blog si cache plugin

Luni, 11 Martie 2013 | 2 Comentarii

Nu abordam acest subiect dacă nu vedeam pe unul dintre blog-urile pe care le mai vizitez săptămânal un articol prost din punct de vedere tehnic. Iarăşi, ne dăm cu părerea fără să ştim cu ce se mănâncă treaba. Priviţi mai jos:

blog_cache

Să explicăm un pic:

1. Compresia gzip nu e tot una cu noţiunea de cache. Compresie se face pentru a reduce volumul de date care trebuie trimise de la server la client. Mai puţine date transmise, mai repede se încarcă pagina. Dacă ai un hosting cu limită de trafic, compresia ajută şi mai mult.

2. Indiferent de numărul de vizitatori, un plugin de cache – eu folosesc cu foarte mare succes Hyper Cache (am testat toate plugin-urile importante cunoscute şi ăsta a dat cele mai bune rezultate), ajută la scăderea numărului de interogări ale bazei de date. În esenţă, un blog serveşte pagini al căror conţinut vine dintr-o bază de date. În funcţie de pagină, numărul cererilor este undeva între câteva zeci şi câteva sute. Sutele de interogări durează (sute de milisecunde – depinde mult de hosting), deci utilizatorul suferă în tăcere. Deci un plugin cache ajută mult.

3. Compresia se poate face la nivelul serverul web sau la nivelul cache plugin. Pozele însă le comprimă serverul web. Hyper Cache comprimă paginile şi le stochează comprimat – ajută şi la economisirea spaţiului pe disc.

Şi Facebook serveşte fişiere comprimate gzip:

facebook_compresie

Şi Amazon Cloudfront face la fel. Mai mult, pentru a economisi putere de calcul şi a accelera servirea cererilor, fişierele JS şi CSS se pot stoca comprimat în Amazon S3. E după dorinţa şi priceperea utilizatorului.

Dar nu, aştia sunt proşti, noi suntem deştepţi şi explicăm altora cum e treaba cu tehnologia.

P.S. Cu ajutorul lui Alexa Mihai poate citeşte şi autorul. Să nu ne pierdem speranţa.

2 comentarii la “blog si cache plugin

    1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

      Eu nu stiu cine este personajul si nici nu sunt curios. Fiecare cu problemele lui. Ma bucura insa faptul ca omul e vigilent – si asta este cel mai important.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.