bani ieftini de la isarescu

Marţi, 1 Octombrie 2013 | 0 Comentarii

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a ieşit din nou public. Acum a spus că “băncile nu trebuie să scadă dobânzile la depozite, ci pe cele la credite”. Nu vreu să fiu nepoliticos, dar omul ăsta ori ne crede pe toţi proşti, ori … În vara aceasta, BNR a scăzut dobânda de referinţă, iar băncile au reacţionat extrem de promt – în câteva zile, scăzând la aproape jumătate dobânzile acordate la depozitele populaţiei. De ce să te împrumuţi de la oameni scump când ai bani mai ieftini daţi chiar de Isărescu?

bani_euro

Isăreascu vrea ca băncile să nu scadă dobânzile la depozite.

Ideea lui Isărescu e simplă: oamenii nu vor mai fi tentaţi să ţină banii în bănci (unde dobânzile sunt de mizerie) ci îi vor scoate pe piaţă şi îi vor cheltui. Doar că nu cred că se va şi întâmpla asta în practică, fiindcă, nu-i aşa, românii sunt un popor extrem de inventiv. Începând cu parlamentarii care dau legi speciale, valabile doar pentru şmecheri, continuând cu guvernul, care emite ordonanţe similare, şi terminând cu ultimul om dintr-un sat uitat de lume care, atunci când nu are bani, merge şi schimbă 50 de euro. Comunismul ne-a călit, ne-a învăţat să furăm de la stat, ne-a învăţat să supravieţuim. Cine a trăit acele vremuri ştie că nu se găsea nimic de cumpărat în magazine, dar, de sărbători, pe orice scară de bloc mergeai, mirosea a sarmale, friptură şi cozonaci.

Legat de dobânzi şi depozite, un cunoscut a făcut un depozit de 1.000 de euro (a mers cu banii în mână la bancă) pe 12 luni. Asta la o bancă mare din România. La termen, a lichidat depozitul şi a scos fix 996 de euro. Cash. Deci, se merită!

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.