când renunţăm la ora de vară

Luni, 30 Martie 2015 | 1 Comentariu

Cine a inventat ora de vară, fie el Banjamin Franklin sau altcineva – unii spun că a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895, a fost un mare necunoscător al organismului uman. Ca să nu spun că a fost pur şi simplu un dobitoc. Omul e construit într-un mare fel, oraganismul are o putere de adaptare fantastică, orice deranj care tulbură ritmul de viaţă are efecte negative. De genul atac de cord şi altele la fel de plăcute. Trezitul brusc cu o oră mai devreme – pentru că aşa arată ceasul, nu poate fi suportat foarte uşor de organism. Dacă se întâmplă o dată, din diverse motive, se recuperează somnul pierdut. Dar dacă lucrul se repetă zi de zi, adaptarea la noul stil durează foarte mult, nu fără efecte negative. Ce faci când seara trebuie să te culci mai repede? Cum anume îi comunici organismului “În secunda asta trebuie să dormi!”? Sau ce faci, după ce te-ai adaptat la ora de vară, atunci când se revine şi se dă ceasul înapoi? Organismul e învăţat să se trezească la o anumită oră, şi cei mai mulţi oameni se şi trezesc. Dar, supriză, în loc de ora 6, e 5 …

Efectele negative le resimt în special copiii, care trebuie să se trezească la ora 6 după ora veche, şi la ora 7 trebuie să fie atenţi la ore.

Ruşii au studiat problema – din punct de vedere economic, şi au ajuns la concluzia că per ansamblu toată lucrarea e o imensă eroare. Motiv pentru care au renunţat la schimbarea orei.

“În fiecare toamnă şi primăvară afurisim acest sistem”, a declarat Medvedev. “Bioritmul nostru are de suferit. Suntem cu toţii furioşi. Fie dormim prea mult şi ajungem prea târziu la muncă, sau ne trezim prea devreme şi nu ştim ce să facem cu timpul liber. Iar sărmanele vaci şi alte animale nu pot pricepe de ce trebuie să mănânce mai devreme sau mai târziu, sau de ce trebuie mulse la o altă oră”, a adăugat el.

Ora de vară este dezbătută de ceva timp în Rusia, iar Medvedev a sugerat pentru prima dată eliminarea sa în noiembrie 2009. Ca urmare a sugestiei sale, tema a fost studiată de cercetătorii ruşi.

Un raport publicat de Academia Rusă de Ştiinţe Medicale arată că atunci când ceasul se dă înapoi sau înainte cu o oră, numărul de atacuri de cord se măreşte de 1,5 ori, rata sinuciderilor creşte cu 66%, iar serviciul de ambulanţă este mult mai solicitat. Academia susţine că efectul are cel mai mare impact în rândul tinerilor şi oamenilor în vârstă, care suferă de stres, tulburări ale somnului şi de probleme cardiovasculare, imune şi ale metabolismului.

“Ora de vară nu deteriorează doar sănătatea populaţiei, ci rezultă şi în pierderi economice ca urmare a faptului că oamenii sunt nevoiţi să îşi ia concediu medical şi să consume mai multe medicamente”, a explicat Dr. Tatiana Yakovleva, membru fruntaş al partidului de guvernământ Rusia Unită.

“Se crede că această zi prelungită artificial reduce cheltuielile cu energia electrică. Specialiştii de la centrala nucleară de la Kola estimează că ora de vară reduce consumul cu 4.4 miliarde de kilowaţi/oră, adică 31 de kilowaţi/oră pe cap de locuitor. Însă impactul asupra sănătăţii umane şi asupra vieţii sociale este mult mai serios”, susţine Elena Nikolayeva, membru al Camerei Publice, organ consultativ în procesul legislativ. – sursa

Majoritatea populaţiei lumii nu este afectată de această aberaţie:

schimbarea-orei

De notat că la unele mănăstiri din România nu se schimbă ora. Sigur, e valabil doar pentru intern, că extern se adaptează la ceea ce este oficial.

Un comentariu la “când renunţăm la ora de vară

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.