despre “kaskavalul” in chestiune. O fi uitat webmasterul sa actualizeze informatiile? 😀

  Iti place comentariul? Thumb up 3 Thumb down 1

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   M-am gandit si eu la medie … din pacate din punct de vedere economic e aberant. E ca si cum ai fabrica doua masini diferite si le-ai vinde la pretul mediu. Problema e ca vanzarile nu tin cont de calcule – daca ai vanzari doar din varianta care te costa cel mai mult si tu o vinzi sub pret? Nu prea se leaga si cred sincer ca e vorba doar despre marketing chestia cu maturarea.

   Comentariu bun. Thumb up 8 Thumb down 0

  2. omrau.ro Post author a comentat:

   In articolul din comentariu se spune asa:

   “In prezent, piata cascavalului, deosebit de fragmentata si competitiva, este impartita intre marcile private (20%), Delaco (15,4%), Hochland (14,4%), FrieslandCampina cu brandul Milli (2%), Albalact cu brandul Raraul (2%) si restul jucatorilor (46,2%).”

   adica “marcile private” 20% si “restul jucatorilor” 46,2%. De unde si concluzia ca Delaco si ceilalti nu sunt marci private. Articol scris de cineva care nu are treaba cu meseria, probabil articol platit.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. gabi a comentat:

  e chestie de gust pentru consumatorul final, iar pret/kg e acelasi deoarece e un brand nou lansat pe piata, deci trebuie consumat. Mai verificam odata peste 1,2 luni, eu spun ca o sa se vada clar diferenta la pret dintre ele. E doar marketing.

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

  Răspunde
 3. cosmln a comentat:

  de ceva vreme tot vad reclama respectiva, azi am zis sa cumpar… este o bataie de joc … asa pe scurt. ar trebui sa vada ce gust are un cascaval maturat (care este la un pret un pic mai mare 50-55 RON/kg)

  Comentariu bun. Thumb up 5 Thumb down 0

  Răspunde
 4. Raducanu a comentat:

  Dupa 2 ani inca vad la televizor aceaste reclame.. Branza in sine e clar inferioara celei autentice maturate.. Si personal cred ca maturarea la ei e mai mult o chestie de marketing, pt ca orice produs alimentar care are legatura cu “natural”, ” bio”, “ca la tara”, ” autentic romanesc” etc, da bine in supermarket, chiar daca e o reclama mincinoasa..

  Oricum nu am incredere in nici o reclama si singurele produse alimentare in care am incredere sunt cele care le vad cum au crescut sau cunosc personal omul care produce branza, carnea, rosiile etc.. 90% din mancare o cumpar de la oameni care stiu cum o produc, nu am incredere in produsele vandute in supermarket..

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.