avioane private in romania

Luni, 11 August 2014 | 10 Comentarii

Cu ocazia prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei, am descoperit site-ul pe care se pot urmări, live, cum zboară avioanele în lume. Periodic mă mai uit pe harta aceea, fascinat fiind de numărul extrem de mare de avioane care circulă prin alte ţări. Astăzi am vazut un avion în zona de nord a ţării noastre. Ciudat, pentru că rar vezi un avion pe acolo. Era vorba despre un avion privat, care circula de la Bucureşti la Arad. Şi ajunsese la Suceava:

avion-agrement-4A0C21-bucuresti-arad

Problema este că eu l-am remarcat pe la ora 10 şi ceva deasupra Sucevei (conform datelor de mai sus a plecat la 9:25 din Bucureşti – LROP) şi după mai bine de 4 ore încă face ture. E deja la al treilea cerc, autonomia declarată fiind de peste 3.300 de kilometri.

Avionul este de tip Beech 300 Super King Air 350 şi are indicativul YR-CAA (4A0C21). Un istoric recent al zborurilor arată aşa:

history-plane-4A0C21

Dacă e să ne uităm pe net un pic, vedem despre Beech 300 Super King Air 350 aşa:

On June 13, 2005, Beechcraft announced at the Paris Air Show that it was developing the King Air 350ER version of the B300,[34] an equivalent to the earlier Model 200T and B200Ts of the 200 series. Changes include an increase of MTOW to 16,500 lb (7,430 kg), provision for surveillance equipment in a belly pod, the landing gear of the Beechcraft 1900 to handle the increased weight and provide ground clearance for the belly pod, and extra fuel capacity in the engine nacelles to increase range[35] (because of the B300s winglets, it was unfeasible to fit wingtip fuel tanks as found on the 200T and B200T). On November 11, 2007, Hawker Beechcraft announced that the 350ER had been certified by the FAA.

Deci avionul poate fi utilizat şi în scopuri militare având rezervă de spaţiu pentru instalarea de echipamente de supraveghere.

Foarte interesant!

Later edit:

Se pare că avionul aparţine(a) de Autoritatea Aeronautică Civilă.

YR-CAA-autoritatea-aeronautica-civila

Later edit:

În final avionul buclucaş a aterizat la … Bucureşti.

YR-CAA-bucuresti-suceava-bucuresti-

10 comentarii la “avioane private in romania

  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   La Iasi nu poate face cercuri in jurul aeroportului dar merge paralel cu granita … comicareala maxima.

 1. Avatarkateemmeross a comentat:

  Acum 10 min un avion similar a trecut deasupra blocului turn unde locuiesc ( Suceava). Ieri, 5 avioane de tip MIG, cred (nu sunt sigura, dar oricum din acelea mari gri, de tip militar) aliniate perfect, au survolat Suceava. Tot ieri, dar si azi un elicopter portocaliu tot apare pe cerul Sucevei odata la cateva ore? Wtf? O fi avand legatura cu ce se intampla peste granita?

  Răspunde
  1. Avataromrau.ro Post author a comentat:

   In perioada respectiva aeroportul din Suceava era inchis, pista era in curs de demolare, la fel si radarul si toate echipamentele. Nici alimentare cu energie electrica nu era. Sa calibram ce?

 2. AvatarOmBun a comentat:

  VOR’ul s-a calibrat in ziua aia, sustii ca toate echipamentele erau oprite, de unde detii informatile astea, ca sunt gresite… In afara de echipamentele de pe aeroport mai sunt si echipamente pentru navigatie pe ruta care se afla in afara aeroportului, deci las-o mai moale cu teoriile cospiratiei…

  Răspunde

Ai o altă opinie? O poți scrie aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.