cartele prepay cu buletinul

Joi, 26 Iunie 2014 | 3 Comentarii

Cum ofertele furnizorilor de telefonie mobilă favorizează în mod clar deţinătorii de cartele prepay, în defavoarea plătitorilor de abonamente, şi cum aceste cartele pot fi cumpărate de la orice colţ de stradă, este evident că cei care supraveghează infractorii au o treabă foarte grea. Este dificil să urmăreşti convorbirile telefonice ale unei persoane dacă aceasta schimba câte o cartelă prepay pe zi sau chiar câte o cartelă pentru fiecare convorbire telefonică. Nu e imposibil, doar costă mai mult. Aşa încât s-au grupat ideile şi s-a propus o lege prin care toţi deţinătorii de cartele prepay – cei existenţi, să fie obligaţi ca până la o anumită dată să meargă la operator şi să-şi declare datele personale. În caz contrar numărul se anulează. Cartele prepay noi nu se mai vând decât cu buletinul.

cartele-prepay

Iniţiativa este susţinută în special (sau poate doar) de către cei de la SRI:

“Suntem mulţumiţi de faptul că s-a votat, pentru că am fost nişte susţinători ai legii”, a fost singurul comentariu făcut de Dumbravă. Generalul SRI Dumitru Dumbravă, prezent la dezbaterea iniţiativei legislative în cadrul comisiilor, a evitat să facă declaraţii în legătură cu forma în care proiectul a fost adoptat.

În Senat proiectul a fost respins şi trimis către Camera Deputaţilor. La numărul 65 pe lista Comisiei IT din Camera Deputaţilor se afla respectiva propunere:

Propunerea legislativă privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay (Pl-x 361/2013) – lege ordinară – Respinsă de Senat – 2.10.2013
Raport – Comisia pentru tehnologia informaţiei (Respingere) – distribuit- 11.12.2013
Cameră decizională – Sursa: cdep.ro

În sedinţă comună a Comisiei Juridice şi Comisia IT din Camera Deputaţilor proiectul a fost aprobat. Aşa încât:

“Orice om care va deţine o cartelă preplătită are la dispoziţie, de la intrarea în vigoare a legii, un an în care poate consuma creditul sau poate să meargă la operator şi să-şi declare datele. Dacă nu, numărul va fi anulat. Legea intră în vigoare, dacă textul va fi adopatat aşa, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, paşaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la internet în reţea wi-fi, se identifică doar persoana. E procedura cunoscută care se aplică şi în Germania: îţi dai numărul de telefon mobil şi primeşti un cod cu care te autentifici”, a spus Oajdea.

Iniţiativa legislativă reglementează şi modalitatea în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei reţele wi-fi, acesul urmând a fi permis în baza comunicării numărului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.

Ce te faci însă dacă ai o tabletă care nu are cartelă de telefon? Unde primeşti SMS-ul?

Preşedintele Comisiei IT din Cameră, deputatul Daniel Oajdea, a declarat că iniţiativa legislativă a fost adopată de comisii într-o formă ”corectă şi benefică” pentru toată lumea.

Daniel Oajdea, fost PDL şi acum la PP-DD a absolvit liceul sanitar, facultatea de construcţii – secţia instalaţii şi este doctorand din 2004 (adică de 9 ani – parcă era un interval limită în care trebuia să finalizezi doctoratul). În mod clar este cea mai potrivită persoană să ocupe poziţia de preşedinte al Comisiei IT din Camera Deputaţilor.

Pe ăştia i-aţi votat, pe ăştia îi aveţi.

Sursa ştire: mediafax.ro

3 comentarii la “cartele prepay cu buletinul

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.