cand dispar bibliotecile

Luni, 23 Ianuarie 2012 | 4 Comentarii

Cartile in format digital au numeroase avantaje. Unul din ele il reprezinta faptul ca o carte extrem de rara, poate unica, valoroasa, poate fi consultata de mii de oameni, de la distanta. La momentul actual sunt in derulare mai multe proiecte care isi propun sa puna in format digital biblioteci intregi. Un exemplu de carte unicat, care este accesibila in format electronic, este “Philosophiae naturalis principia mathematica” a lui Isaac Newton, din 1687.

carte isaac newton

Cartea este accesibila la adresa:

http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/PR-ADV-B-00039-00001/

Majoritatea celor care o pot citi in acest format digital, nu cred ca si-ar fi propus macar sa ii vada copertile vreodata. Iar dintre cei care intr-adevar ar fi vrut sa o citeasca, doar o infima parte ar fi avut sansa asta. Punand-o in format digital pe Internet, accesul este neingradit oricui doreste sa o consulte. Mi se pare un progres fantastic, care deschide cai de cercetare nebanuite pana acum.

Vazand progresele in domeniu, nu imi vine in minte decat o singura intrebare: Cand dispar bibliotecile ? E o chestiune de timp, nu cred ca se pune problema “daca” vor dispare, ci “cand”. Cel putin in forma actuala, cu bibliotecare plictisite si carti cu miros specific, nu cred ca vor mai exista prea mult.

4 comentarii la “cand dispar bibliotecile

    1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

      Un comentariu care nu are nici un sens. Fara argumente, fara logica, trantesti o afirmatie. Daca nu esti in stare sa argumentezi logic ceea ce spui, nu vad valoarea afirmatiei tale. In alta ordine de idei, ceasul de la mana nu mai este demult ce a fost din punct de vedere functional la momentul inventarii lui – a ajuns o bijuterie, un mod in care oamenii isi pun la adapost banii. Astept argumente …

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.