bacalaureat – un film pentru străini

Duminică, 29 Mai 2016 | 0 Comentarii

Bacalaureat, un film extrem de promovat în media autohtonă, rulează în numeroase oraşe din ţară. A luat şi un premiu la Cannes, chiar acum în mai 2016. L-am vizionat într-o sală plină, semn că lumea a cuplat la partea cu reclama.

Au fost 2 ore în care am văzut o înregistrarea a unor momente de viaţă dintr-o familie care locuieşte la bloc, la parter, într-un apartament de 2 camere. El este medic, ea bibliotecară (cu un salariu de rahat – conform celor declarate de soţ în film). El are o amantă (o fostă pacientă) şi soţia ştie asta, dar fără să facă un caz din acest aspect colateral. Amanta are şi un copil, dar nu reiese dacă medicul este sau nu tatăl acestuia. Cuplul are o copilă în clasa a 12-a, copilă ce a fost admisă la Cambridge şi care urmează să plece în UK cu condiţia să ia cel puţin media 9 la BAC. După ce geamul la apartament le-a fost spart cu o piatră (până la final îl mai sparge cineva o dată, dar nu e clar nici cine şi nici de ce), copila este atacată în drum spre şcoală – un posibil viol şi se alege cu o mână în ghips. Deci nu prea poate scrie la BAC, plus că incidentul a produs şi o traumă psihică puternică. Deci tăticul medic încearcă să-i arajeze BAC-ul cu un fost nomenclaturist care ştie el pe un profesor corector. Semne particulare pe foaie (ultimele trei cuvinte de pe pagină trebuiau şterse), ceva bani şi obligaţii. Apar şi doi procurori care îl vânează pe nomenclaturist, ajuns în spital pentru un transplat de ficat. Transplant în genul lui Arşinel, aşa, sărind peste lista de aşteptare. În final nu am înţeles nici dacă fata a luat examenul, nici măcar dacă a fost la ultima probă, nu am înţeles … nimic.

Aşa cum am spus filmul nu prezintă nici un interes pentru cineva care a trăit în România în ultimii 45 şi care ştie şi cum era pe vremea comuniştilor şi cum este în “democraţia” originală instaurată de Iliescu şi apărată de toţi succesorii acestuia. Personal mi s-au părut cel mai prost petrecute 2 ore de viaţă din ultimii ani. Poate că cineva care nu ştie cum e pe la noi, să aibă ce afla din film.

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.