când cumperi un produs defect

Joi, 18 Septembrie 2014 | 12 Comentarii

Îmi plac ceasurile, dar nu din punctul de vedere al unui colecţionar. Mă pasionează tehnologia care stă în spatele mecanismului. Am ceasuri care se alimentează cu celule solare, Citizen Eco-Drive, Casio Tough Solar. Am scris de curând despre un ceas Seiko Astron, dar momentan nu aş da bani pe el. Nu aveam însă nici un model Seiko Kinetic. Aşa că m-am hotărât să cumpăr un model mediu. M-am hotărât brusc şi tot brusc am intrat într-un magazin în care văzusem. Magazin al firmei S.C. B&B Collection S.R.L.

Mă duc la vitrină, consultantul de vânzări – o domişoară palidă, intervine şi mă întreabă ce anume doresc. Îi arăt modelul, îl iau şi încep să-l mişc. Secundarul era oprit, semn că bateria era descărcată sau ceasul era în power-save mode. După primele 3-4 mişcări secundarul începe să se mişte la 2 secunde, deci bateria era descărcată, nu era vorba despre power-save. Plătesc şi mă duc bucuros spre casă.

seiko-kinetic-teapa

Scot ceasul şi încep să-l mişc pentru a se încărca. Şi tot mişc şi nimic – rezerva de energie refuza să treacă de “şi 5 minute”, semn că rezerva bateriei era sub 1 zi. Procesul a continuat preţ de mai multe zeci de minute, timp în care făceam şi altceva. De pomană, bateria nu se încărca. Secundarul se mişca la 1 secundă, dar după maxim 1 minut iarăşi trecea la 2 secunde, semn că bateria era pe final.

Am căutat pe net să văd ce şi cum. Treaba e simplă: Seiko Kinetic modele mai noi (ăsta al meu era fabricat în 09.2010 – deci avea 4 ani) au o baterie Li-Ion, ca la telefoane. Dacă bateria este descărcată complet, îşi pierde din capacitate. Dacă descărcarea este de durată, acumulatorul nu mai ţine deloc – exact ca la bateriile telefoanelor mobile. Lucrurile astea sunt scrise chiar pe site-ul oficial al Seiko şi pe o mulţime de forum-uri dedicate pasionaţilor de ceasuri. Deci, în mod evident, acumulatorul este defect. Repet, ceasul a fost cumpărat nou.

seiko-kinetic-battery-failure

Pentru e evita orice dubiu, la manual scrie aşa:

seiko-kinetic-5m62-manual-power-reserve

Adică după cele câteva mii de rotiri (4.000-5.000) pe care i le-am aplicat, ceasul trebuie să indice o încărcare diferită de 1 zi … mai mare adică.

A doua zi revin în magazin cu problema. Nu, nu intră în discuţie să-mi returneze banii pentru produsul defect pe care mi l-au vândut, şi nici să-mi dea un alt produs identic. Ceasul trebuie trimis în service şi în 15 zile revin ei cu un răspuns. Totul este perfect legal în România, aşa este legea. Lege care, teoretic, ar trebui să protejeze consumatorul, dar de fapt protejează vânzătorul. Am fost în vizită şi la protecţia consumatorului, unde inspectorul mi-a confirmat că procedura este legală. Deci ţeapa e legală.

Deci o firmă de tot rahatul îmi vinde un produs defect – semnalez asta în sub 24 de ore, şi ei procedează legal, şi îmi trimit produsul cumpărat de nou defect, în service. Practic, dacă se întorce după reparaţie, am cumpărat un produs second-hand la preţul unuia nou. Deci să repetăm, firma la care am păţit asta este S.C. B&B Collection S.R.L. Aşa cum am spus, procedează legal!

Dar legea în România nu apără consumatorul. De aceea trebuie cumpărat doar de la magazinele care oferă posibilitatea de retur. Metro, Selgros, Baumax, Bricostore, nu mai vorbim despre eMag, oferă posibilitatea returnări produsului. Politica eMag este simplă – poţi returna produsul în 30 de zile, fără nici o întrebare suplimentară.

Pe scurt, se numeşte că am luat o mare ţeapă, legal. Soluţia este să nu cumpărăm de la firme de tot căcatul şi să ne orientăm spre cele care aplică politici capitaliste, care ţin la clienţi şi nu îşi bat joc de bunul cel mai de preţ al comerciantului: clientul.

Extinzând dicuţia, dacă vă cumpăraţi un telefon nou şi constataţi că a doua zi nu funcţionează conexiunea Bluetooth, legal, în România, trebuie să duceţi produsul în service. Şi din produs nou se transformă în produs second hand. E ţeapă sau nu?

P.S. Vânzătoarea era total pe dinafară legat de ceea ce vinde. Habar nu avea că ceasul e electronic, nu ştia la ce foloseşte butonul de pe lateral. Iar şefii nu au instruit muncitorii să pună la încărcat ceasurile de acest tip, periodic. Există dispozitive care rotesc ceasurile automate, care se pot folosi şi în acest caz. Clientul are întotdeauna dreptate, da? Parcă aşa se învaţă la şcoală.

12 comentarii la “când cumperi un produs defect

 1. AvatarGicu de la cazane a comentat:

  Parca e si zgariat, sau mi se pare. Poate e intr-adevar second hand, adus din Piata Matache din Munchen 🙂 🙂 🙂

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Nu e zgariat – e doar un fir de praf. Oricum nu l-am purtat deloc, doar l-am miscat in speranta ca se incarca asa cum scrie la manual. In zadar …

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Avatargabi a comentat:

  traim in Romania, si asta ne ocupa tooot timpul. Pacat, intr-un termen de X zile se poate returna, cu full refund, orice produs cumparat pe baza de bon fiscal. Suntem in UE, dar la noi e cu un mic schepsis.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 3. Avatarbogdan a comentat:

  am un seiko care l.am luat acum o zi si l.am purtat o zi si o noapte in continu si nu ttece se cele 5 sec…e ceva neinregula?

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Ca sa fii sigur, il tii cu mana si il misti ca si cum ai flutura un steag (o oscilatie la 2 secunde, nu mai repede) – se aude greutatea cum se plimba. Daca dupa 30 de minute nu trece de 5 secunde la rezerva, e defect.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Daca tii neaparat la B&B, au service in magazinul Unirea, la parter. Cauti pe net numarul de telefon si intrebi.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

 4. AvatarIIo a comentat:

  trebuie insistat mult de tot cu miscarea stanga dreapta! Am avut si am inca 4 ceasuri kinetice pe care le am cumparat “moarte” ca sa zic asa , cel mai greu s a incarcat un seiko sun007 care a trecut de cele 5 secunde la rezerva dupa vreo 8 ore de stanga dreapta ! Acuma merge perfect si f precis. Daca era sa ma iau dupa omrau care da ca timp doar 30 minute trebuia sa fiu cu el inapoi la magazin si cu stampila pe el de defect! Deci….insistati fratilor o zi intreaga si o sa vedeti ca vor functiona ok

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
 5. Avatarc a comentat:

  am cumparat un ceas de la B&B -Khulto Baneasa dupa 2 saptamani de purtare cureaua din piele alba arata extrem de uzata l-am trimis la ei in service si am primit raspunsul ca a fost purtat necorespunzator si cureaua s-a frecat de haine si ei nu imi schimba cureaua deoarece este defect de exploatare
  concluzie: niste excroci o curea la un ceas nu poate sa tine doar cateva zile.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.