blocarea telefoanelor mobile furate

Luni, 9 Ianuarie 2012 | 2 Comentarii

Terminalele mobile furate reprezinta un procent important din totalul terminalelor active in retelele mobile din Romania si nu numai. Catalin Marinescu – presedintele ANCOM, se gandeste la o reglementare care sa oblige furnizorii de servicii de telefonie mobila sa blocheze terminalele raportate ca fiind furate:

Blocarea se poate face – din punct de vedere tehnic, doar dupa codul IMEI.

Sunt cateva chestiuni care ar trebui luate in calcul:

1. Furnizorii de servicii de telefonie mobila nu au nici un interes sa blocheze terminalele furate. De ce ? Fiindca pierd o gramada de clienti.
2. La majoritatea telefoanelor mobile codul IMEI se poate schimba (rescrie) prin soft.

Daca prima chestiune e relativ simplu de rezolvat (obligi furnizorii sa nu permita inregistrarea in retea a unui mobil care apare intr-o lista ca fiind furat), cea cu rescrierea codul IMEI nu mai poate fi controlata. Retin ca s-au mai facut valuri cu acest subiect si acum cativa ani, dar nu s-a finalizat nimic. Ceva ma face sa cred ca nici acum nu se va intampla nimic.

In Anglia, politia face ceva in acest sens. De exemplu au un site in care ii sfatuiesc pe proprietarii de telefone cum sa procedeze. Exista inclusiv un site care – pentru o taxa mica, puteti verifica daca telefonul pe care doriti sa-l cumparati – sau care l-ati cumparat deja, este furat sau nu. Dar – cel mai important, ei nu blocheaza terminalele furate ci fac demersuri pentru a-i prinde pe hoti.

2 comentarii la “blocarea telefoanelor mobile furate

 1. vlad-mihai a comentat:

  O chestie interesanta ar fi implementarea unui mic circuit independent de telefon, in interiorul acestuia cu care sa poate fi gasit oriunde in lume. Dar cred ca vorbesc de SF-uri.

  Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  Răspunde
  1. omrau.ro Post author a comentat:

   Daca-l pui “independent” ii ajuti pe oamenii rai sa-l elimine mai usor. Daca integrezi respectiva tehnica in microprocesorul central – fara posibilitate de dezactivare software, atunci poate se mai poate face ceva. Oricum, firmele de telefonie mobila nu au absolut nici un interes sa blocheze telefoanele furate.

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.