bicarbonatul din mici

Vineri, 10 Mai 2013 | 0 Comentarii

Bicarbonatul de sodiu este şi el încadrat în categoria aditivilor alimentari. Are şi un cod: E500. Noi românii îl folosim pentru un produs care se spune că este tradiţional. Nu ştiu cât este de adevărat dar, în acelaşi timp, nu ştiu să existe popoare care să pretindă că le aparţine tradiţia confecţionării dar mai ales cea a mâncatului de mici.

mici cu mustar

Revenind … ce face E500? Păi face aşa:

Acidity regulator – Regulates the acidity or alkalinity of a food
Anticaking agent – Helps prevent food particles from sticking together
Raising agent – A substance which increases dough volume by producing gas
Stabiliser – A substance that maintains the uniform dispersal of substances in a food

În traducere, asta înseamnă că reglează aciditatea (ştiţi reclamele cu ăla de are arsuri după ce mănâncă), previne lipirea particulelor de mâncare între ele, produce gaz care umflă mâncarea şi uniformizează ingredientele dintr-un aliment.

E500 este admis ca aditiv alimentar peste tot în lume. Gurile rele – mai precis un reprezentant al producătorilor de carne, ne spun că bicarbonatul mai are o proprietate interesantă: maschează mirosurile neplăcute.

„Bicarbonatul de sodiu se poate folosi în carnea crudă tocată, dar se poate folosi şi când vrei să maschezi un miros al cărnii. De aceea Uniunea Europeană nu l-a agreat”, a completat Sorin Minea, adăugând că prima reţetă cunoscută de mici datează din 1902 şi că aceasta specifică bicarbonatul în cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. „E folosit pentru a frăgezi compoziţia şi a păstra compoziţia. Dacă nu se foloseşte bicarbonat, micul seamănă cu o chiftea.”

Hopa … deci la asta s-or fi gândit cei de la UE? Să nu vă permită să mai puneţi carne stricată în mici si să mascaţi mirosul cu bicarbonat? Dacă e aşa, păi să-l interzică!

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.