banca transilvania a inchis BT24

Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 | 4 Comentarii

Fiind eu astăzi un pic mai liber şi primind SMS-ul lunar de la Orange, m-am gândit să intru pe BT24 să plătesc factura. E sâmbătă, 29 decembrie, ora 12:10. Teoretic astrele erau aliniate. Dar, supriză maximă. Cei de la Banca Transilvania au hotărât să închidă portalul BT24 tocmai acum, la sfârşit de an.

btrl_inchis_de_sarbatori

Nu e foarte grav, oricum de pe 30 decembrie până pe 2 ianuarie sunt zile nebancare, deci nu se face nici o tranzacţie. Plictisit şi oarecum mirat de decizie, mă uitam în gol la sigla GlobeSSL de pe prima pagina. Hopa, ăştia fac economie la certificate SSL şi nu mai cumpără certificate OV de la Verisign, ci se mulţumesc cu chestii ieftine. Nu că astea ieftine nu ar fi OK, dar parcă e o chestiune de profesionalism să iei un produs în care are încredere multă lume. Eşti totuşi o bancă, nu un chioşc de la colţul străzii. Dând click pe poză, iată şi mesajul:

btrl_certificat_globessl_link

Deci certificatul e valabil. Bun zic, să vedem ce ne comunică Internet Explorer despre certificat. Click şi surpriză:

btrl_certificat_comodo_real

Criptarea nu se face cu certificatul emis de GlobeSSL, ci cu unul emis de COMODO. Nu e rău. Avansând cu cercetările, vedem că pentru panoul în care se introduc datele de logare ale utilizatorului se foloseşte un al treilea certificat, de data aceasta emis de VeriSign:

btrl_certificat_bt24_verisign

Deci 2 pagini diferite, cu două certificate diferite, emise de organisme diferite şi un link spre un certificat care nu mai este utilizat dar emis de un al treilea organism, dar care este încă valid. E clar că se ocupă nişte profesionişti de partea asta, aceiaşi profesionişti care au oprit site-ul pentru lucrări de mentenanţă. Anul trecut pe vremea asta BT24 avea probleme, în sensul că site-ul nu era oprit dar orice operaţiune genera erori. Deci era ca şi oprit. Pentru a evita probleme similare, anul ăsta au trântit un mesaj TXT pe prima pagină şi au rezolvat problema. Pot şi ei petrece de revelion liniştiţi.

Profesionişti sau cum?

4 comentarii la “banca transilvania a inchis BT24

 1. AvatarCristian Dascalu a comentat:

  Cu tot respectul, dar v-ati gandit la oamenii care fac upgrade-ul respectiv? Cat stau sa-l instaleze si cat stau sa-l testeze? E finalul anului si pentru ei. Si au decis sa inceapa acum, pentru a avea sistemul up pe cat de curand posibil, sa va platiti facturile.

  Iti place comentariul? Thumb up 1 Thumb down 0

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   Tu ai citit ce scrie in articol sau ne impartasesti mila ta pentru profesionisti?

   Iti place comentariul? Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   In acelasi spirit al profesionistului care sta la serviciu de sarbatori, trebuie sa stii ca asta se intampla in tarile bananiere. Profesionistii nu lucreaza pe sistemele Live – testele se fac pe sanbox-uri (si asta de la 8 la 16, de luni pana vineri), iar trecerea de pe sistemul de teste (la final, dupa ce totul merge snur) pe sistemul Live se face modificand o inregistrare in DNS. Deci hai sa nu le mai plangem inutil de mila.

   Comentariu bun. Thumb up 4 Thumb down 0

 2. AvatarBucovinean a comentat:

  Yep. Asa se lucreaza la noi. Eventual o firma din Bucuresti ca doar la astia se dau contractele mari =)) Dar asa firme asa probleme. Bineinteles ca trebuie facute lucrarile pana atunci si dupa numai modificate fisierele etc, si la modificare numai se urca noua versiune intr-o seara. Dar mai mult ca sigur e si faza cu testarea, ca sa nu apara cumva probleme baieti au taiat tot ca sa nu existe probleme, i-au aburit pe beneficiari ca asa se face si stau relaxati pana pe 3, cand probabil il baga in teste live. Cea ce e interesant cu certificatele e de ce 3 si nu Verisign peste tot? E impartit pe zeci de servere si nu mai tin minte evidenta? =)).

  Iti place comentariul? Thumb up 2 Thumb down 0

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.