brazii de craciun ecologici

Miercuri, 18 Decembrie 2013 | 7 Comentarii

Povestea cu brazii de Crăciun este veche. Disputa eco/non-eco este mai nouă, mai precis de când aşa-zişii ecologişti au mai inventat un subiect. E posibil să toace şi ceva bani pe această direcţie.

Chestiunea e simplă: brad de plastic sau brad natural? Unii sunt de părere că bradul de plastic e mai bun, pentru că nu poluează. Şi argumentează poziţia:

Fratilor eu am artificial de 5 ani de zile, si vorba unui coleg de mai sus, o sa-l tin pana ce nu o sa mai am ce asambla.Referitor la poluare, daca facem un raport intre miile de hectare de brazi taiati anual, si miile de brazi artificiali (care tin multi ani), eu tind tot spre a cumpara artificial. In curand o sa vedem paduri de brad doar in reviste.

Alţii explică mai clar: din cauza hoţilor care taie pădurile, noi nu o să mai avem ce respira:

Pai si brazii astia daca or fi sa fie replantati nu-i mai taie? Am fost si eu in Piatra Craiului si am vazut dezastrul si ca nici macar nu mai miroase a brad pentru ca pur si simplu nu mai sunt brazi. Au scapat de padurari, au luat inapoi padurile si s-au repezit toti sa le dea la taiat ca sa aiba de “citit”. Sper ca viiturile din anul care vine or sa-i determine sa reimpadureasca si apoi sa fixeze niste limite de taiere.

Ce le scapă acestor vajnici apărători ai pădurilor de conifere, sunt 2 aspecte foarte importante:

1. Bradul “eco” din plastic se produce cu foarte multă poluare (e drept că în China), iar el nu este bio-degradabil. E fix ca punga de plastic.
2. Brazii naturali de Crăciun provin, în imensa majoritate, din plantaţii industriale, unde au fost crescuţi special pentru a fi tăiaţi şi vânduţi în acest scop. Exploatările serioase, făcute pe zeci de hectare, au în fiecare an la vânzare brazi, reîmpădurirea făcându-se în anul următor tăierii, cu puieţi crescuţi în pepiniere. Aşa arată o plantaţie de brazi de Crăciun:

brazi-craciun-1

brazi-craciun-2

brazi-craciun-3

brazi-craciun-4

Cei care taie pădurile nu taie brazi de Crăciun, taie copaci maturi pentru a face scânduri. Sunt şi hoţi care taie brazi mai mici, dar numărul lor este nesemnificativ la scară globală.

Deci mai uşor cu ecologia, că nu are nici o legătură bradul de Crăciun cu nici o ecologie. Simpaticilor!

Later edit:

Este foarte mare numărul celor care cred că brazii din plastic sunt eco. Un exemplu aveţi în comentariul de mai jos:

bradul-de-craciun-comentariu-dobitoc

Adică:

Iliescu Victor – E momentul cand hacuim copacii ca sa-i aruncam peste 2 saptamani. Un brad artificial costa tot atata si te tine 20 de ani, pana la urma vorbim de un simbol, ma rog altii zic ca la cata padure am taiat si dat la straini nu mai conteaza brazii de Craciun….

Fiecare cu punctul lui de vedere 🙂

7 comentarii la “brazii de craciun ecologici

 1. AvatarMarian a comentat:

  Eu cred ca a fost nevoie sa taie paduri ca sa faca loc pentru brazii astia “necesari” unei traditii cretine. Si vreau niste surse credibile cand incerci sa demonstrezi ca fabricarea brazilor de plastic polueaza mai mult.

  Răspunde
 2. AvatarMihai a comentat:

  In sfarsit un post cu continut demn de omrau ! Bravo ! p.s.: omrau.ro este UN omrau ? Sau sunt mai multi oameni rai?, numai inteleg nimic. Unele din posturi sunt chiar originale demne de omrau cel care a inregistrat domeniul. Dar altele par a fi cam trase de par si fara sens.

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   1. Domeniul este inregistrat pe persoana fizica, deci:

   Date Deținător (Registrant)

   Conform “Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și liberă circulație a acestor date”, datele cu caracter personal ale persoanelor fizice nu se publică.

   2. Dupa cum am spus chiar de la inceput, scriu despre lucruri care cred ca sunt importante si care vor fi interesante si peste macar 1 an. Nu poate fi totul pe gustul tuturor …

   3. Nu copii posturi de la altii, nu preiau articole sau idei ale altora. Deci tot ce scriu aici e original. Daca preiau un text sau fotografii, o fac pentru a avea baza pentru explicatii. Si intotdeuna pun link spre sursa – nu cred ca mi-a scapat vreodata.

   4. Trebuie tinut cont ca nu am intotdeuna timp sa scriu despre unele subiecte interesante. Nu castig nimic din scrisul pe acest blog – o fac din convingere, placere. Deci se poate sa scape lucruri.

 3. Avatargabi a comentat:

  bravo, te-ai prins @mihai; dar scrie in sectiunea Cine este om rau: “Cu timpul lucrurile se așează și, dacă va fi cazul, veți afla câte ceva despre echipa din spatele proiectului.” Personal nu am inteles nici pana acum d c e Proiect. Poate ne explica cineva…

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Cum toate panaramele care apar la tocşouri spun “pentru anul viitor am 3 proiecte”, am zis că e interesant să am şi eu măcar un proiect 🙂

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.