cand mint inventatorii

Duminică, 6 Aprilie 2014 | 0 Comentarii

Toată presa vorbeşte despre Salonul de invenţii de la Geneva, salon aflat la ediţia cu numărul 42. Am văzut pe televiziuni reportaje şi interviuri cu inventatorii români prezenţi şi în acest an. Se anunţă că “România a cucerit Marele Premiu la Salonul Invențiilor de la Geneva”, lucru care extraordinar.

romania-premii-inventii-geneva-2014

De fapt, România NU a cucerit Marele Premiu, pentru că, aşa cum scrie comunicatul de presă oficial:

The Grand Prix of the 42nd International Exhibition of Inventions of Geneva was awarded to the Swiss company IREWIND for its system with cameras, which follow a movement, recognise it, mount it as an image and immediately puts it on display in the shape of a customised film to anyone who has a smartphone.

marele-premiu-geneva-inventii-2014

Comunicatul este foarte clar şi fără nici un dubiu: România nu a câştigat marele premiu, ci o companie Elveţiană, deci Elveţia a câştigat.

Firma câştigătoare are invenţia anunţată pe site ca apaţinându-i:

irewind

Investigând un pic, găseşti un comunicat de presă al Cisco, datând din 2013, care anunţă că un start-up al unor români utilizează tehnologia Cisco pentru o aplicaţie care urmăreşte poziţia unui schior pe pârtie:

cisco-irewind

Televiziunile sunt cu Breaking News – Marele premiu de la Geneva a fost câştigat de România. Puteţi vedea şi declaraţiile oficiale.

Românii sunt câştigătorii Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva cu o invenţie realizată de un grup de români şi cumpărată în urmă cu trei luni de o firmă din Elveţia. De asemenea un inginer român a fost premiat la Geneva pentru o invenţie care scade consumul de carburant. Lista inventatorilor români premiaţi la Geneva este mult mai lungă.

Potrivit ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, românii au câştigat la această ediţia 18 medalii de aur, 8 medalii de argint, 4 medalii se bronz şi 17 premii speciale, la care se adaugă marele premiu. “Este un record pentru România”, a declarat ministrul. “Sunt extrem de bucuros pentru faptul că românii nu doar produc invenţii, ci produc invenţii care se aplică deja şi sunt căutate de marile companii pentru a fi transpuse în serie, în economie”, a mai arătat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Mihnea Costoiu a afirmat că echipa câştigătoare a marelui premiu din acest an este “aceeaşi echipă pe care am susţinut-o şi anul trecut, la Salonul de Inventică de la Geneva, şi care a câştigat marele premiu cu scanerul pentru avioane”. Invenţia câştigătoare din acest an este un sistem de camere capabile să urmărească o mişcare, să o recunoască şi să facă un montaj de imagini pe care să le restituie instantaneu, sub formă de film personalizat, deţinătorilor de smartphone, a afirmat ministrul.

Sigur, e bine că nişte români au inventat ceva ce poate fi aplicat. Şi, de ce să nu recunoaştem, este un lucru care se întâmplă relativ rar. Acum, oamenii au inventat, dar România ca ţară nu beneficiază deloc de rezultate, patentul fiind aplicat de o firmă cu sediul în Elveţia.

irewind-contact

În detaliile despre compania iRewind apar şi nişte români:

irewind-about

Asta este singura referite la România şi români. Ca ţară, rămâne să ne mândrim că am inventat, ne minţim la televizor şi o ducem din ce în ce mai prost. Eventual punem nişte cupe din tablă pe dulap şi nişte diplome de carton pe pereţi.

Deci cine minte şi la ce ajută minciunile astea?

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.